![]() |
Ramazan Ve Diyet |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan Ve DiyetMalumunuz Müslüman alemi için önemli bir yeri olan Ramazan ayına girmek üzereyiz ![]() ![]() ![]() ![]() - Günlük olarak en fazla 3 saatte bir beslenmeye alışmış vücut yaklaşık 12 saat aç kalmakta ve beslenme alışkanlığı ciddi anlamda değişmektedir ![]() - Gün boyunca yaşana açlık sebebiyle kan şekeri düşmekte ; bu durum yorgunluk, baş ağrısı , üşüme ve bunlara bağlı dikkat yetersizliğine sebebiyet vermektedir ![]() - Uzun süren açlık dönemi sonrasında yüksek kalorili ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme tarzı hızlı glikoz salınımına sebep olmakta ; sonrasında vücuda ağırlık vermakte, aşırı uyku hali sonrasındaki hareketsizlik neticesinde metabolizma hızı yavaşlamaktadır ![]() - Sahurda tok tutacağına inanılan börek, çörek tarzı hamur işleri uykudan kalkıldığında midede ağırlık, yanma ve ekşimeye sebep olabilmektedir ![]() - Kilo verme eğilimi olanlar sahursuz oruç tutmaya çalışarak zaten yavaşlamış metabolizma hızını daha da düşürerek vücudun yağ depolama oranını arttırmakta ve ağırlık kazanımına katkıda bulunmaktadır ![]() - Yetersiz sıvı tüketimi sonucunda dehidratasyon (aşırı su kaybı) riski olan vücudun direnci kırılmakta ve metabolizma yine yavaşlamaktadır ![]() - Ramazan ayında artan sedanter yaşam sebebiyle vücudun ağırlık kazanma hızı daha da aktifleşmekte ve ağırlık kontrolü sağlanamamaktadır ![]() - Yanlış beslenme uygulamaları neticesinde vücudun vitamin ve mineral dengesi bozulacak , hastalıklara karşı direnç azalmakta; dolayısıyla metabolizma hızı düşmektedir ![]() - Dengesiz ve yüksek yağ ağırlıklı beslenme sonucunda vücudun uzun açlık döneminden sonra yağ depolamaya açık olması da eklenince ağırlık kazanımı hızlanmaktadır ![]() Peki Ramazan ayında nasıl bir beslenme programı uygulayabilir ve nasıl sağlıklı bir diyet menüsüyle açıklarımızı azaltabiliriz: 1) Beslenme programı toplamda sahur, iftar ve bir ara öğün olmak üzere en az 3 öğün şeklinde olmalıdır ![]() 2) Kesinlikle sahursuz oruç tutulmamalıdır ![]() ![]() 3) Sahurda kahvaltı ağırlıklı beslenmilmeli ve mineral ile vitamin açısından zengin olan kuru meyveler mutlaka tüketilmelidir ![]() 4) Sahurda su tüketimi arttırılmalı , 1 lt’ ye yakın tüketilmelidir ![]() ![]() ![]() 5) İftarda bir kase çorbayla açılışı yapmak ve yavaş tüketerek sindirimi kolaylaştırmak amaç olmalıdır ![]() 6) Sonrasında zeytinyağlı yemekler ara sıcak tercih edilmeli, sonrasında 3-4 köfte kadar et ve et ürünlerinde tüketilmelidir ![]() 7) Karbondihrat ağırlıklı beslenmek yukarıda da bahsettiğim gibi ağırlık kazanımını arttıracağı ve sindirimi zorlaştıracağı için uygun miktarda ve lif oranı yüksek buğdaylı ya da kepekli ekmek tüketimi uygun olacaktır ![]() ![]() 8) Kalsiyum , fosfor ihtiyacını karşılamaya yönelik iftarda süt ve süt ürünlerinden bir su bardağı kadar tüketilmelidir ![]() 9) Yemek sonrasında şeker tüketimi hitiyacını karşılamka amaçlı elma çayı ya da kuşburnu gibi hem mideyi rahatlatan hem de şeker isteğini kesen bitki çayları tüketilmelidir ![]() 10) Tatlı olarak şerbetli ve hayvansal yağ içeriği yüksek olanları yerine sütlü tatlılar , dondurma ve meyve tercih edilmedilir ![]() 11) Ayrıca metabolik sendromu olanlar, hamileler, yaşlılar ve adölesan dönemindeki bireyler doktora başvurmadan oruç tutmamalıdırlar Bu tarz bir beslenme programı sonrasında mevcut kilonuzu koruyabilir ve ramazanda kilo artışı riskini en alt seviyede tutabilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|