Osmanlı Saray/Konak Yemekleri

Eski 08-13-2007   #1
bukettt
Varsayılan

Osmanlı Saray/Konak Yemekleri




AŞURE


MALZEME:

Dövülmüş aşurelik buğday 2 su bardağıKuru fasulye 1 çay bardağıNohut 1/2 su bardağıSu 15 su bardağıToz şeker 2-3 su bardağıFındık içi 1/2 çay bardağıKuru üzüm 1/2 çay bardağıCeviz içi 2 çay bardağıKuru kayısı 8-10 adetKuru incir 5-6 adetTarçın 2-3 tatlı kaşığıKuşüzümü Çamfıstığı
YAPILIŞI:
1 Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp, ayrı ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın Ertesi gün ıslatmış olduğunuz buğdayı süzerek, 15 su bardağı suyla birlikte büyük bir çelik tencerede ateşe yerleştirin Kaynamaya başlayınca üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın 2 Diğer yanda ıslatılmış fasulye ve nohutu da süzüp ayrı kaplarda haşlayın Buğdayı ağır ateşte yaklaşık 4-5 saat, taneleri kayboluncaya kadar karıştırmadan pişirin3 Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmeye yakınken toz şeker, nohut ve fasulyeyi ekleyin Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın 4 Fındık, kuru üzüm, zarları soyulmuş ceviz içi, kuru kayısı ve dilimlenmiş kuru inciri de ilave ederek karıştırın 5 Aşureyi sıcak olarak kaselere boşaltın Soğuduktan sonra üzerlerini dövülmüş ceviz içi, fıstık, kuşüzümü ve tarçınla süsleyerek servis yapın İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz (8 kişilik)


BEĞENDİLİ KEBAP


MALZEME:

Patlıcan 6 adetTereyağı 3 çorba kaşığıUn 3 kahve fincanıSüt 2 su bardağıKaşarpeyniri l çay bardağıLimon l adetKuzu kuşbaşı 750 grKuru soğan l adetSalça l çorba kaşığıDomates 2 adetSu 5 su bardağıBaharat Tuz
YAPILIŞI:
1 Patlıcanları 3-5 yerinden bıçağın ucu ile delin Bütün olarak közleyip sıcakken soyun ve kararmaması için limonlu suyun içine bırakın 2 2 çorba kaşığı yağı eritip unu ekleyin Çırpma teli ile 3-4 dakika orta ateşte karıştırın Soğuk sütü ilave edin ve karıştırın 5-6 dakika pişirdikten sonra, patlıcanları doğrayıp ezerek iyice sıkın ve sosa ilave edin Tahta spatula ile karıştırıp tuz ve peyniri ilave edin 3 Bir çorba kaşığı tereyağını eritip etleri ilave edin Etler suyunu salıp çekene kadar pişirin Soğanı ekleyip kavurun Salçayı ilave edip l dakika sonra un ve domatesi ekleyerek karıştırın Tuz ve baharat ilave edip pişmeye bırakın 4 Hazırladığınız beğendiyi servis tabaklarına paylaştırın etleri de beğendinin üzerine paylaştırın Arzu ederseniz üzerini közlenmiş sivri biber ve domateslerle süsleyip sıcak olarak servis yapın (6 kişilik)


BORANİ-İ HASSA - ISPANAK BORANİSİ


MALZEME:

