Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
andızotu, bilgi, bitkisi, etkileri, genel, tıbbi

Andızotu Bitkisi Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri

Eski 07-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Andızotu Bitkisi Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri





Orjinal Adı Inula helenium
Diğer Adları Andız, Anduzotu

Bileşikgiller familyasındandır Anayurdu bilinmemektedir Ama, Anadolu'da benzeri dört türle beraberce yetişen andızotu 1-2,5 m kadar boylanabilen çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir Dışı koyu kahverengi kalın yumrulardan oluşan rizom kökünün içi, açık renkli,
muz kokulu ve krem gibi yumuşaktır Bitkinin yuvarlak kesitli, yeşil renkli ve tüylü kalın gövdesinin içi de beyaz renkli, süngersi yumuşak bir özle doludur 40-45 cm kadar uzunluktaki kenarları kaba dişli ve sivri uçlu yapraklarının üzeri yeşil, altı ince tüylü ve gri renklidir Yaz mevsiminde açan sarı çiçekleri papatyaya benzer Bu çiçeklerden oluşan tohumu silindir biçimindedir Birinin uçunda tüy öbeği bulunur Güneşli yerleri, nemli ve bitek toprakları seven andızotu, döktüğü tohumlarıyla çoğalır

Andızotu % 40'a varan oranda inulin ile ayrıca belenin adı verilen uçucu yağı, yapışkan bitki sıvısını, triterpen ve acı maddeleri içerir Bazı yerlerde bitkinin hoş kokulu kurumuş rizom kökleri çiğ olarak ya da kök sebzesi gibi pişirilip yenilir Ancak, acı tadına hazırlıklı olunmalıdır

Tibbi Etkileri ve Kullanımı :
Sağlığa yararları Avrupa'da uzun yıllardan beri bilinen andızotunun tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece sıralanabilir:
• Tadı acı olan bitki midevidir: İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır Safrayı söktürür
• İdrarı artırıcı etkisi vardır
• Terleticidir Nezleyi keser, göğsü yumuşatır Öksürüğü hafifletir Özellikle çocuklarda rahatsız edici bronşit öksürüğüne çok iyi gelir
• Bedeni güçlendirici toniktir Geçmişte veremin tedavisinde de kullanılmıştır
• Bronşite eşlik eden astım ve anfizem durumlarında rahatlatıcı etki yapar

Bütün bu sağlığa yararlı etkilerinden yararlanmak için, andızotunun rizomu, sonbaharın başı ile ortası arasında toprak kazılıp çıkarılır İyice temizlenip parçalanır Bu parçalar güneşte ya da 50-70 C derece yapay ısıtmayla kurutulur, 1 tatlı kaşığı kökparçası alınıp önce 8-10 saat süreyle 1 bardak soğuk suda bırakılır Daha sonra ısıtılıp bir tür infüzyon elde edilir Bu infüzyondan günde üç kez ve birer bardak sıcak olarak içilir

• Ayrıca doku ve damar büzücü etkileri nedeniyle andızotu yara iyileştiricidir
• Antiseptik (mikrop kırıcı) etkisi de vardır
Bu etkileri sağlamak için, yukarda tarifi verilen infüzyon, şikayetli yerlere
dıştan uygulanır

Uyarı :
• Andızotu aşırı kullanılırsa mide bulantısına neden olabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.