![]() |
Ağ Gelin Türküsü Ve Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ağ Gelin Türküsü Ve HikayesiBir ağıt olan ?Ağ Gelin? Kayserinin bir çok yerinde bilinmekle beraber özellikle Avşarlar arasında çok sevilerek söylenip dinlenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğu köyde halay tutanlar halaya başlamadan önce davul ve zurnacıdan mutlaka ağ gelini çalmalarını ister ![]() ![]() ![]() ![]() Koçgun devri adı verilen 1603-1607 yıllarındaki isyan ve soygun hareketlerinde Develi?de etkilenmiştir ![]() ![]() Ağ gelin efsanesi de bu kötü günlerin izlerini taşımaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gözyaşları ve çaresizlik içerisinde ellerini açar ve Allah?a yalvarır: -Allahım! Beni ve çocuklarımı ya taş et ya da kuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağ Gelin?in gerçekte Hamitli Cerit kızı olduğu aynı zamanda da Dadaloğlu?nun karısı olduğu belirtilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağ gelin sürmeli sevdiğim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağ gelin sürmeli sevdiğim Irmak kenarında biter yosunlar Ağ gelin sürmelim oy Yosunun üstünde bizi yusunlar Ağ gelin sürmelim oy İkimizi de bir mezara kosunlar Ağ gelin sürmelim oy Ağ gelin de biri yari desinler Ağ gelin sürmeli sevdiğim Ağ gelin oturmuş taşın üstüne Ağ gelin sürmelim oy Taramış zülfünü kaşın üstüne Ağ gelin sürmelim oy Bir selamın gelmiş başım üstüne Ağ gelin sürmelim oy Alırım ahtımı koymam sende Ağ gelin sürmeli sevdiğim Ağ Gelin?in Develi Varyantı ![]() Satın mı aldın güzelliğin Mevla?dan Alırım ahtımı da koymam seni Ağ gelin sürmelim sen bilin Erciyes?e ekin ektim yel aldı Onbeşinde bir yar sevdim el aldı Alırım ahtımı koymam seni Ağ gelin sürmelim sen bilin Yüce dağ başında yayılır yılan Göç gitmiş ailesi çadırı viran Var mı bu dünyada sevdiği olan Alırım ahtımı koymam seni Ağ gelin sürmelim sen bilin Sana diyorum sana çanlı kilise Verin evrakları gitsin polise(!) Kadir Mevlam seni bana verirse Alırım ahdımı de koymam seni Ağ gelin sürmelim sen bilin Bir taş attım karlı dağın ardına O da düştü ağ gelinin yurduna Bizim ilen şu beylerin derdi ne Hiç çareler bulunmuyor derdime Ağ gelin sürmelim sen bilin Bir taş attım gümbürdesin gölünüz Ben gidiyom viran kalsın iliniz Alırım ahtımı koymam seni Ağ gelin sürmelim sen bilin |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|