Ispanak 200 grSarımsak 10 dişSoğan 2 adetSüzme yoğurt 1/2 kgSüt 1/2 su bardağıZeytinyağı 1 çorba kaşığıTereyağı l kahve fincanıTuz 1 çay kaşığıKarabiber 1 çay kaşığıZencefil 1 çay kaşığıKimyon 1 çay kaşığıYenibahar 1 çay kaşığıTarçın 1 çay kaşığıKırmızı toz biber 1 çay kaşığıKekik 1 çay kaşığı
YAPILIŞI:
1 Borani-i hossa'yı (ıspanak boranisi) sıcak servis yapmak için; ıspanağı çok ince doğrayın ve ezin Üç-dört diş sarımsağı iyice dövün 1 soğanı rendeleyin 1 bardak yoğurt ve sıcak sütü karıştırın 2 Zeytinyağında rendelenmiş soğan ve ıspanağı kavurun Sarımsak, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın 3 Ateşten alıp yoğurtlu karışımdan 2 yemek kaşığı alarak ıspanağın üzerine ilave edip sürekli karıştırın Karışımı rulo halinde servis tabaklarına alıp üzerine yoğurt ekleyin Sütlü yoğurtlu karışımın kalanını da üzerlerine ilave edip kırmızıbiber ve kekikle süsledikten sonra sıcak servis yapın 4 Soğuk servis yapmak isterseniz; ıspanağı ince ince kıyın Tüm baharatları ve süzme yoğurdu ilave edip iyice karıştırın Üzerini süsleyip servis yapın (5 kişilik)
CEVİZLİ İNCİR TATLISI


MALZEME:

Kuru incir 15 adetToz şeker 1,5 su bardağıSu 1,5 su bardağıCeviz içi 1 kahve fincanıFındık 1 kahve fincanıŞamfıstık 1 kahve fincanıKuru üzüm 1 kahve fincanı
YAPILIŞI: 1 Kuru incirlerin saplarını kesip iyice yıkayın 1,5 su bardağı suda aynı ölçüde toz şekeri koyulaşıncaya kadar kaynatın 2 İncirleri bir tepsiye yanyana dizin Ortalarını çukurlaştırıp ceviz, üzüm ve fındık karışımını doldurun Üzerine önceden hazırladığınız şerbeti gezdirip 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin Soğuduktan sonra taze krema ve nar tanesi ile süsleyip servis yapın (5 kişilik)
DIRDIR KEBABI


MALZEME:

Koyun kuşbaşı 1,5 kgTereyağı 3 çorba kaşığıZeytinyağı 4 çorba kaşığıEt suyu 2 çay bardağıSirke 3 tatlı kaşığıMercanköşk 1 tutamDomates 4 adetUn Tuz Karabiber
YAPILIŞI: l Bir cezvede 3 tatlı kaşığı sirke ve l tutam mercan köşkü l saat bekletin Mercanköşk sirkeyi emip, cezvede 2 kaşık sirke kalana kadar kaynatıp soğumaya bırakın 2 Et parçalarını una bulayın Tereyağı ve zeytinyağı karışımını bir tavada kızdırın Una bulanmış et parçalarını ilave edip etler nar rengini alıncaya kadar tahta kaşıkla karıştırarak kavurun 3 Etlerin üzerine daha önce hazırladığınız mercan köşklü sirkeyi gezdirin Tuz ve karabiber ilave ettikten sonra bir taşım daha kaynatın 2 çay bardağı et suyu ilave edin 4 Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra küp şeklinde doğrayarak etlere ekleyin Tavanın kapağını kapatarak etler yumuşayıncaya kadar hafif ateşte pişirin Ocağı kapatıp bir süre dinlemeye bırakın 5 Dırdır kebabını servis pirinç pilavıyla tabağına alın İnce kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın (6 kişilik)


ETLİ BULGUR PİLAVI


MALZEME:

Pilavlık bulgur 2 su bardağıKuşbaşı kuzu eti 300 grTereyağı 4 çorba kaşığıSoğan 3 adetDomates 3 adetSivri biber 3 adetDomates salçası 1 tatlı kaşığıSu 4 su bardağıTuz Karabiber
YAPILIŞI: 1 Tereyağını tencerede eritin Soğanları ince ince kıyarcasına doğrayın Kuşbaşı doğranmış kuzu etleriyle soğanı tereyağına ilave edip karıştırarak kavurun İnce doğranmış sivri biber ve küp doğranmış domatesleri ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin 2 Salça, tuz, karabiber ve 2 bardak kaynar suyu etlere ilave edin Etler yumuşayınca kalan kaynar suyu ve bulguru ekleyip karıştırın Tencerenin kapağını kapatın 3 Kısık ateşte pilav 15-20 dakika piştikten sonra tencerenin kapağını açıp gazete kağıdı ile örtün Birkaç dakika demlenmeye bırakın Sıcak olarak servis yapın (8 kişilik)

