Sinirleri Yatıştırmak İçin |
07-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sinirleri Yatıştırmak İçin[URL="Çoğumuz, sinirli ve gergin olduğumuz anlarda yemeğe saldırırız Olumsuz bir psikolojinin tahrik ettiği yeme dürtüsüyle birlikte, ne bulursak yemeye başlarız Tabii sonuç belli: Giderek artan kilolar, özellikle karın ve basende biriken yağlar Oysa böyle durumlarda, her bulduğumuzu yemek yerine, biraz bilinçli ve seçici olsak; bizi sakinleştirecek besinler tüketerek kendimizi hem stresten hem de fazla kilolardan koruyabiliriz Gelin şimdi, içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde sinirleri yatıştıran ve stresi yenmemize yardımcı olan besinleri tanıyalım Muz: Muz, beyindeki uyku sistemini düzenleyen “melatonin” adında bir madde içeriyor Bazı uyku ilaçlarının içinde de melatonin bulunuyor Ayrıca muz, potasyum yönünden de zengin Gündüz yendiğinde kişiye dinçlik hissi veren bu meyve, gece yendiğinde de uyku kalitesini artırıyor Yoğurt: Kendinizi zaman zaman taş taşıyormuş gibi yorgun hissediyorsanız, bunun sebebi genellikle kalsiyum eksikliğidir Böyle durumlarda, bol bol yoğurt yemek, büyük yarar sağlayacaktır Çünkü yoğurt vücudun kalsiyum açığını kısa sürede kapatıyor Her gün düzenli olarak yoğurt yiyerek, kalsiyum ihtiyacınızın önemli bir bölümünü karşılamanız mümkün Ayrıca yoğurtta fazla miktarda bulunan ve suyuna yeşilimsi bir renk veren folik asidin de sinirler üzerinde olumlu etkisi var Kabuklu pirinç ve bulgur: Asya’da yaşayanların bizlere göre daha sakin yapılı insanlar olduğu bir gerçek Çünkü bu bölgenin insanları bolca B1 ve B6 vitamini içeren kabuklu pirinç ve sarmısak tüketiyorlar B6 vitamini beyin fonksiyonlarının sağlıklı işleyebilmesini destekliyor Vücutta B1 vitamini eksik olduğunda ise enerji ve konsantrasyon gücü için gerekli olan protein işenemiyor Kahverengi pirinç, beyaz pirince göre daha fazla besin değeri taşıyor Bunun nedeni de vitaminlerin, pirinç tanelerinin kabuklarında bulunmaları Kabuklu pirinç dışında geleneksel besinimiz olan bulgur da aynı özellikleri taşıyor Ispanak: Bir zamanlar bol miktarda demir içermesiyle ünlenen ıspanak, son araştırmalarla bu şöhretini kaybetti Yine de ıspanağın magnezyum bakımından diğer sebzelerin önünde yer aldığını belirtmek gerekiyor Magnezyum, sinirlerle kaslar arasındaki kimyasal bağlantıyı dengeliyor Ayrıca yapraklarda bulunan koyu yeşil renk maddesi ve C vitamini de metabolizmada panzehir etkisi oluşturuyor Taze ıspanağı kendi suyuyla hafif pişirip yerseniz vücudunuzun rahatladığını hemen hissedebilirsiniz Sakinleşmek için ISPANAK yiyin Bilimadamları tarafından yapılan araştırmalara göre, ‘folate’ minareli yüksek olan ıspanak ve portakal suyunun, sinirli insanları sakinleştirdiği ortaya çıktı Amerikalı bilimadamları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, çizgi filmlerdeki Temel Reis’in güç kaynağı olan ıspanağın sinirleri güçlendirdiği ortaya çıktı Bilimadamları, sürekli sinirlilik gösteren insanların kanında aminoasit ve homosistein derecesinin yükseldiğini, bununla birlikte damarların hasar gördüğünü belirttiler Damarların hasar görmesi ile birlikte insanlarda kalp rahatsızlıklarının ortaya çıktığına dikkat çeken uzmanlar, kanda homosistein derecesini düşürmek için, sinirli insanların ilaç yerine, içinde folate minerali (folik asit türü) yüksek yiyeceklere yönelmelerini