Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abdulkadir, geylanihzden, makam, mertebeler

7 Makam Ve Mertebeler Abdulkadir Geylani(Hz)Den

Eski 07-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

7 Makam Ve Mertebeler Abdulkadir Geylani(Hz)Den

Yedi Makamın İsmi ve Her Mertebe!
Nefse Has Olan İsimlerin ve Özellikleri

"Hamd, âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur Salât u selâm Efendimiz Muhammed'İn ve onun hanedanı ile esbabının hepsi üzerine olsun!"
Bilmiş ol ki, nefislerin yedi sıfatı vardtr Onlardan sıyrılıp kurtulmanın yolu ise, halvete çekilmek, belli bir takım (ilâhî) isimleri anmakla mümkün olur Bu bakımdan her nefsin ayn bir ismi ve bir kısım sıfatlan vardır

BİRİNCİ NEFS: Emmâre'dir Bunun sıfatlan: Cimrilik, hırs, bilgisizlik, şer ve kötülük, hased, kin ve öfke'dir Bu sıfatlardan kurtulmanın ydlu, LÂ İLAHE İLLA'LLAH olan birinci isimle gerçekleşir

Bu ismin sayısı: Yetmiş bindir Bu sayıyı tamamladığın zaman, her rek'atinde Fâtiha-İ şerife ile istenilen bir sûre okumak üzere iki rek'at namaz kılarsın Selâm verdikten sonra şöyle dersin: "Alla-hım, nefs i emmâremi Senden şu yetmiş bine karşılık satın alıyorum!"

İKİNCİ NEFS: Levvâme'dİr Bunun sıfatları: Gayr-i ahlâkî arzu ve hevesler, hile, kendini beğenmişlik, körükörüne tevekkül, üstün gelip ezme arzusu bu cümledendir Bu sıfatlardan kurtulmanın yolu, ALLAH lâfzı olan ikinci İsimdir

Bunun sayısı, altmış bindir Bu sayı bitince, yukarıda belirttiğimiz gibi iki rek'at namaz kılar ve namazı müteakip şöyle dersin: "Allahım, ben nefsi levvâmemi, Senden bu altmış bin karşılığında satın alıyorum!"

ÜÇÜNCÜ NEFS: Mülhime'dir Bunun sıfatları: Kanaat, cömertlik, ilim, tevazu', tevbe, sabır ve ağır şeylere katlanmaktır Bundan kurtulmanın yolu, HÜVE olan üçüncü isimle mümkündür

Bunun sayısı, elli bindir Bu sayıyı bitirince, yukarıda belirttiğimiz gibi namaz kılarsın ve namazdan sonra şunu söylersin: "Allahim, ben nefc-i mülhimemi Senden bu elli bin karşılığında satın alıyorum!"

DÖRDÜNCÜ NEFS: Mutmainne'dir Bunun sıfatlan: Cömertlik, tevekkül, tahammül, hakikat, rızâ ve şükürdür Bundan kurtulmanın yolu: HAKK olan dördüncü isimdir

Bunun sayısı, kırk bindir Bu sayı tamamlanınca, yukanda olduğu gibi namaz kılar ve bunu müteakip şunu söylersin: "Allahım, ben nefe-i mutmainnemi Senden şu kırk bin karşılığında satın alıyorum!"

BEŞİNCİ NEFS: Râziyye'dir Bunun sıfatlan: Kerametler, zühd, zikir, aşk ve sevgidir Bundan kurtulmanın yolu, beşinci İsim olan HAYY ile mümkündür

Sayısı, otuz bindir Bunu tamamlayınca, yukarıda olduğu gibi namaz kılar ve şunu söylersin: "Allahım, hakikat ben nefs-i râziyyemi Senden bu otuz bin karşılığından satın alıyorum!"

ALTINCI NEFS: Marziyye'dir Sıfatlan: Güzel ahlâk, lütuf, yakınlık ve topyekûn Resûlullah (AS) ın sünnetidir Bundan kurtulmanın yolu: Altıncı isim olan Kayyum ile mümkündür

Sayısı, yirmi bindir Bu sayıyı tamamlayınca yukarıda olduğu gibi namaz kılar ve şunu söylersin: "Allahım, ben nefe-i marziyyemi Senden şu yirmi bine karşılık satın alıyorum!"

YEDİNCİ NEFS: Samıma, ya da SâfiyyeMir Bunun sıfatlan: Halktan çekilip (bazen) yalnızlığı tercih etmek, susmak, doğruluk, yardım, vefâ ve İlâhî emirlere sıkı sıkıya bağlı kalmaktır Bundan kurtulmanın yolu: Yedinci isim olan KAHHAR ile mümkündür

Sayısı, on bindir Bu sayıyı tamamlayınca, yukanda olduğu gibi namaz kılar ve şunu söylersin: "Allahım, ben nefc-1 samîmamı ya da sâüyemİ Senden şu on bin karşılığında satın alıyorum!"
Bütün bu mertebeleri aştıktan sonra veya nefsin yedi mertebesini aşacak olursan, artık kemâl mertebesine yükselmiş has kullardan olursun

Hamd, âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur Ona çokça hamd ederim Ebediyen hamd, Allah'a olsun!

KAYNAK : FÜYUZAT-İ RABBANİYVE

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com