EV VİŞNE LİKÖRÜ


MALZEME:

Üzüm sirkesi 2 kgPudra şekeri 4 kgVişne 1,5 kg
YAPILIŞI: Evvela seçme, iri vişnelerden alıp yıkamalı Birer birer elden geçirip saplarının ortalarından kesmelidir İki kilo, halis üzüm sirkesini havi kalın bir cam kavanozun içine 4 kilo pudra şekerini dökmeli ve karıştırmalı, bir buçuk kilo vişneleri de içine atmalıdır Kalın cam kavanoza bu suretle yerleştirilen vişneler baskıya alınarak kavanozun ağzı sıkıca kapanmalıdır Vişne mahsulü, yaz mevsimine tesadüf ettiğinden ve bu likör için, en az üç ay kadar beklemek lazım bulunduğundan, ancak kış kabul ziyafetleri için hazırlanmış nefis bir ev likörü olur

EZOGELİN ÇORBASI


MALZEME:

Kırmızı mercimek 1 çay fincanıİnce bulgur 1 çay fincanıSoğan 1 adetTereyağı 2 çorba kaşığıDomates salçası 2 çorba kaşığıAcı biber salçası 1/2 çay kaşığıSu 6-7 su bardağıToz kırmızı biber 2 çay kaşığıNane 2 çay kaşığıTuz
YAPILIŞI: 1 Tencerede yağı eritin, ince kıyılmış soğanları ilave edip pembeleştirin Domates ve biber salçalarını ilave edip karıştırın 2 Yıkanmış ve süzülmüş bulgurla mercimeği 6-7 bardak suyla birlikte tencereye ilave edip tuz serpin Mercimek ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin Tencereyi ateşten alıp kırmızı biber ve naneyi ekleyin
GÖCE ÇORBASI


MALZEME:

Tereyağı 3 çorba kaşığıMısır tanesi 1 su bardağıTavuk suyu 8 su bardağıSüt 2 su bardağıNişasta 1 çorba kaşığıYumurta sarısı 2 adetYoğurt 2 çorba kaşığıSu 1 kaseTuz
YAPILIŞI: 1 Tereyağını tencerede eritip mısırları ilave edin 2-3 dakika kavurduktan sonra süt ve tavuk suyunu ilave edin 10-15 dakika ağır ateşte kaynatın 2 Terbiyesi için verilen malzemeleri bir kasede iyice karıştırıp çorbaya ilave edin Bir taşım daha kaynattıktan sonra servis kaselerine boşaltıp sıcak olarak servis yapın (6 kişilik)

GÜL BÖREĞİ


MALZEME:

Un 3,5 su bardağıZeytinyağı 1,5-2 kahve fincanıYumurta 3 adetTuz 1 çorba kaşığıBeyaz peynir 250 grMaydanoz 1/2 demetDereotu 1/2 demetYumurta sarısı 2 adetSüt 1 çay fincanıSu
YAPILIŞI: 1 Unu derince bir kapta yumurta, 1 kahve fincanı zeytinyağı ve biraz su ilavesiyle yoğurun Elde ettiğiniz hamuru mermer üzerine alıp kulak memesi yumuşaklığında oluncaya kadar yoğurmaya devam edin 2 Hamuru, portakal büyüklüğünde parçalara bölüp bir süre dinlendirin Her bir parçanın altına ve üzerine nişasta serperek ince yufkalar açın 3 Peynir, kıyılmış maydanoz ve dereotunu iyice karıştırın 3 kaşık zeytinyağı, 2 yumurta sarısı ve 1 fincan sütü ayrı bir kasede karıştırın 4 Her bir yufkanın üzerine önce sütlü karışımdan sürüp sonra peynirli iç malzemeden bir miktar yerleştirin ve yufkayı sigara gibi sarın Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayın 5 Sarılmış yufkaları gül biçiminde kıvırıp yağlanmış tepsiye yan yana dizin Üzerine çırpılmış 1 yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırına verin Üzeri kızarıncaya kadar pişirip sıcak olarak servis yapın (6 kişilik)