tavsiye ediyorlar İnternette sağlıklı yiyeceklerle ilgili yayın yapan Real Age grubu, folate minerali yüksek besinlere örnek olarak ıspanak, portakal suyu, besin değeri yükseltilmiş hububat ve kuru fasulyeyi gösteriyorlar Folate minerali yüksek besinlerin, kandaki homosisteinin tehlikeli etkisini azalttığı da vurgulandı Patates: Patatesin abartılarak yenilmediği takdirde şişmanlatmadığını artık çoğumuz biliyoruz İçerdiği yüksek miktarda C vitamini ve potasyum sayesinde ruhsal ve bedensel gerginliği azalttığını ve vücudun rahatlamasını sağladığını da belirtelim Tabii bütün bunları sağlayabilmek için, patatesin uygun bir şekilde hazırlanması gerekiyor Haşlanmış patatesi kızarmış patatese tercih edin demek bizim için de kolay değil ama sağlıklı beslenmek için bunu yapmalısınız Haşlarken C vitaminini kaybetmesini önlemek için, patateslerin tencereye su kaynadıktan sonra konması gerektiğini de sakın unutmayın Mercimek: Günümüzde mercimekle hazırlanan pek çok yemek çeşidi var Mercimeğin içinde bulunan B vitamini, protein ve potasyum gibi maddeler stres duygusunu ortadan kaldırıyor Özellikle beyin için vazgeçilmez bir madde olan potasyum, stresten arınmanızı kolaylaştırıyor Kayısı: Vakit öğleyi epeyce geçmiş ve artık canınız hiçbir şey yapmak istemiyor Bu durumdan bir an önce kurtulmanız da şart İşte böyle anlarda size her derde deva olan taze ya da kurutulmuş kayısı yemenizi öneriyoruz Kayısı, fiziksel ve ruhsal yönden gevşemenizi sağlayan A vitamini ve potasyum içeriyor Ayrıca, kuru kayısıda özellikle kadınların çok fazla ihtiyaç duyduğu demir de bulunuyor Yulaf ezmesi: Sabahları güne bir kase yulaf ezmesiyle başlamanızı öneriyoruz Bunun ne kadar yararlı sonuçlar getirdiğini göreceksiniz Yulaf ezmesinde bulunan B vitamini, size, gün içinde rahat etmenizi sağlayan enerjiyi verecektir Yulaf ezmesini yoğurt, muz ve sütle karıştırdığınızda ise tam bir keyif terapisi yapmış olacaksınız Fasulye: Kuru ya da taze fasulye Uzun yıllar bu besinlerin midede asit yaptığı düşünülüyordu Ancak bugün iyi pişirilerek tüketildiğinde gaz yapıcı özelliğinin giderilebildiği savunuluyor Fasulyeyle hazırladığınız öğünlere biraz patates, rezene veya kekik eklediğinizde, sinirlerinizi güçlendirici bir yemek hazırlamış ve bu yolla bol miktarda B1 vitamini almış olursunuz Bu tip bir öğün, sizin işinize rahatlamış bir şekilde konsantre olmanıza yardımcı olabilir Çörek otu: Bu sinir katsayısıyla doğal olarak böreklere, çöreklere, kızartmalara aşinasınız! Buldukça atıştırıyorsunuz Dolayısıyla çörek otunu da çok iyi tanıyorsunuz Bir miktar çörek otu, rahatsızlık veren gaz sancısına ve sindirim sorunlarına iyi geliyor Bunun dışında, içeriğinde bulunan yağlar sayesinde sinirlilik hallerinde de rahatlatıcı bir etki yapıyor Dondurma, sütten daha besleyici Yaz aylarının vazgeçilmez besin maddelerinden biri olan dondurmanın, sütteki tüm maddeleri içerdiği, daha konsantre olduğu için de besin değeri açısından süte göre daha zengin olduğunu belirtiliyor Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Mehmet Öner, dondurmanın çok önemli bir sütlü gıda olduğunu, ancak içme sütü gibi dondurma tüketiminin de ülkemizde çok düşük düzeyde kaldığını söylüyor Türkiye`de kişi başına yılda 1 kilogramı bile bulmayan dondurma tüketiminin, ABD`de 24 kilograma ulaştığını belirten Prof Dr Öner, ``Dondurmanın yalnız çocuklara yönelik