Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
krakow, polonya, tarihi, şehri

Tarihi Krakow Şehri &Amp; Polonya

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tarihi Krakow Şehri &Amp; Polonya

500 yıllık Krallık başkenti Krakov , Varşova gibi Nazi yıkımını fazla yaşamadığı için özgün mimari yapısını günümüze kadar taşımış Bu nedenle Polonya’nın en iyi korunmuş Ortaçağ şehri ünvanıyla, sahip olduğu sayısız tarihi binaları ve anıtları ile 1978 yılında Unesco’nun koruması altına alınmış
7 yüzyıldan bu yana Tatar,Alman Şövalyeler,Ruslar,İsveç,Avusturya ve Nazi’ler hep savaşı bu topraklara taşımışlar, ta ki Sovyet’lerin demir perdesi ile totaliter bir yönetimin koruması altına girene kadar Bu durumdan da kurtuluş başka büyük acılara-travmalara neden olmuş

Şehir çekmecelerden oluşmuş bir kitaplık gibi sırayla,kolayca ulaşılabiliniyor müzelere, meydanlarına, dilerseniz üst raftan dilerseniz yan raflardan kitap seçip bakar gibi gezebiliyorsunuz

Barbican’dan başlayarak “Eski Şehre” Florian Gate” kapısından giriş yaptım Kale girişi gibi bir kemerli kapıdan pandoranın içine daldım Öyle çok ilginç ayrıntılar var ki ; durdum ve algılamaya çalışarak dört bir yanıma yavaş yavaş uzun uzun baktım, kendime tamam artık fotoğraf çekebilirsin komutunu vererek bu kez algıladığım şeyleri kareme almaya başladım

Yol boyu inci gerdanlık gibi sıralanmış eski ama bakımlı binaların sonunda farklı yükseklikte tuğla örgülü 2 kuleli St Mary Kilise ’si karşılar Wawel Katedralinden sonra Krakov’un 1220 yılından gelen en önemli yapısıdır 81 metre yüksekliğindeki kulesi şehri kuşbakışı görmek isteyenlere açıktır

Çaprazında “Cloth Hall” 14 yüzyılda elbise tüccarlarının yaptırdığı uzun bina bulunmakta İlk katı halen giyecek ve hediyelik eşya satan mağazaları gezen kalabalığı ağırlamakta, ikinci katında ise Polonya’nın en değerli sanat yapıtları sergilenmektedir

Az ilerde Avrupa’nın en eski(1364) üniversitelerinden Kopernik’in de eğitim aldığı Jagiellonian Üniversitesi yer almakta Rehberli tur ile 16 yüzyıldan kalma pek çok astronomi aletlerinin yanında, yeni bulunmuş Amerika kıtasını gösteren 1510 yılı tarihli küreyi görmek heyecan verici bir an olarak kazınacak belleğinize

Yürüyüş parkurum ilginç mimari ve heykellerle süslü, sağlı sollu sayısız kilise önünden geçerek devam etmekte Avrupa’nın en dindar ülkesinde (nüfusun %80’i düzenli kiliseye gidiyor) bu normal Bir önceki Papa St Paul’un doğduğu şehirde Krakov’dur St Paul adının verildiği, girişinde havarilerin görkemli heykellerinin bulunduğu kilise içine bu nedenle girdim Kapısında Chopin ve Mozart’tın konserini haber veren afişler asılıydı

Hem dinlenme hem de karnınızı doyurmanın yanında gözünüzü doyurmayı da düşünürseniz Copernius adını taşıyan otelin için de aynı adlı lokanta da “üzüm soslu ördek,salmon balığı, tavşan yada güvercin menüsünden birini seçebilirsiniz” der rehber kitabım Ama yol üzerinde yerli halkın yemek yediği pek çok şık lokantalardan birini seçip yolunuza devam da edebilirsiniz benim gibi

Wawel Hill

Yürüyüş yolumuz sırtını şehri ikiye bölen Wista nehrine dayamış, sadece Krakov değil bütün Polonya’nın, ulusal tarihinin kalbinin attığı, en önemli sembolü olan Wawel Hill ’e ulaşır 500 yıl boyunca Polonya krallarına ev sahipliği yapmış Wawel Hill’e ilk burçlar 11 yüzyılda dikilmiş 16 yüzyılda kale bugünkü büyüklüğüne ulaşmış, 19 yüzyılda işgali altındaki Avusturya garnizonu için yeni ilaveler yapılmış Büyümesi Osmanlı’nın Topkapı sarayı gibi ihtiyaçlara göre devam etmiş Başkentin Krakov’dan Varşova’ya alınmasından sonra da önemini kaybetmemiş, Taç giyme törenleri kale içindeki görkemli Wawel Katedali’nde yapılmış Hanedan definleri de burada yapılmaya devam etmiş Günümüzde Wawel Hill içinde birden çok müze bulunmaktadır Krallık Odaları’nda Rönesans dönemi görkemiyle restore edilen odalarda sergilenen antika mobilyalar , sanat yapıtları , krallık tahtı gibi şeyler sergilenmekte Royal Private Apartments da krallık ailesinin ihtişamlı yaşamına tanık olacaksınızTreasury & Armoury ‘de hazine ve silahları Museum of Oriental Art bölümünde 1683 yılındaki Viyana savaşında Osmanlı ordusundan ele geçirilen bayrak-flama ve silahlar sergilenmekte Kale içindeki son müzeLost Wawel’de ise Polonya’nın 10yüzyılda ki ilk kilisesinden kalan kimi parçalar ve ortaçağ Wawel’den kalanlar ve burada yapılan kazılarda çıkarılanlar sergilenmekte

Wawel Hill’in sırtını dayadığı Vistula nehri kıyısında, bu tepeye sürekli saldıran canavarı yok edene kızını vermeyi öneren kralın öyküsüne konu olan Wawel Dragon’un heykeli vardır
Bir genç, koyun derisi içine yerleştirdiği kükürtü dragonun yutmasını sağlar, canavar içindeki yangını söndürmek için patlayana kadar nehirden su içer

Krakov şehrinde Yahudi mahallesi Kazimierz bölgesinde başta Eski Sinegog ,Yahudi Müzesi ve Schindler List filminde kullanılan Plaszow Concentration Camp ’ı ve müzeye dönüştürülmeye çalışılan Fabrika binası bulunmaktadır

İnsanlık tarihinin fotoğraf ve filimleriyle günümüze ulaştırılmış en dehşetli katliamının yapıldığı Auschwitz-Birkenau kampına otogardan kalkan ve 2 saat süren bir yolculukla ulaşabilir, Kazimer bölgesini Auschwitz ziyareti dönüşünde yaparak hüzünlü gününüzü güzel bir barda bir şeyler içerek bitirebilirsiniz
Krakov yakınında yine günübirlik gidebileceğiniz bir başka yer; Unesco’nun koruması altına alınmış, 700 yıl boyunca tuz madeni olarak hizmet vermiş Wieliczka Salt Mine ’dır

Şeref Pınarcı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com