HALEP ÇORBASI


MALZEME:

Patates 4 adetHavuç l adetŞalgam 2 adetMaydanoz 1/2 demetKırık pirinç 2 kahve fincanıYumurta 2 adetKarnabahar 1 adetEt suyu 6 su bardağıTereyağı 1 çorba kaşığıLimon 1 adetUn 1 kahve fincanıTuz Karabiber
YAPILIŞI: 1 Patatesleri soyup şalgamları yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayın Havucu temizleyip ince kıyın Pirinci yıkayıp suyunu süzün 2 Et suyunu güvece dökün Kaynamaya başlayınca pirinci ilave edip orta ateşte pişirin Sırasıyla havuç, şalgam, patates, karnabahar ve kıyılmış maydanozu eldeyip pişirmeye devam edin 3 Pişince tamamını süzgeçten geçirip bir kaseye alın Tereyağını güveçte eritip unu azar azar ilave ederek tahta kaşıkla yedirin Süzgeçten geçirdiğiniz çorbayı güvece boşaltıp tuz ve biber ekin Ara sıra karıştırarak bir taşım kaynatın 4 Yumurtaları bir tutam tuz ve limon suyu ile birlikte çorbayı alabilecek büyüklükte bir tencerede çırpın Çırpmaya devam ederek güveçteki kaynar çorbayı azar azar terbiyeye ilave edin Bir-iki defa karıştırdıktan sonra sıcak olarak servis yapın

KABAK TATLISI


MALZEME:

Balkabağı 1,5 kgSu 1 kahve fincanıToz şeker 2 su bardağıÇekilmiş ceviziçi 1 su bardağı
YAPILIŞI: 1 Balkabağını dilimleyip kabuğunu soyun ve çekirdekli kısımlarını ayıklayın Etli kısımlarını iri parçalar halinde doğrayın 2 Geniş bir tencereye kabakları yerleştirip toz şekeri üzerine serpin l kahve fincanı su gezdirip kapağını kapatın Kısık ateşte, suyunu bırakıp çekene kadar pişirin Soğuyunca servis tabağına aldığınız kabak dilimlerinin üzerine çekilmiş ceviz serpip servis yapın (8 kişilik)

KEŞKÜL


MALZEME:

Süt 2 kgŞamfıstığı 150 grBadem 150 grFındık 150 grRendelenmiş Hindistancevizi 150 grNişasta 150 grToz şeker 300 grŞeker 1 kg
YAPILIŞI: Evvela iç badem, fıstık, fındık ve Hindistancevizi havanda toz şeker ile beraber dövülüp macun haline getirilir Bu halitanın üçte bir miktarı alınıp iki kilo halis sütün içine konulur Ve nişasta da katılarak ve tat verecek şekeri de ilave kılınarak kıvamı gelinceyedek karıştırılarak pişirilir Tabaklara kurtarılıp soğutulur ve geri kalan dövülmüş içler, bol bir surette, keşkül kaselerinin üzerlerine döşenip meraklılara sunulur


KİRDE - ETLİ BÖREK


MALZEME:

