Zerdeçalın Faydaları |
07-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zerdeçalın FaydalarıHint safranı olarak da bilinen zerdeçal özelikle Pakistan Çin Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir Tropik ülkelerde kültürü yapılmaktadır Ülkemizde ise yetişmemektedir Köri tozunun temel öğelerinden olan zerdeçal Batıda daha çok baharat olarak kullanılmasına rağmen Asyada uzun zamandan beri doğal ilaç olarak kullanılmaktadır Etken maddesi curcumin olan zerdaçalın 3 gramında yaklaşık olarak 30 ila 90 mg curcumin bulunur Zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş köküdür (zerdeçal tozu) Zerdaçal Faydaları Nelerdir? Antioksidan etkilidir Curcuminin antioksidan etkisinin E ve C vitaminlerinden daha güçlü olduğu görülmüştür İltihap giderici özelliği vardır Zerdeçal karaciğer için yararlıdır Karacigeri güçlendirir ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım eder Solunum yolu enfeksiyonların tedavisinde yararlanılır Curcumin kansere karşı koruma sağlar ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelligi vardır Yapılan araştırmalarda cilt, kolon, ve gögüs kanseri için faydalı olabileceği görülmüştür Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarına karşı etkisi zerdeçal yararları arasındadır Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir Kalp hastalıklarını önleyebileceği yine yapılan araştırma sonuçlarından biridir Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır Sigaranın verdigi zararları önemli ölçüde azaltabileceği yapılan bir çalışmada görülmüştür Haricen deri rahatsızlıklarında yararlıdır Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde zerdeçalın Kistik fibroz tedavisinde önemli fayda sağlayabileceği gösterilmiştir Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu zerdeçal rizomunun safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarında ve hazımsızlıkta kullanılabileceğini belirtmiştir Zerdeçal Nasıl Kullanılır ? Zerdeçal bal ile karıştırılıp ya da yemeklere katılarak kullanılabilir Kapsül halinde günde 1-3 tablet alınır alıntı Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr İlhami Gülçin, zerdeçalın her türlü kanser hastalıkları, diyabet, enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere 100’den fazla hastalığa iyi geldiğini belirterek, Türkiye’de kullanım alanının yaygınlaşması gerektiğini söyledi Gülçin, yaptığı açıklamada, yüksek lisans öğrencisi Tuğba Ak ile birlikte zerdeçalda bol miktarda bulunan "curcumin" maddesi üzerine bir tez çalışması yaptıklarını söyledi Zerdeçalın Ortadoğu mutfağında yaygın bir şekilde, halk hekimliğinde haplar şeklinde kullanıldığını ve günlük diyetle birlikte de alındığını ifade eden Gülçin, "Zerdeçal, Ortadoğu mutfaklarında çok yaygın olarak kullanılmaktadır Zerdeçallı pilavlar, salatalar yaygındır Zerdeçal büyük bir öneme sahipken, bizim buna yabancı kalmamız mümkün değildi Biz de son zamanlarda sadece zerdeçalı kullanmak değil, zerdeçalda bulunan etkin madde olan ’curcumin’ üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık" dedi Çalışmalarında, zerdeçal bitkisini antioksidan kapasitesini irdelemeye çalıştıklarını anlatan Gülçin, "Özellikle antioksidan ve radikal giderme kapasitesini hem belirledik hem de bilinen standartlarla kıyasladık Gerçekten yapmış olduğumuz çalışmalarda aynı konsantrasyona denk gelen standartlara karşılık zerdeçal ve dolasıyla curcumin molekülünün çok yüksek oranda antioksidan aktive gösterdiğini tespit ettik"’ diye konuştu Gülçin, zerdeçalın ve dolayısıyla curcuminin her türlü kanser hastalıkları, diyabet ve enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere 100’den fazla hastalığa iyi geldiğini, hatta bunlardan bazılarının gen seviyesinde iken engellediğinin tespit edildiğini ifade etti "GEÇİŞ MEVSİMLERİNDE, ZERDEÇAL KULLANIMINA ÖNEM VERİLMELİ" Özellikle Türk mutfağında da zerdeçalın kullanım alanının yaygınlaşmasını tavsiye eden Gülçin, şunları kaydetti: "Bilhassa çocuklara yönelik uygulamalarda özellikle sabah ve akşam yatarken bir