hamsi yemekleri |
08-29-2006 | #1 |
90burcu
|
hamsi yemekleriHamsi Çorbası (4 Kişilik) Malzemeler: 100 Gr Hamsi 1 adet iri olgun domates 1 adet kuru soğan 1 demet maydanoz 1 çorba kaşığı un 1 çorba kaşığı tereyağı 4 su bardağı su Tuz , Karabiber HAZIRLANIŞI : Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ve 1 cm uzunluğunda parçalar halinde kesiniz 5 dakika kadar 4 bardak tuzlu suda haşlayınız Haşlanmış hamsileri suyunu süzüp kenara alınız Bu suyu daha sonra kullanacağınızdan dökmeyiniz Domatesin kabuğunu soyup rendeleyiniz Soğanı da rendeleyiniz Tereyağını tavada eritip unu kavurunuz Rendelenmiş domates ve soğanı ilave edip birkaç dakika çeviriniz Beklettiğiniz suyu ilave ediniz Su kaynamaya yaklaşınca hamsileri ve kıyılmış maydanozu ilave edip 5 dakika daha pişiriniz Sıcak servis yapınız Notlar: 1 Bu çorba da tipik bir Trabzon yemeğidir 2 Arzu edenler, çorbaya limon sıkabilirler |
08-29-2006 | #2 |
90burcu
|
Hamsi Dıblesi (4 Kişilik) Malzemeler: 500 gr iri hamsi 250 gr pirinç (1 su bardağından 1 parmak fazla) 5 adet karalahana yaprağı 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz 1 adet kuru soğan 2 çay kaşığı karabiber 2 çorba kaşığı tereyağı Tuz HAZIRLANIŞI : Hamsileri kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan temizleyin Kılçıklarını çıkararıp fileto haline getirin Bilahare bir kaba alın ve bol su ile kanları tamamiyle gidinceye kadar yıkayın Lahana yapraklarını ince ince kıyıp pirinçle ve maydanozla harmanlayın Tuz ve karabiber ilavesiyle tadlandırın Tereyağını tavada eritip soğanı kavurun Pirinçli lahanayı ekleyip karıştırın Tencereye karışımın yarısını koyun Hamsi filetoların yarısını açarak karışımın üstüne serin Kalan karışımı üzerine ilave edin Onun da üstüne kalan hamsi filetoları açarak dizin Üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip orta ateşte pişirin Sıcak servis yapın Not: Dibleye istenirse 1 çorba kaşığı çanm fıstığı ilave edilebilir, daha güzel bir tad verir |
08-29-2006 | #3 |
90burcu
|
Hamsi Dolması (6 Kişilik) Malzemeler: 1 kg hamsi 3 çorba kaşığı zeytinyağı 2 adet soğan Yarım çorba kaşığı dolmalık fıstık Yarım su bardağı pirinç 1 su bardağı sıcak su Tuz, karabiber Yarım çorba kaşığı kuşüzümü 1 çay kaşığı şeker Yarım demet maydanoz Yarım su bardağı un 2 adet yumurta Kızartmak için: Sıvı yağ HAZIRLANIŞI : Hamsilerin kafalarını ve kılçıklarını temizleyelim Bol suyla yıkayalım 1 - Tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağını alıp kızdıralım Küçük doğranmış soğanları ve yarım çorba kaşığı dolmalık fıstığı tavaya aktaralım Soğanlar şeffaflaşıp sararana dek kavuralım Yarım su bardağı pirinci yıkayıp süzdükten sonra soğanların üzerine ekleyelim Bir- iki kez çevirdikten sonra 1 su bardağı sıcak suyu, tuzu, ka rabiberi, yarım çorba kaşığı kuşü-zümünü ve 1 çay kaşığı şekeri ilave edelim Ağır ateşte pirinçler suyu çekene dek pişirelim Ardından ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştıralım 2 - Hamsinin dış kısımlarını tuz ilave edilmiş una batıralım 2 adet hamsiyi yan yana yerleştirelim Ortasına hazırladığımız içten bir tatlı kaşığı koyalım 3 - Üçüncü hamsinin dışını una buladıktan sonra harcın üzerine yerleştirelim Sonra çırpılmış yumurtaya batıralım Derin bir tavaya sıvı yağı alalım Hamsileri kızartalım Fazla yağını süzmek için kağıt mutfak havlusunun üzerine çıkarıp, servis yapalım |
08-29-2006 | #4 |
90burcu
