Eft; “Duygusal Özgürlük Teknikleri&Quot;

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Eft; “Duygusal Özgürlük Teknikleri&Quot;

EFT; “Duygusal Özgürlük Teknikleri"

EFT, Stanford’lu bir mühendis, Gary Craig tarafyndan geli?tirilmi? bir enerji tekni?idir ve adyny “Duygusal Özgürlük Teknikleri “ anlamyna gelen “Emotional Freedom Technique” in ba? harflerinden alyr Aslynda enerji teknikleri pek de yeni bir konu sayylmaz: Çinliler 5000 yyldyr enerji sistemini, meridyenleri ve bunun sa?lyk üzerine etkisini zaten biliyor ve ba?aryyla kullanyyorlar… ?imdi do?unun bilgi birikimi batynyn analitik yakla?ymyyla sentezlenerek sadele?tirildi ve herkesin kysa sürede ö?renerek kendi ba?yna rahatlykla uygulayabilece?i pratik teknikler haline getirildi
EFT Çin tybbyndaki enerji meridyenleri ile kinesyoloji ilminin çok ba?aryly bir sentezi
EFT’nin, anksiyete, korkular, fobiler, travmalar, yas, kyzgynlyk, suçluluk gibi duygusal bozukluklardan, performans geli?tirme(i? dünyasy, kariyer, saty?, spor…) ve ili?kilerin iyile?tirilmesine varan oldukça geni? bir yelpazede uygulama alany var

Nasyl uygulanyr?
EFT yüzde ve bedendeki belli noktalara parmak uçlary ile vurulmak suretiyle yapylyr ve :
· Ö?renmesi çok kolaydyr
· Kendi kendine uygulanabilir
· Her ya?taki birey ö?renebilir ve uygulayabilir (çocuklar bile)

Bir teknik nasyl oluyor da bu kadar çok alana uygulanabiliyor?
Çünkü: “Yster duygusal ister fiziksel olsun birçok rahatsyzly?yn altynda enerji sistemindeki tykanyklyklar yatar
EFT ile yapylan ise bu tykanykylyklaryn (blokajlar) ortadan kaldyrylmasydyr

Ö?renmesi çok kolay olan ve uygulamasy da sadece birkaç dakika süren bu teknik bireyin profesyonel ve ki?isel geli?iminde gerçek bir devrim yaratyyor

Tarihçe
1980 yylynda Amerikaly bir klinik psikolog olan Roger Callahan çok yo?un su fobisi olan bir hasta ile ilgilenmektedir Hasta su korkusu yüzünden ?iddetli ba? a?rylary çekmekte, syk syk korkunç kabuslar görmektedirYyllardyr terapi görüyor olmasyna ra?men pek bir a?ama kaydedilememi?tirCallahan da hastayy di?er terapistler gibi 1,5 yyl boyunca klasik yollarla tedavi etmeye çaly?yrFakat o da pek bir a?ama kaydedemez
O syralarda bedendeki enerji sistemi üzerine çaly?makta olan Callahan, hastasy midesindeki a?rydan bahsetti?i syrada tamamen içgüdüsel olarak, mide meridyenin uç noktasy olan göz altyndaki noktalara parmak uçlaryyla birkaç kez vurur
Bunun üzerine, hasta Callahan’yn ?a?kyn baky?lary altynda, büyük bir heyecanla su fobisinin kalmady?yny söyleyerek en yakyndaki yüzme havuzuna ko?ar ve yüzüne su serper Ne ba? a?rysy kalmy?tyr, ne kabuslar ne de su korkusu
Callahan çok etkilenir bu durumdan ve yapyt?y ara?tyrmalar sonucunda ba?ka etkili noktalary da ke?federek yeni bir enerji tekni?i geli?tirir ve bu tekni?e TFT (Thought Field Therapy) adyny verir
Stanford’lu bir mühendis olan Gary Craig de ba?langyçta birçok insan gibi olanlara inanmakta güçlük çeker ama alynan sonuçlar ortadadyr ve çok çarpycydyr
Bu konu üzerinde çaly?yrken TFT’de bazy eksiklikler farkeden Craig, mühendis olmanyn getirdi?i analtik baky?la TFT üzerinde bir takym de?i?iklikler yaparak daha rafine hale getirir Böylece hem herkes tarafyndan daha kolay uygulanabilmekte hem de daha kysa sürede sonuç alynmaktadyr Graig TFT’nin bu modifiye edilmi? versiyonuna EFT yani “Emotional Freedom Technique” adyny vererek ö?retmeye ba?lar

