El Yıkama

Eski 07-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

El Yıkama



Günümüzde el yıkamanın gerekliliğini tartışmaya bile gerek yoktur Ancak halen el yıkamanın önemi ve yönteminin tam anlatılamaması bir sorun oluşturmaya devam etmektedir Yapılan çalışmalar, iyi yıkanmamış ellerden uzaklaştırılamayan mikro organizmaların kişiden kişiye taşınabildiğini ortaya koymaktadır

Nitekim ABD'nde yapılan ciddi bir çalışma, ellerini uygun yıkamayan sağlık çalışanlarının %41 'inde patojen (hastalık yapıcı) mikroorganizmalardan önemli bir kısmının 7 güne dek taşınabildiği ve bulaşabildiğini göstermiştir El yıkamadaki ana amaç elde mevcut olan mikroorganizmaların infeksiyon oluşturamayacak düzeylere indirilmesidir


Su ve sabunla doğru yıkamayla ellerin üzerinde olan ve bulaşmadan asıl sorumlu cildin geçici florasının tamamının temizlenebildiği iyi bilinmektedir El yıkamada aşağıda sıralanan noktaları bilmek önemlidir

1- El yıkama sabun, deterjan veya dezenfektan kullanılarak yapılmalıdır Sadece su kullanmak yeterli dekontaminasyon sağlayamaz
2- El yıkamada ılık su kullanılmalıdır Sıcak su elleri tahriş eder ve mikroorganizma girişine zemin hazırlar
3-El yıkanırken tüm takıların çıkartılması uygundur
4- Sabunun kuru tutulması önemlidir Sabun kabının drenaj sağlayacak biçimde olması gerekir Uygun koşullarda kullanılmayan sabunlarda da patojen (hastalık yapıcı) mikroorganizmaların ürediği unutulmamalıdır Likit sabun kullanılıyorsa sabun kapları tam olarak boşaldığında temizlenip kurulandıktan sonra yeniden doldurulmalıdır Bu önerilere uyulmadığı taktirde buralarda üreyen mikroorganizmalar infeksiyon bulaşmasına neden olur
5- Etkili bir el yıkama işlemi 30 sn ile 1 dakikalık sürede gerçekleştirilir Eller çok kirli ise bu süre 2-5 dk Kadar uzayabilir
6- Eller sabun veya deterjanla bileklere kadar köpürtülmelidir
7- Sabunun suyun altına tutularak köpüklerden temizlenmesi sağlanmalıdır Köpük, sabunda mikroorganizma yerleşimini kolaylaştırabilir
8- Tüm yıkama işlemi boyunca eller dirseklerden aşağı da tutulmalıdır Böylece kirli suların parmak uçlarından lavaboya direk akışı sağlanmış olur
9-Eller yıkandıktan sonra mutlaka durulanmalı ve iyice kurulanmalıdır Çünkü eller ıslak veya nemli kalırsa bakteri bulaşması kolaylaşır
10- Yıkama sonrası parmak araları ve avuç içleri iyice kurulanmalıdır El kurulamada doğru seçenek kağıt havlu kullanılmasıdır

Kumaş havlular nemli kalabildiğinden kontamine olabilirler Sıcak hava püskürt:en kurutma sistemlerinin zaman kaybına neden olması, yeterince kurulama yapamaması, gürültülü olması ve dolaşan havanın kontaminasyonu yolu ile yıkanmış ellere yeniden yapıların yerleşebilmesine neden olması yüzünden önerilmemektedir

Kağıt havlu ile el kurulamanın ortalama süresi 7-9 sn olmalıdır Kağıt havlu kurulamanın yanı sıra mekanik temizlemeyi sürdürür

Unutulmamalıdır, "doğru el yıkama" enfeksiyonlardan korunma ve yayılmasını önlemede son derece ucuz ve etkili bir yöntemdir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.