Karbonhidratların Sindirimi... |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Karbonhidratların Sindirimi...Karbonhidratların çoğu vücuda nişasta, glikojen ve komplex şekerler şeklinde girer Bu bileşikler, glikoz gibi basit şekerlerden oluşur Nişasta ve glikojen birçok glikoz moleküllerinin bağlanmasıyla oluşan çok büyük moleküllerdir Çay şakeri olan sakkaroz komplex bir şekerdir Sakkaroz moleküllü iki adet altı-karbonlu şeker molekülünün bağlanmasından meydana gelir Besin olarak hayvan vücuduna giren enerji kaynaklarının başında karbonhidratlar bulunur Karbonhidratlarda bulunan enerji, nişasta ve komplex şekerin glikoza parçalnması sonucu hücreler tarafından kullanılacak hale gelir Karbonhidratların sindirimi, sindirim sisteminin iki bölgesinde, ağız ve ince bağırsakta olur Karbonhidrat sindirimi, tükrükteki bir enzimin etkisiyle başlar Bu enzim amilazdır Amilaz nişastayı etkiler Amilazın dahil olduğu enzim grubuna karbohidraz denir Amilaz nişasta molekülündeki bağları parçalar ve bu parçalanma sonucu meydana gelen maddelere tükrüğün su moleküllerini etkiler Amitaz Nişasta + su -------------- Şeker (Maltoz) Enzim ortamın asit veya baz (pH) konsantrasyonuna göre etkili olur Tükrükteki amilaz yalnız bazik ortamda etkilidir Mide öz suyu çok asitlidir Amilazın faaliyeti asitli ortamda durduğu için, midada nişastanın sindirimi yapılmaz Karbonhidrat sindirimi ince bağırsakta tamamlanır Amilaz enzimiyle meydana gelen maltoz daha sonra ince bağırsakta özel bir enzimle glikoza parçalanır Ağızda parçalanan nişasta pankreastan gelen amilazın etkisiyle ince bağırsakta sindirilir Karbonhidratların çoğunun sinidiriminde son ürün glikozdur Glikoz hücrelerin solunumunda kullanılır Bazı karbonhidratlar sindirildildiği zaman beş karbon atomuna sahip şekerler meydana gelir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|