Kemikli kuzu eti 1 kgYufka 5 adetTereyağı 4 çorba kaşığıEt suyu 2 su bardağıTuz
YAPILIŞI: l Etleri tencereye yerleştirip üzerini örtecek kadar su ilave ederek kaynatıp etler suda dağılana kadar pişirin Pişen etleri kemiklerinden sıyırın ve küçük parçalara ayırın2 Yufkaları, böreği pişireceğiniz 25 cm çapındaki tepsiye sığması için dörde bölün ve orta ısılı fırında birkaç dakika bekleterek kurutun3 Geniş ve derin bir teflon tavayı ya da tepsiyi yağlayıp hazırlayın4 Fırında kuruttuğunuz yufkaları birer birer ayırın ve üzerlerine et suyu serperek ıslatın5 Islatılmış yufkalardan birini yağlanmış tepsiye yayın Tereyağını eritin Üzerine biraz eritilmiş tereyağı sürüp et parçacıkları serpiştirin Üzerine tekrar bir yufka serin ve sırasıyla aynı işlemi yufkalar bitinceye kadar tekrarlayın6 Son olarak serdiğiniz yufkanın üstünü yağlayın ve tepsinin ya da tavanın üzerine bir kapak kapatıp ağır ateşte ocağa yerleştirin Ara sıra spatula ile böreği kaldırarak altını kontrol edin Altı kızarınca alt üst ederek çevirin İki yüzü de nar gibi kızarıncaya kadar pişirin7 Ocaktan indirmeden önce üzerine kalan et suyunu döküp kapağını kapatın ve börek suyunu çekene kadar bekletin Ocaktan indirip sıcak olarak servis yapın (4 kişilik)

KUŞBURNU ŞERBETİ


MALZEME:

Kuşburnu 1 kgŞeker 1 kgKakule 1-2 adetSu 5 lt
YAPILIŞI: 1 Suyu geniş bir tencereye koyun Kuşburnu ve şekeri ilave edip kaynamaya bırakın 2 Kaynadıktan sonra kakuleyi ekleyin ve birkaç kez karıştırıp ateşten alın Soğuduktan sonra servis yapın (20 kişilik)
KUZU ELBASAN TAVA


MALZEME:

Kuzu parça et 1 kgTereyağı 1 çorba kaşığıKurusoğan 2 adetSu 5 su bardağıTuz 1/2 tatlı kaşığıUn 1 su bardağıYumurta sarısı 2 adetSüzme yoğurt 500 gr
YAPILIŞI: 1 Dibi düz bir tencerede yağı kızdırıp etleri ilave edin Her iki tarafını da 3'er dakika kızartın Soğan, tuz ve suyunu ekleyerek 1,5 saat pişirip ateşten alın Etleri küçük bir güvece veya bir tepsiye dizin 2 Yoğurdu küçük bir tencerede un ilavesiyle karıştırarak yedirin Etin pişme suyundan yoğurda ilave ederek sıvılaşmasını sağlayın Ağır ateşte karıştırarak 10 dakika pişirin ve ateşten alın Yumurta sarılarını ekleyip iyice karıştırın 3 Karışımı etlerin üzerine dökün ve önceden ısıtılmış fırında 8-10 dakika pişirin Sıcak olarak servis yapın
KUZU SULTAN


MALZEME:

Kuzu kol l adetKuzu eti 3-4 parçaKekik 2 çay kaşığıTuz 2 çay kaşığıMilföy hamuru Tereyağı l yemek kaşığıUn l yemek kaşığıDomates 2 adetEt suyu 1 su bardağıDefne yaprağı 1-2 adet
YAPILIŞI: l Kuzu kolunu kemiklerinden ayırın İyice açıp döverek genişletin İçine kemiksiz, parça kuzu etlerini, tuz ve kekiği koyup rulo yapın Milföy hamurunu ruloyu kaplayacak büyüklükte açıp hazırladığınız ruloyu sarın Orta ısılı fırına verip pişirin 2 Rendelenmiş domatesleri eritilmiş tereyağında kavurun l kaşık un ilave edip bir kaç kez karıştırın Et suyunu ve defne yapraklarını ilave edip 1-2 taşım kaynatın3 Kızarmış hamurlu eti fırından alıp dilimleyin Üzerine hazırladığınız sosu gezdirip patates püresi eşliğinde servis yapın (8 kişilik)

MAYDANOZLU SIKMA KÖFTE


MALZEME:

