Et - Yumurta - Kurubaklagil Grubu

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Et - Yumurta - Kurubaklagil Grubu



Bu grupta et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyecekler bulunur Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır Yağlı tohumlar diğer yiyeceklere göre fazla yağ içerdiklerinden tüketim miktarlarına dikkat etmek gerekirYağlı tohumlar tüketilirken değişim karşılığı olarak yağ olarak da değerlendirilebilirlerBu grup yiyecekler Proteinden, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi minerallerden, B6, B12, B1 ve A vitaminlerinden ve Posadan (kuru baklagiller) zengindir

Büyüme ve gelişmenin sağlanması ve sürdürülmesi, Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme fonksiyonlarının düzenlenmesi, Kan yapımının sağlanması, sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığının korunması, hastalıklara karşı direnç kazanılmasında rolü olan en önemli yiyecek grubu et grubudur

Etler

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri kırmızı et,

Kanatlılar ve su ürünlerinin etleri beyaz et olarak tanımlanır

Etin bileşiminde, protein, yağ, mineraller ve vitaminler bulunur Etler iyi kalite protein içerdiği ve protein oranı yüksek olduğu için en önemli protein kaynaklarımızdan biridir

Protein ve yağın etteki oranı etin yağlı ve yağsız oluşuna göre değişir Yağlı etlerin ve kırmızı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksektir Balıklarda ise doymuş yağ asitleri bulunmaz Ayrıca balıklarda vücudumuz için elzem olan doymamış yağ asitlerinden omega-3 yağ asitlerinin en zengin kaynağıdır

Etler, C ve E grubu vitaminleri ile kalsiyum dışında başta B12 vitamini demir, çinko olmak üzere mineraller açısından da oldukça zengindir Özellikle ette bulunan demirin vücutta kullanılabilirliği oldukça yüksek olduğundan demir eksikliği anemisini önlemede önemli yerivardır

Etleri C vitamini içeren sebze ve meyvelerle birlikte tüketmek demirinden daha çok faydalanmak için önemlidirEtler iyi kalite protein, demir, B12 vitamini ve çinko kaynağıdır Ancak her yaşta yağlı et tüketiminden sakınılmalıdır

Et Değişimleri (1 Porsiyon miktarları)

Kırmızı Et: 30 g (1 ızgara köfte kadar)

Tavuk ve hindi eti: 40-50 g

Balık eti: 40-50 g

Kuru baklagiller: 60 g (bir çay bardağı)

Yumurta: 1 adet

Öneriler

Etler iyi kalite protein kaynağıdır Özellikle protein gereksiniminin arttığı, hızlı büyümeninolduğu bebeklik, çocukluk, hamilelik dönemlerinde diyette mutlaka yer alması gerekir

Etin kendisi protein içerdiği için suyu değil etin doğrudan kendisi yenilmelidirYağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için koroner arterhastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olanlar kırmızı yağlı et yerine derisizbeyaz eti (tavuk, hindi) ve balık etini tercih etmelidirlerOmega-3 (n-3) içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada en az 2 kez balık yenilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.