|
Hamsi Fırın (4 Kişilik) Malzemeler: 1 kg hamsi 2 adet domates 1 adet limon sıvı yağ tuz HAZIRLANIŞI : Hamsileri kafalarını kopararak ve içlerini baş parmağınızla temizleyiniz Kılçıklarını çıkarıp fileto haline getiriniz ve kapatınız Fırın tepsisini hafifce yağlayıp hamsileri aralarında boşluk kalmayacak tarzda bir ters, bir düz diziniz Domatesleri ve limonu ince halkalar halinde doğrayınız Balıkları tuzladıktan sonra üzerlerine domates ve limonları eşit aralıklarla diziniz 180oC’a ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişiriniz Sıcak servis yapınız Not: Hamsiler fırında iken zaman zaman kurumaması için kontrol ediniz Eğer kuruyorsa ki bu hamsilerin yağsız olmasından kaynaklanır, üzerlerine hafifce sıvı yağ gezdiriniz |
08-29-2006 | #5 |
90burcu
|
Hamsi Güveç (4 Kişilik) Malzemeler: 1/2 kg hamsi 2 adet domates 2 adet yeºil biber 1 adet patates 1/4 bağ pazı (veya ıspanak) 1 çay bardağı mısır unu 1 adet yumurta 1 adet kuru soğan (veya mevsiminde ½ demet taze soğan) 2 su bardağı su 1 kahve fincanı zeytinyağı tuz HAZIRLANIŞI : Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız Domatesleri küp şeklinde, biberleri de çekirdek yataklarını çıkarıp enine doğrayın Patatesleri rendeleyin Temizlenmiş pazıyı iki dakika kadar haşlayıp süzgece alınız ve ince ince doğrayınız Soğanı ince kıyınız Tüm malzemeyi geniş bir kapta harmanlayıp iki su bardağı su ilave ediniz ve bilahare toprak güvece başaltınız 160-180oC fırında 40 dakika pişiriniz Sıcak servis yapınız Not: Bu yemek Doğu Karadeniz’e özgüdür |
08-29-2006 | #6 |
90burcu
|
Hamsi Köftesi (4 Kişilik) Malzemeler: 1/2 kg hamsi 2 kahve fincanı un 1 demet maydanoz 1 çay kaşığı kuru nane 1 çay kaşığı kekik 1 adet kuru soğan 2 adet yumurta Sıvı yağ (yeterince) tuz , karabiber sumak HAZIRLANIŞI : Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız Bilahare çok küçük parçalara doğrayınız Maydanozları ince kıyınız Soğanları rendeleyiniz İçine diğer malzemelerle birlikte doğranmış hamsileri koyup iyice harmanlayınızYumurtaları çırpıp ilave ediniz ve tekrar karıştırınız (Mutfak robotunuz varsa karıştırma işlemini orada yapabilirsiniz) Harmanlanmış malzemeyi küçük toplar halinde yoğurunuz Kızgın yağda çevirerek kızartınız Sıcak servis yapınız Not: Bu yemek Orta ve Doğu Karadeniz’e özgüdür |
08-29-2006 | #7 |
90burcu
|
Hamsi Ekşilisi (4 Kişilik) Malzemeler: 1 kg Hamsi 250 gr yeşil biber 3 adet domates 2 adet limon 4 diş sarımsak 1 demet maydanoz 5 adet kuru soğan 1 çay kaşığı karabiber 1 su bardağı zeytinyağı Tuz HAZIRLANIŞI : Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız Soğanları ince kıyıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurunuz Biberleri enlemesine kesip ilave ediniz 2 domatesi küp şeklinde keserek ilave ediniz Maydanozu ince doğrayınız Sarmısakları küçük parçalar halinde kesiniz Karışıma iave ediniz Tuz ve karabiberini de koyunuz 2-3 dakika çevirip fırından indiriniz Fırın tepsisine hamsilerin yarısını derileri tepsiye gelecek tarzda diziniz Üzerlerine karışımı döküp onun da üzerine kalan hamsileri, derileri yukarı bakacak tarzda diziniz Ayırdığınız domatesi ve limonun birini halkalar halinde kesip hamsilerin üzerine dekoratif bir şekilde diziniz Diren limonu sıkıp suyunu tepsiye ilave ediniz 160-180oC fırında 30 dakika pişirip soğumaya bvırakınız Soğuk servis yapınız Not: Bu yemek tipik bir Rize yemeğidir |