Nerelerde Kullanylyr?
Fiziksel rahatsyzlyklar:
· Migren
· Fibromiyalji
· Syrt a?rylary
· Boyun a?rylaryve dahasy
Olumsuz aly?kanlyklar:
· Kilo problemleri
· Yiyecek zaafiyetleri
· Sigara aly?kanly?y
· Tyrnak yeme… Ve dahasy
Duygusal rahatsyzlyklar :
· Stres, evham, takyntylar
· De?ersizlik duygusu
· Keder
· Kaza sonrasy travmasy
· Uykusuzluk… Ve dahasy
Yli?kiler :
· Ele?tirilerden a?yry etkilenme
· Utangaçlyk ve kendini ifade edememe
· Öfke ve kyzgynlyk
· Çekingenlik
E?itim:
· Synav stresi ve korkusu
· Ö?renmeye ya da okula yönelik olumsuz duygular
· Hiperaktivite
· Konsantrasyon ve motivasyon sorunlary
Fobiler:
· Hayvan fobileri (Yylan,fare, köpek vb…)
· Yükseklik, uçu? korkusu
· Toplum önünde konu?ma korkusu
· Agorafobi …vb…
Y? dünyasy :
· Stres
· Ba?arysyzlyk korkusu
· Motivasyon ve konsantrasyon sorunlary …
· Çekingenlik, dü?ük özgüven
· Yöneticilerle ya da i? arkada?laryyla geçinememe
Sanat
· Yazma blokajy
· Yaratma blokajy
· Çalynan müzik enstrümanynda performans dü?üklü?ü

Uygulamalar

EFT uygulamalary bireysel seanslar, spesifik konulu grup uygulamalary (para kazanma, kilo, ili?kiler gibi…) ya da genel EFT e?itimi ?eklinde yapylmaktadyr Konu ile ilgili Türkçe bilgi edinmek isteyenler hem Türkçe hem de Yngilizce olan bir di?er site wwwefturkeycom'u ziyaret edebilirler

Neden kilo veremiyorsunuz ?
A?a?ydakiler size tanydyk geliyor mu?
* Benim metabolizmam yava?
* Ailemdeki herkes kilolu, ben de öyle: bu aileden gelen bir ?ey
* Kilo versem de nasyl olsa bir süre sonra yeniden alyyorum Byktym kilo vermeye çaly?maktan artyk
* Ne yesem yaryyor
* Ben böyleyim Ne yapsam da kilo veremem
* Sadece yemek yedi?imde mutlu oluyorum
* Hayatymdaki tek keyif veren ?ey yemek yemek O da olmazsa ne olacak?
* Vücudum güzel olursa e?im beni kyskanyr ve ili?kim zarar görür
* Stresim çok fazla Ba?ka türlü üstesinden gelemiyorum
* Aniden bazen gecenin bir yarysy bir ?eyler yeme ihtiyacy hissediyorumNedenini de bilmiyorum
* Bir türlü doymuyorum Sabah kahvaltysynda ö?len yeme?ini, ö?le yeme?ini yerken ak?am yeme?inde ne yiyece?imi dü?ünüyorum Bunun önüne geçemiyorum

Yoksa kendinizi yiyeceklerle mi uyu?turuyorsunuz?
Bazy insanlar yiyece?i, alkol ya da uyu?turucu maddeleri kullananlarla ayny nedenle kullanyr Duygulary bastyrmak ya da uyu?turmak için
Kendinize sorun:
* En son istedi?iniz kiloya indi?inizde hayatynyzda ne oldu da yeniden a?yry yemeye ve kilo almaya ba?ladynyz?
* Günün daha çok hangi saatlerinde aty?tyryyorsunuz?
* Aniden bi?eyler yeme ihtiyacy bastyrdy?y syrada ne hissediyorsunuz? Bir ba?ka deyi?le daha çok hangi duyguya kapyldy?ynyzda yiyeceklere yöneliyorsunuz?
* Yalnyzlyk
* Öfke ve kyzgynlyk
* Gelecek kaygysy
* Stres
* Can sykyntysy
* Ba?ka ne yapaca?yny bilememe vb……
Kendinize bir de ?unlary sorun:
Ben bedenimi mi besliyorum yoksa duygularymy my?
Ben ?u anda hangi duygumu besliyorum?