Kıyma 250 grMaydanoz 1 demetKurusoğan 2 adetKırık pirinç 1/2 kahve fincanıEt suyu 6 su bardağıLimon 2 adetTuz Karabiber
YAPILIŞI: 1 Pirinci önceden ıslatıp bekletin ve suyunu süzün Soğanları rendeleyip suyunu sıkın Maydanozun yapraklarını saplarından ayırıp ince ince kıyın Kıymayı derin bir kaseye koyup suyu alınmış soğan, tuz, karabiber ve ıslatılmış pirinç ilavesiyle yoğurun2 Kıyılmış maydanoz ilave edip bir kez daha yoğurduktan sonra elinizde yuvarlayarak küçük küçük köfteler yapın Çelik veya teflon tencereye köfteleri döşeyip üzerine sıkılmış 2 limonun suyunu gezdirin Kapağı kapalı olarak kısık ateşte 10 dakika pişirin3 Önceden hazırladığınız 6 su bardağı sıcak et suyunu ekleyip orta ateşte pişirmeye devam edin Kaselere paylaştırıp sıcak olarak servis yapın (6 kişilik)
MUHALLEBİLİ TEL KADAYIF


MALZEME:

Tel kadayıf 1/2 kgTereyağı 2 kahve fincanıSüt 4 su bardağıToz şeker 10 kahve fincanıPirinç unu 2 kahve fincanıNişasta 2 kahve fincanıYumurta sarısı 2 adetTuz 1 kahve kaşığıPortakal kabuğu reçeli 1 çay fincanıSu 1 su bardağıLimon suyu 1 tatlı kaşığı
YAPILIŞI: 1 Kadayıfın dörtte birini ayırın 28 cm çapındaki tepsinin içini ve kenarlarını yağlayın Kalan kadayıfı tepsinin kenarlarından taşacak şekilde yerleştirin 2 Sütü 6 kahve fincanı tozşeker ve tuz ile birlikte tencerede kaynatın Pirinç ununu ve nişastayı yarım su bardağı suda eriterek bulamaç haline getirip kaynamakta olan süte ekleyin Koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin 3 Yumurta sarılarını çırparak portakal reçeliyle karıştırıp muhallebiye ilave edin Karıştırmaya devam ederek 2 dakika daha pişirin Ocaktan alıp 5 dakika bekletin ve tepsideki kadayıfın üzerine boşaltarak yayın 4 Tepsinin dışına taşmış olan kadayıfları muhallebinin üzerine katlayarak çevirin Ayırdığınız kadayıfı da muhallebinin üzerine kapattıktan sonra soğuması için yaklaşık bir saat kadar bekletin 5 Kalan tereyağını küçük parçalar halinde kadayıfın üzerine serpiştirin Fırına verip 40-45 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin Fırından alıp soğumaya bırakın Diğer tarafta şerbet için su, 4 kahve fıncanı şeker ve limon suyunu kaynatın Koyulaşmaya başlayınca kadayıfın üzerine gezdirin Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın (6 kişilik)

PALUZE


MALZEME:

İnce nişasta 100 grŞeker 1 kgSu 2 kgMeyva Suyu
YAPILIŞI: Mutedil bir ateşe konulacak bir tencereye iki kilo kadar su koyup şekeri eritmeli ve ince nişastayı da yavaş yavaş döküp karıştırarak iyice yedirmeli ve nişastanın tamamiyle kokusu gidinceye kadar pişirdikten ve istenilen meyva suyunu (yemiş mevsimi değilse şuruplarından) kattıktan sonra, tabaklara kurtarmalı soğuyup donmasını beklemelidir
PERDELİ ÖZBEK PİLAVI


MALZEME:

Pirinç 2 su bardağıKurusoğan 2 adetTereyağı 3 çorba kaşığıKuşbaşı et 500 grHavuç 3 adetŞam fıstığı 2 çorba kaşığıMilföy hamuru 3 parçaYumurta sarısı 1 adetDereotu 4 çorba kaşığıTarçın 1 tutamYenibahar 1 tutamSu 3 su bardağıKarabiber Tuz
YAPILIŞI: 1 Pirinci tuzlu sıcak suda yarım saat bekletip süzün Bir tencerede tereyağını eritin Et, küp şeklinde doğranmış soğan ve havuçları yumuşayıncaya kadar pişirin 2 Üç bardak kaynar su, şam fıstık, baharatlar ve pirinci ekleyip pişirin Kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırın Milföyleri birleştirip tek bir parça haline getirin Bir kenarından eşit uzunlukta ve l cm eninde (ölçü kalıbın büyüklüğüne göre değişebilir) 4 şerit kesin 3 Hamuru önceden yağlanmış derin bir fırın kalıbına kenarları dışa taşacak şekilde yayın, içine pilavı boşaltıp taşan kenarları pilavın üzerini tamamen örtecek şekilde kapatın Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin 4 Yağlanmış bir başka kalıba ya da tepsiye ters çevirip, önceden kestiğiniz şeritleri üzerine çaprazlayarak döşeyin Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp tekrar fırına verin Kızarınca fırından alın ve dilimleyerek servis yapın (8 kişilik)


RAHAT HULKUM - RAHAT LOKUM


MALZEME:

Şeker 3 kgİnce nişasta 300 grKrimtartar 10 grSu
YAPILIŞI: Evvela, şekeri macun gibi, koyu bir hale gelecek şekilde su ile kaynatmalıdır: Diğer taraftan, nişastayı da soğuk su içinde ezerek ayran gibi yapmalıdır Ve güzelce astardan süzdükten sonra iki parmak arasında yapışkan bir vaziyet gösteren şerbetin içine, azar azar dökerek ve kaşıkla karıştırıp yedirmelidir Krimtartarı da katıp, iyice karıştırarak tam kıvama gelince, badem yağıyla yağlanmış bir tepsiye dökmeli ve soğumasını beklemelidirBundan sonra, şekerci bıçağıyla, uzun uzun parçalara ayırıp, malum şekilde doğramalıdır Kesilen lokmaları da, yarısı şeker ve yarısı nişastadan ibaret halitaya atmalıdır Ve her tarafını unlayıp evde bir kavanozda saklamalıdır Kaymaklısı: İki ayrı tepsiye, daha ince kalınlıkta dökülmüş, iki tabaka rahat lokumun aralarına kaymaklar yayılarak, birbirine kapak edilip kesilmek ve unlanmak suretiyle hazırlanır Sakızlısı, bademlisi, hindistancevizlisi, fıstıklısı, güllüsü ve ilah bu maddeler dövülerek lokum tamamiyle pişmeden bir çeyrek evvel münasip miktarda mahlüta katıp karıştırmaktan ibarettir

SAKIZLI FIRIN SÜTLAÇ


MALZEME:

Süt 4 su bardağıŞeker 1 su bardağıNişasta 2 yemek kaşığıPirinç 1 kaseSu 1 kaseÇamsakızı 1 parçaYumurta sarısı 1 adetVanilya
YAPILIŞI: 1 Pirinci yıkayıp süzün Tencereye 1 kase su ve pirinci koyup ateşe oturtun Pirinçler yumuşayana kadar arada bir karıştırarak haşlayın 2 Süt, toz şeker, çam sakızı ve vanilyayı bir başka tencereye koyarak orta ateşte beraber kaynatın Sütlü karışım kaynayınca haşlanmış pirince ilave edip karıştırın 3 Nişasta ve 1 yumurta sarısını az miktarda su ile çırpıp eritin Nişastalı karışımı kaynamakta olan malzemeye, tel süzgeçten geçirerek karıştırın ve bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın Güveçlere paylaştırın Su doldurulmuş derin bir tepsiye güveçleri koyup fırına verin Sütlaçların üzeri kızarıncaya kadar yüksek ısıda fırınlayın Soğuk olarak servis yapın (10 kişilik)










Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-13-2007   #2
okaliptus
Varsayılan


teşekkürler buket geleneksel yemeklerimizinde bulundugu bu baslık gercekten cok işimi görücek saol :)
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-13-2007   #3
bukettt
Varsayılan


işe yaradığına sevindim ben teşekkür ederim
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.