bardak süte bir şeker kaşığı zerdeçal katıp çocuklara içirmek; hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirir hem de olası hastalıklara karşı koruma ve direnç kazandırır Kolon kanseri başta olmak üzere her türlü kanser hastalıklarına, diyabet ve enfeksiyon hastalıklarına çok iyi gelmektedir Kışları her türlü hastalığa tedbir alıyoruz ama sonbahardan kışa doğru geçiş mevsiminde yeterince önlem alamıyoruz ya da güzel havaya güveniyoruz, dolayısıyla kış dönemlerinde enfeksiyon hastalıklarına çok daha sık yakalanıyoruz Bunun için özellikle geçiş mevsimlerinde, enfeksiyon hastalıklarına karşı zerdeçal kullanılmalıdır" Doç Dr Gülçin, geçiş mevsimlerinde zerdeçal kullanımına biraz daha ağırlık verilirse, başta çocuklar olmak üzere, herkesin enfeksiyon hastalıklarından kendisini bir derece daha sakındırmış olacağını vurguladı ZERDEÇALIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANIMI Zerdeçalın, Türkiye’de yetiştiğinin bilinmediğini, Ortadoğu’da ise çok yaygın bir yetişme alanına sahip olduğunu ifade eden Gülçin, diğer baharatlarda olduğu gibi günümüzde Türkiye’de hemen hemen bütün aktarlarda bol miktarda bulunduğunu kaydetti Zerdeçalın, salatalarda, pilavlarda taze olarak, kurusunun da baharat olarak kullanılabileceğini anlatan Gülçin, "Zerdeçalın anayurdu Hindistan olarak bilinmektedir ancak günümüzde diğer baharatlar gibi tüm aktarlarda kolayca bulmak mümkündür Her türlü kanser hastalıkları, diyabet, enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere 100’den fazla hastalığa iyi gelen zerdeçalın Türkiye’de kullanım alanının yaygınlaşması gerekiyor" dedi Birçok hastalığa iyi geldiği için ilaç sektöründe zerdeçalın çok yaygın bir kullanım alanı olduğunu vurgulayan Doç Dr Gülçin, zerdeçalın şuana kadar bilinen bir yan etkisinin bulunmadığını ancak tüm faydalı yeşil drogların fazlasının zararlı olabileceğini, bunun için de çay olarak tüketiliyorsa günlük 2-3 bardak kullanılması gerektiğini vurguladı ÇALIŞMASIYLA "ONUR ŞEREF" SERTİFİKASI ALDI Zerdeçal’ın yüzde 30’unu "curcumin" molekülünün oluşturduğuna değinen Gülçin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz de çalışmalarımızı bunun üzerine yoğunlaştırdık Çünkü zerdeçalın etken maddesi biyolojik olarak zerdeçala aktiflik kazandıran curcumin molekülüdür Bundan dolayı curcumin molekülü üzerine bir çalışma yaptık Bir yıllık çalışmada deneysel çalışmadan sonra tezi tamamladık ve yayına dönüştürdük ’Antioxidant And Radical Scavenging Properties Of Curcumin’ adlı çalışmamız, ’Chemico Biological Ineractions’ dergisinde hemen kabul edildi ve kabulü ile birlikte 50 civarında atıf aldı Çalışma hem yurt içi hem yurt dışı bilim adaları tarafından çok güzel bir şekilde karşılandı Özellikle online olarak bilim adamları çalışma hakkında bilgi istedi" Zerdaçalın, en can acılı noktasının ise yayınlanan dergide scopus arama motorunda en çok atıf alan makale olduğunu belirten Gülçin, Elsevier (ünlü bilimsel yayınevi) tarafından kendisine çalışmasından dolayı "Onur Şeref" sertifikası verildiğini ifade etti Zerdeçal beyin hücrelerini yeniliyor Amerikalı bilim insanları, kanserden karaciğer hastalıklarına kadar birçok rahatsızlığa karşı etkili olduğu düşünülen zerdeçalın, inme geçiren hastalara da umut olabileceğini ortaya koydu İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Los Angeles'taki Cedars-Sinai Tıp Merkezinde görev yapan bir grup bilim adamı, diğer adı Hint safranı olan zerdeçalın içinde bulunan kurkumin adlı pigmentin inme geçiren hastaların beyin hücrelerinin yenilenmesinde etkili olabileceğini gözlemledi Henüz sadece hayvanlar üzerinde yürütülen araştırmanın ekibinde yer alan Paul Lapchak, elde ettikleri sonuçların umut verici olduğunu belirterek, özellikle inme vakalarında kullanılacak yeni bir ilacın geliştirilmesine yönelik çalışmaların yakında başlayabileceğini söyledi Lapchak, bu yeni ilacın inmenin zarar verdiği beyin hücrelerinin eski haline dönmesini sağlayabileceğini belirtti |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|