Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
anasonu, bilgi, bitkisi, cin, etkileri, genel, tıbbi

Çin Anasonu Bitkisi Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri

Eski 07-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çin Anasonu Bitkisi Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri





Orjinal Adı Ilicium verum Diğer Adları Hint anasonu, Yıldız anasonu

Manolyagiller familyasındandır Anayurdu Güneydoğu Asya olup günümüzde en çok Çin ve Vietnam'da yetiştirilen, kışın yapraklarını dökmeyen duyarlı bir ağaç veya ağaççık ile bunların yıldız biçimindeki meyvelerine Çin anasonu adı verilmektedir Çin anasonu ağacı 4,5-9 m boylanabilir

Güzel kokulu gövde kabukları beyaz renkli ve cam gibi parlaktır Yaprakları elips biçiminde ve koyu yeşil renklidir Çok sayıda taçyaprağından oluşan, yazın açan ve anason kokan çiçekleri sarı, beyaz ya da
ender olarak mor renklidir Bu çiçekler daha sonra yıldız biçimli, gri-kahverengi ve 6-9 parçalı meyvelere dönüşür Yıldızın her parçasında bir tohum yer alır Güneşli, soğuktan ve rüzgardan korunmalı yerleri, suyu iyi akıntılı toprakları seven Çin anasonu ağacı, tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır

Çin anasonunun meyveleri, içinde % 4-5 oranında anetol bulunan uçucu yağ
yönünden zengindir Bu nedenle aynen ama akrabası olmayan anason gibi
kokar Avrupa'da pastacılık ve ilaç yapımında anason yerine Çin anasonunun
meyvesinden elde edilen esans kullanılır

Tibbi Etkileri ve Kullanımı
Sağlığa yararlı nitelikleri de anasonunkilere oldukça benzeyen Çin anasonu meyvelerinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece özetlenebilir:

• Sindirim sistemi üzerinde etkili olur: iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür
• Terletici ve antibakteriyolojik etkileri vardır
• Öksürük, solunum yolları enfeksiyonları ve bronşitte iyileştirici ve rahatlatıcıdır Diğer öksürük ilaçlarıyla birlikte kullanılırsa onların etkilerini artırır
• Romatizma ağrılarını azaltır

Bütün bu etkileri sağlamak üzere, Çin anasonunun olgun ve kuru tohumlarından 1-2 tatlı kaşığı alınır Bunlar hafifçe ezilip üzerlerine 1 bardak kaynar su dökülür Kabın üzeri sıkıca kapatılarak tohumlar 5-10 dakika süreyle demlendirilir Böylece elde edilen infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir Şikayetler sindirim sistemiyle ilgiliyse infüzyon yemeklerden 15-20 dakika önce alınır Romatizma ile ilgili durumlarda, infüzyon dıştan elle sıkıca ovuşturularak uygulanır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.