bir serinletici ve gıda olmadığı kamuoyuna iyi işlenmeli ve tüketim artırılmalı`` diye konuştu Öner, dondurmanın küçük parçalar halinde, ağızda yavaş yavaş eritilerek tüketilmesi gerektiğini de kaydetti Besin değeri süte eşdeğer, kalorisi ise 3 kat fazla olan dondurmanın yaz-kış demeden tüketilebileceğini belirten Prof Dr Öner, şöyle devam etti: ``Dondurma, bu özelliği nedeniyle iyi bir enerji kaynağıdır Ancak üretimde, saklamada ve serviste hijyen koşullarına çok dikkat edilmeli Çünkü dondurma, insanlar için olduğu kadar, mikroorganizmalar açısından da iyi bir besin kaynağıdır İyi malzemeyle steril ortamda hazırlandığı takdirde günlük tüketilebilecek ve besleyici değeri yüksek olan dondurma, sterilizasyona dikkat edilmediğinde, hiç de hesapta olmayan, istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir`` Bizden de bir uyarı: Dondurmada kullanılan atepfıstığı, fındık ve badem gibi katkı maddelerinin küfsüz olmasına çok dikkat etmek gerekir Aksi takdirde zehirlenmelere yolaçabilir Stres yapan besinler Bazı yiyecek ve içecekler de vücudumuzda gerilime yol açmakta, stresi artırmakta ve uyku düzenimizi bozmaktadır İşte bunlardan bazıları Kahve: Belli bir ölçüde tükettiğinizde ve özellikle öğleden sonraları içtiğinizde, rahatsız edici sonuçlar doğurmuyor Ancak dozunu aştığınızda aşırı uyrılmadan kaynaklanan bir rahatsızlık kaçınılmaz oluyor Şeker: Fazla tüketildiğinde getirdiği aşırı kilonun ve tabii buna bağlı olan mutsuzluğun yanı sıra, şekerin olumsuz bir özelliği daha var Aşırı miktarda tüketildiğinde, metabolizmanın şekeri işlemesi zorlaşıyor ve pankreas boş yere yoruluyor Tuz: Sıvı dengesini ayarlaybilmek için vücudunuzun belli ölçüde tuza ihtiyacı vardır Ancak aşırı miktarda tuz kullanımı, damar ve böbreklere zarar verebiliyor ve kalp çarpıntısına yol açabiliyor Fastfood: Bu çeşit besinler, beynin vücuda dinlenmişlik hissi vermesini sağlayan önemli vitamin ve mineral maddeleri içermedikleri gibi, çok yağlı olduklarından, mide ve sindirim sisteminizi zorlayarak sıkıntıları daha da artırabiliyorlar Güneşin batışını seyret, rahatla Yaz aylarında bunaltan sıcaklar, gün boyu iş temposu ve yorucu hayat mücadelesi sonucunda oluşan stresi üzerinizden atmanın en güzel ve kolay yolu ne biliyor musunuz? Uzmanlar, bu soruya, “güneşin batışını seyretmek” cevabını veriyor Güneşin batışını seyreden insanın sakinleştiğini ve kendisini dünyadan soyutlayıp çeşitli düşüncelere daldığını belirten uzmanlar, “Stresi yenmenin binbir yolu var Ancak en ucuz ve kolay yolu ise güneşin batışına kendinizi kaptırmanız Yüksek bir tepenin üzerinden seyredeceğiniz güneşin batışı sizi rahatlatacaktır” diyorlar Sinirlere marul Marulun sakinleştirici etkisi olduğu yıllardır biliniyor Ancak sakinleştirici etkisinin yanısıra marulun başka faydaları da var Örneğin sinirleriniz bozuk ve geceleri uyumayı başaramıyorsunuz, bu durumda marul sizin için iyi bir ilaç Bir buçuk kase suya 3-4 yaprak marulu atın ve yirmi dakika kaynatın Yatmadan önce bu suyu için Ağrılı regl dönemleri için de marul suyu doğal ve etkili bir ilaç Bir litre suyun içinde 75 gr marulu kaynatın, regl döneminiz boyunca günde üç bardak için Hem sancılarınızdan kurtulacaksınız hem de cildinizin yenilenmesini sağlamış olacaksınız Çünkü marulun içindeki E vitamini yaşlanmayla da savaşıyor |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|