08-29-2006 | #8 |
90burcu
|
Hamsi Kuşu (6 Kişilik) Malzemeler: 1200 gr Hamsi 2 Tatlı Kaşığı Tuz 1/4 Demet Maydanoz 2 Orta Boy Soğan 25 Yemek Kaşığı Zeytinyağı 1/2 Yemek Kaşığı Çamfıstığı 1/2 Su Bardağı Pirinç 1 Su Bardağı Su (sıcak) 1/2 Yemek Kaşığı Kuşüzümü 1/4 Tatlı Kaşığı Kara biber 1/4 Tatlı Kaşığı Şeker 1/3 Su Bardağı Mısır unu 2 Adet Yumurta 6 Yemek Kaşığı Sıvı yağ (kızarırken çektiği) HAZIRLANIŞI : Balıkları temizle, kuyruklarını koparmadan kılçığını çıkar, yıka, 1 tatlı kaşığı tuz ekle karıştır, süzgeçte 15 dakika beklet Maydanozu yıka, ayıkla Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, zeytinyağı ve çamfıstığı ile birlikte tencereye koyup kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 7-8 dakika öldür Pirinci yıka, süz, soğana kat, 1-2 kez çevir Suyu ve kalan tuzu koy, karıştır Kuşüzümünü serp Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin 15-20 dakika pişir Maydanozu kıy, kara biber ve şekerle birlikte pilava ekle, karıştır Hamsilerden iki adedinin boş kısımlarını mısır ununa batır, kuyrukları aynı tarafa gelecek şekilde avucuna ser, ortasına 1 tatlı kaşığı kadar pilav koy, üçüncü hamsinin de dış kısmını unla, için üzerine kapat, kuyruk ve baş kısımlarını bükerek iyice yapıştır, kuşa benzer dolmalar yap Yumurtayı çırp, dolmaları batırarak kızdırılmış derin yağda kızart Not: Karadeniz yöresi yemeklerindendir Şekli kuşa benzediği için bu adı almıştır Hamsi Dolması da denebilir Sebze salatası ile servis edilir |
08-29-2006 | #9 |
90burcu
|
Hamsi Mücver (4 Kişilik) Malzemeler: 250 gr hamsi 2 adet iri patates 2 adet yumurta 1 tutam dereotu 1 su bardağı un Sıvı yağ (Zeytinyağı olabilir) Tuz , Karabiber HAZIRLANIŞI : Hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın İkiye ayırıp her iki tarafını tuzlayın ve her filetoyu tekrar ikiye bölün Patatesleri soyup ince rendeleyin, sıkıp suyunu çıkarın Rendelenmiş patatesleri bir kaba alin ve önce yumurtaları ilave edip iyice karıştırın Sonra sırası ile unu, ince kıyılmış dereotunu, hamsiyi, tuz ve karabiberi ilave edip tekrar karıştırın Tavada sıvı yağı iyice kızdırın Çorba kaşığı ile karışımı yağa dökün ve mümkün olduğu kadar yassılaştırın Bir yüzü kızardıktan sonra diğer yüzünü çevirerek kızartın Bu işlemi karışımın tamamı bitene kadar tekrarlayın Kızarmış mücverleri kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın Sıcak servis yapın Not: Daha hafif olmasını istiyorsanız, karışımın tamamını yağlanmış tepsiye döküp 180oC’a ısıtılmış fırında da pişirebilirsiniz |
08-29-2006 | #10 |
90burcu
|
Hamsi Sarma (4 Kişilik) Malzemeler: 400 gr hamsi 1 demet karalahana 4 adet taze soğan 1 demet maydanoz 2 çorba kaşığı sıvı yağ Tuz , Kırmızı biber Karabiber HAZIRLANIŞI : Hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın Her filetoyu ikiye ayırıp tuzlayın Bir tencerede karalahana yapraklarını tuzlu suda yumuşayıncaya kadar kaynatın Çıkarıp sap ve damarlarını kesin Diğer bir kapta ince kıyılmış taze soğanları, kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber ve kırmızı biberi karıştırıp yumuşayıncaya kadar ovun ve 2 çorba kaşığı sıvı yağı ilave edip karıştırın Içine hamsileri ekleyin Karışımı karalahana yapraklarına yeleştirip azar miktarda margarin koyup kenarları da kapanacak tarzda rulalar haline getirin Ruloları aralarında boşluk kalmayacak tarzda fırın tepsisine dizin ve üzerlerine fırça ile sıvı yağ sürün 180oC’ta 20 dakika kadar fırınlayın Sıcak olarak servis yapın |
