![]() |
Temizlik Obsesyonları Nasıl Başlıyor? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Temizlik Obsesyonları Nasıl Başlıyor?Halk arasında temizlik hastalığı olarak bilinen Obsesif Kompulsif kişilik bozukluğu hem kişiyi hem de çevresindekileri hasta ediyor ![]() ![]() ![]() Bunun altında yatan sebep anksiyete bozukluğu, şüphecilik ve emin olamama hissi gibi saplantılı düşüncelerdir” diyen Dr ![]() Hastalık, diğer tüm takıntılarda olan süreci izler ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin; elini yıkadığı halde emin olamadığı için tekrar yıkayabilir ![]() ![]() ![]() Kişi sürekli ellerini yıkar, evi temizler, eve gelen bir misafirin ardından kullandığı her şeyi temizleyebilir, zamanın çoğunu temizlik yaparak harcar, kirli olduğunu düşündüğü her nesneyi yıkar ve temizlemeden kullanamaz ![]() Nasıl Başlıyor? Aslında takıntılara sebep olabilecek pek çok neden öne sürülmekteyse de kesin olarak nedeni bilinmemektedir ![]() ![]() ![]() Örneğin; annesi çok titiz olan bir çocuk ileride temizlik hastalığına yakalanabilir ![]() ![]() ![]() Öncelikle kişinin sosyal ve iş yaşantısı bozulur ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanın çoğunu temizliğe ayırdığı için zaman kaybı Yaşar diğer yapması gereken hiçbir şeye konsantre olamaz ![]() ![]() ![]() Evli ise eşi ve çocuğu ile iletişim bozukluğu Yaşar ![]() ![]() ![]() Örneğin bel, kas eklem ağrıları bu dönemde ortaya çıkabilir ![]() ![]() Sürekli kontrol etme “ütünün fişini çekmiş miydim, kapıyı kilitlemiş miydim, ocağı kapatmış mıydım” gibi sorular sürekli sorulur ![]() ![]() Bazı araştırmacılar bu hastalarda beynin ön kısmı olan frontal kortex ile içyapılardan bazal ganglionlar arasında iletişim kopukluğu olduğunu ileri sürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca, Obsesif Kompulsif bozukluklar kaygı hastalığı olduğu için “Davranışçı Tedavi” olarak adlandırılan eğitimsel terapi yöntemleri fayda sağlayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Temizlik Obsesyonları Nasıl Başlıyor? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Temizlik Obsesyonları Nasıl Başlıyor?Ayrıca, Obsesif Kompulsif bozukluklar kaygı hastalığı olduğu için “Davranışçı Tedavi” olarak adlandırılan eğitimsel terapi yöntemleri fayda sağlayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|