Kahve Rehberi...

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kahve Rehberi...





Caffe Latte: İtalyada içilen Espresso ve üzerine konmuş sıcak buharlanmış süt Kahvaltıda içilir


Caf‚ au lait (Kafeole): Caffe Latte’nin Fransız versiyonu


Caff‚ americano: Espressonun üzerine sıcak su ekleyerek espresso tadının homojen dağılmasını sağlamak


Caffeine: Arabica’da %11, Robusta’da ise %22 bulunan ve insanın keyfini etkileyen madde Psikoaktif ilaç Çayda da bulunur

Cinnamon Roast (tarçın fırınlama): En kısa süreli fırınlama, açık kahverengi çekirdekler oluşur ve üzerlerinde yağ yoktur Asidi fazladır ancak ucuza mal olur ve fırınlama sırasında ağırlık kaybı azdır Genellikle karışımlarda kullanılır


Espresso Macchiato: Espressonun üzerinde bir kat süt köpüğü olması


Espresso Risretto: Espressonun bir modifikasyonu Basınçlı suyu daha kısa süre açık tutup, az miktarda ama koyu bir espresso elde etmek


Espresso con panna: Espressonun üzerine krem konması


Fırınlama (Roasting): Kahve çekirdeklerinin özel fırınlarda kavrulması Kavurma derecesine bağlı olarak kahve çekirdeğinin rengi koyukahverengiye döner Kavurulan kahvede eriyebilen yağ ve proteinler yüzeye çıkar, asitler başka asitlere dönüşür ve şekerler karamelize olur


French roast (Fransız fırınlama): Bitter çikolata rengindedir ve çekirdeğin üzeri tama yakın yağ ile kaplıdır Espresso fırınlama da denir En fazla fırınlanmış kahvedir



Full-city roast: Orta derecede fırınlanmış kahve çekirdeği Yaygın olarak kullanılan bir fırınlama ise de, giderek daha koyu çekirdekler rağbet görmektedir Çekirdeklerin üzerinde yağ yoktur


Irish Coffee: Isıtılmış bir şarap bardağına 2 ölçü viski ve 1 çaykaşığı koyulur Üzerine taze yapılmış sıcak kahve eklenir ve karıştırılır Karışınca üzerine 1 ölçü kalın krema yavaşça akıtılır ve karıştırmadan sunulur


Italian roast (İtalyan fırınlama): Çekirdeklerin üzeri yarıdan fazla yağla kaplıdır İyice koyulaşmıştır Sütlü çikolata rengi vardır


Karamelizasyon: Kahve çekirdeğinde bulunan ve kıvamı ve tadı etkileyen karbonhidratların fırınlanma işlemi sırasındaki değişimi Kahve çekirdeği koyulaştıkça, karamelizasyon artar ancak aşırı fırınlanırsa, yanık kokar


Kava Tur‚cka: Çek Cumhuriyetinde kahveye ‘kava’ adı verilir Kava Turecka ise Türk kahvesi anlamına gelir Bizim içtiğimiz kahveden farkı daha büyük fincanlarda içilmesi ve daha kalın çekilmiş kahveden yapılmasıdır Bu kahve dibe tam çökmez ve köpüğü içerken ağzınıza gelir


Klorojenik asit: Kahvenin asiditesini veren ana asitlerden Tadı kötü olup, kahve fırınlandıkça giderek kaybolur ve yerini tad verici asitler alır
Kolloidler: Kahvede eriyemeyen ancak metal filtrelerden geçebilen partiküller Kahvenin ağızdaki izleniminde önemli etkisi var Kahve köpüğünü oluştururlar


Latte Machiatto: Buharlanmış sütün içerisine biraz espresso koymak
Moka: Yemen kahvesi, Adını Yemen’deki Muka şehrinden alır 17 yy’a kadar dünya kahve gereksiniminin hemen hepsini karşılardı
Rio-Y: Rio de Janeiro kaynaklı kahvelerde bulunan iyotlu, ilacımsı bir tat Avrupa ve Amerika’da tercih edilmese de, Türkiye’de en çok tercih edilen kahvedir


Tahmis: Kurukahve
Vienna Roast: Orta derecenin üzerinde fırınlanmış çekirdeklerdir Üzerlerinde yağ belirmeye başlar Tercih edilen bir fırınlama şeklidir
Yaşlı kahve: Sıcak ve nemli havada depolanan yeşil kahve çekirdekleri Pahalı ve aranan kahvelerdir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.