Diyetler neden i?e yaramyyor?
Diyetler i?e yaramyyor çünkü siz e?er yemek yemeyi belli bir duygunuzu yaty?tyrmak ya da bastyrmak için kullanyyorsanyz bu duygunuzu çözmeden yemek yemeyi byrakyrsanyz bir ihtiyacynyzy tatmin etmemi? olursunuz Bu da sizde daha fena bir huzursuzluk ve tatminsizlik yaratyr Uzun süre de bu huzursuzlukla ya?ayamayaca?ynyz için en nihayetinde yine yiyeceklere saldyryrken bulursunuz kendinizi
E?er kaygy, stres, can sykyntysy, gelecek kaygysy gibi ba? edemedi?iniz bazy duygularynyzy yaty?tyrmak için çikolata, ?eker, börek vb gibi yiyeceklere saldyryyorsanyz dünyanyn hiçbir diyeti sorununuzu kalycy olarak çözemez
Belki bu diyetlerle kilo verirsiniz ama bir süre sonra yeniden alyrsynyz
Ya da bir süre diyeti ba?aryly bir ?ekilde uygularsynyz ama sonra bir olay olur ve yine kendinizi sabote edersiniz Oysa hedef geçici olarak kilo vermek de?il sa?lykly bir beslenme aly?kanly?ynyn edinilmesi ve sürdürülmesi olmaly
Y?in en kötü tarafy da defalarca böyle kilo alyp verdikten sonra bu durumun sizde “ben diyet yapmayy ba?aramyyorum” ya da “”nasyl olsa versem de alyyorum” gibi birtakym kysytlayycy inançlaryn olu?masyna sebep olmasy
Daha da kötüsü kilo vermeyi isteyip de bir türlü verememe zamanla özgüven sorununa da yol açar
Oysa siz kapyyy yanly? anahtarla açmaya çaly?my?synyzdyr Do?ru anahtary buldu?unuzda sorun çözülecektir
Öncelikle sizin teselliyi yemeklerde aramanyza yol açan derindeki sorununuzu çözmeniz gerekir

EFT neden farkly ?
EFT ile ve üzerinde çaly?ylyr Bazy rejimlere syky sykyya uyup kendinizi strese sokmanyza gerek kalmaz
EFT ile öncelikle en ba?ta kilo almaya yol açan ya da kilo vermeye engel olan bilinçalty faktörler, yeme ihtiyacyny tetikleyen duygular gün y?y?yny çykarylyr bunlaryn üzerinde çaly?ylarak temizlenir
Çünkü aslynda sorun kilo de?ildir Kilo semptomdur: daha derinlerde yatan bir sorunun dy?arydan görünen belirtisi
Sorunun kayna?yny kökünden çözmek, ki?inin iç dünyasyndaki çeli?kileri de ortadan kaldyrdy?y için rahatlama ve iç huzurunu da beraberinde getirir Yani bir ta?la iki ku? vurulmu? olur: Hem kilo verilir hem de bu vesileyle kilo almaya yol açan sorun (yani asyl sorun) çözülür
Bazy insanlar da kilo verseler bile vücutlaryndan nefret ederler Bu tip insanlarda da önce beden imajy üzerinde çaly?mak gerekir EFT ile bedenle ili?kilendirilmi? negatif duygu yükü ortadan kaldyrylarak pozitif bir beden imajy geli?tirilir
Siz de kilo probleminden ?ikayetçiyseniz, ya?ady?ynyz bu kysyr döngüden sykyldyysanyz ve alternatif bir yöntem aryyorsanyz EFT arady?ynyz yanyt olabilir

Mürüvvet Murat

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com