08-29-2006 | #11 |
90burcu
|
Hamsi Tatlısı (4 Kişilik) Malzemeler: 250 gr hamsi 250 gr un 5 adet yumurta 2 su bardağı su 1 çay kaşığı zeytinyağı 1/4 limonun suyu tuz 1 su bardağı zeytinyağ 1/2 fincan yeşil fıstık 1/2 fincan fındık Jöle malzemesi: 1 adet muz 1 adet portakal 100 gr ahududu 1 adet kırmızı elma 1 adet şeftali 2 su bardağı su 300 gr şeker Şerbet malzemesi: 1/2 kg toz şeker 2 su bardağı su 1 çay kaşığı limon suyu HAZIRLANIŞI : Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız Su kaynama noktasına geldiğinde un ve tuz ilave ederek sürekli karıştırınız Yaklaşık 7 dakika kaynadıktan sonra bir iki damla zeytinyağı gezdirip çeyrek limonun suyunu ekleyiniz Bir iki dakika karıştırdıktan sonra ateşten indirip soğumaya bırakınız Hamur ılıyınca yumurtaları kırıp yoğurun ve hamuru cevizden küçük parçalara ayırınız İçlerine hamsi filetolarını birer birer yerleştirip hamurları kapatınız Hamurlu hamsileri zeytinyağında pembeleşinceye kadar kızartınız Şurubu hazırlayınız Kızarmış hamsili hamurları atıp 5 dakika kadar bekletiniz ve bilahare tepsiye diziniz Muz hariç diğer meyveleri kabuklarını ile birlikte küçük parçalara kesiniz ve çekirdeklerini ayıklayınız ve bir kapta birleştiriniz Buna soyulup dilimlenmiş muzları ilave ediniz Su ve ºeker ilave ederek piºiriniz Hazırlanan jöleyi hamsili hamurların üzerine dökünüz Yarım saat bekletip soğuk servis yapınız Notlar: 1 Bu bir tipik bir Rize tatlısıdır 2 Böylece hamsinin yapılmadık hiçbir yemeği kalmadı |
08-29-2006 | #12 |
90burcu
|
Hamsi Tava (6 Kişilik) Malzemeler: 1350 gr Hamsi 15 Yemek Kaşığı Tuz 45 Yemek Kaşığı Sıvı yağ (kızarırken çektiği) 6 Yemek Kaşığı Mısır Unu HAZIRLANIŞI : Balıkları temizle, yıka, tuzla, süzgeçte 15 dakika beklet, altı gruba böl Tavaya 1 tatlı kaşığı kadar yağ koy, ısıt, balıkların bir grubunu mısır ununa bulayıp kuyrukları aynı yöne gelecek şekilde yan yana dizerek daire oluştur, bir yüzü kızarınca düz bir tabak kullanarak şeklini bozmadan ters çevir, diğer yüzünü de kızart Kalan yağı azar azar ekleyerek diğerlerini de aynı şekilde kızartmaya devam et Notlar Hamsi Tava, öğünlerde, mevsimlik sebze salatası ve limonla, tek kap yemek olarak tüketilir Arkasından tatlı yeme alışkanlığı vardır Daha çok Karadeniz yemeği olarak bilinmekle birlikte, bugün hemen her yörede tüketilmektedir Hamsinin en çok bilinen pişirilme şeklidir |
08-29-2006 | #13 |
90burcu
|
Kopsiya (6 Kişilik) Malzemeler: 500 gr Hamsi 4 Limon 1 Kahve Fincanı Zeytinyağı 1 Çorba Kaşığı Tuz HAZIRLANIŞI : Hamsilerin kılçıklarını ayıklayıp geniş bir tepsiye dizin hamsilerin üzerine tuz serpip bir kat daha hamsi dizin Bu işlemi hamsiler bitinceye kadar sürdürün Limon suyunu hamsilerin üzerine dökerek serin bir yerde bir gün bekletin Zeytinyağı ve limonla servis yapın |
08-29-2006 | #14 |
90burcu
|
Soslu Marine Edilmiş Hamsi (6 Kişilik) Malzemeler: 15 kg hamsî 15 su bardağı zeytinyağı 4 yemek kaşığı kırmızı biber 15 yemek kaşığı kekik 1 limonun suyu 1 baş sarmısak 1 su bardağı beyaz şarap Tuz, beyazbiber HAZIRLANIŞI : Hamsilerin kafalarinı ve kılçıklarını çıkarın Balıkları tuzlayarak bir tepsiye dizin Diğer malzemeleri mikserde karıştırip hamsilerin ûzerine dökün Balıkları iki gün dinlendirdikten sonra limon ve dereotu ile süsleyerek servis yapın |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|