![]() |
Soğanlar Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Soğanlar Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri![]() Orjinal Adı Allium türleri Zambakgiller familyasındandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birinci yılında birbirinin içinden çıkan 40 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tohumlarıyla çoğaltılan soğanlarda önce arpacık soğanı denilen küçük soğanlar üretilir ![]() ![]() ![]() ![]() Soğanın bileşiminde uçucu ve sabit yağ, şekerler (sakkaroz, glikoz ve fruktoz), fermentler, aminoasitler, demir, A, B ve bol miktarda C vitamini bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tibbi Etkileri ve Kullanımı Sağlığa yararlı etkileri yaklaşık 4000 yıl önce Çin'de bilinen ve kayıtlara geçen soğanın, tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir: • İdrar söktürücüdür ![]() ![]() • Midevidir: iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır ![]() • Hafif müshil etkisi vardır ![]() • C vitamini yönünden zengin olduğu için bedenin savunma sistemini güçlendirir ![]() ![]() • Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalara göre, soğanın kalbi güçlendirdiği ve koroner damarları genişlettiği ileri sürülmektedir ![]() Bütün bu etkilerinden yararlanabilmek için, yeşil ya da kuru soğan, çiğ ya da pişmiş olarak ve günlük diyete katılarak olabildiğince bol yenmelidir ![]() • Ayrıca soğan böcek ve arı sokmalarında iyileştiricidir ![]() • Çıbanların baş vermesini ve iyileşmesinin hızlanmasını sağlar ![]() Arı ve böcek sokmalarında, önce sokma yerinde iğne varsa çıkarılır ve sokma yerine kesik kuru soğan dilimleri bastırılır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|