Etkili Ylaç Süt !.. |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Etkili Ylaç Süt !..Ynsano?lu, 5000 yyldan beri süt içiyor, bu konudaki ilk kanytlary Dicle ve Fyrat yrmaklary arasynda kurulan Sümer Uygarly?ynyn Ur kentinde bulunmu?tur Bir ''Ya?am Mucizesi'' diye nitelenebilecek kadar büyük besin de?erine sahip olan sütün, insan ya?amyndaki yeri insanlyk tarihi kadar eskidir MÖ 26 yüzyyl`a ait Babil kabartmalarynda süt ve süt kesi?i temalarynyn i?lendi?ini görüyoruz Yine MÖ 8 Yüzyyl`da Homer`in yazylarynda süt, süt kesi?i e peynirle ilgili anlatymlara rastlanyr Keza; Yncil`de Ybrahim Peygamber`in üç mele?e tatly ve ek?i sundu?u anlatylyr MÖ 4yüzyyl`da Antik Trakya ahalisini bugün yo?urt adyyla bildi?imiz '' proki? '' dedikleri bir çe?it ek?i süt üretiyorlar Süt i?leme tekniklerini bugünkü Rusya, Orta ve Do?u Avrupa ülkelerinin tanytanlaryn da Mo?ollar, Persler ve türkler`le birlikte di?er göçebe kavimler oldu?u söylenir Yüzyyllardyr sa?ly?a yararly bir içecek oldu?u söylenen sütün yararlary uzmanlarca da kanytlanmy?tyr Sütün içerdi?i bol miktarda kalsiyum ve daha bir çok madde; bir çok hastaly?y önler, hatta tedavi ederBu yüzden uzmanlar, sa?lyk açysyndan bol miktarda süt tüketilmesini öneriyor Süt; kanseri, özelliklede ba?yrsak kanserini önlerKaliforniya Üniversitesi`nden Doktor Cedrik Garland`yn 20 yyllyk bir ara?tyrmasy, süt tüketen ki?ilerin daha sa?lykly ba?yrsaklara sahip oldu?unu gösterdi 20 yyl boyunca 2000 ki?iyi inceleyen Garland, günde 2-3 bardak süt içen ki?ilerde ba?yrsak sorunlaryna, hatta ba?yrsak kanserine pek rastlanmady?y belirtti Bu yüzden Garland, ba?yrsak kanserini önlemek için günde 2-3 bardak süt tüketilmesini öneriyor Typky di?er bilmadamlary gibi, Garland da sütün, içerdi?i kalsiyum ve D vitamininden dolayy bu kadar yararly oldu?unu ileri sürüyor 1987 yylynda yapylan bir ara?tyrmada, Avusturya`da bol miktarda ba?yrsak kanserine rastlanmasy dikkat çekti Hafta en az 2-3 bardak süt tüketmeyen ki?ilerde, ba?yrsak kanserine yakalanma olasyly?ynyn daha yüksek oldu?u tespit edildi Uzmanlar, sütte bulunan kalsiyumun ba?yrsaklardaki, kansere yol açabilen fazla asitleri yok etti?ini ve böylece sindirim sisteminin sa?lykly bir ?ekilde çaly?ty?yny belirtiyorlar New York Kanser Ara?tyrma Merkezi`nde kanser hastalary incelendi ve süt içen hastalaryn kanser hücrelerine bakyldy?ynda, hücre geli?melerinde yava?lamaya rastlandy Böylece, kalsiyumun kanser hücrelerini yava?latty?y kanytlanmy? oldu Bostonlu bilim adamlary, sütün içerdi?i ''Asidofilis ''bakterisinin de ba?yrsak kanserine kar?y etkili oldu?unu söylüyorlar Yapylan ara?tyrmalarda, bu bakterin kanser üreten hücrelerin yok etti?i ortaya çykty Asidolifis bakterisi, ba?yrsaklardaki do?al maddelerin, de?i?me uygulayarak kanser üretmelerini engelliyor Japon ara?tyrmacylar, her gün süt içerek mide kanserinden de uzak durulabilece?ini savunuyorlar Yapylan bir çok uluslararasy ara?tyrmalarda, süt tüketen ki?ilerde akci?er kanserine de pek rastlanmady Yapylan ara?tyrmalarda günde 1-2 paket sigara içen ve süt tüketmeyen ki?ilerde, kronik bron?ite yakalanma olasyly?ynyn daha yüksek oldu?u görüldü Uzmanlar, bu konuda sütün içerdi?i A vitamininin etkili oldu?unu söylüyorlar A vitamini sayesinde akci?erler beslenerek temizleniyor; böylece kronik bron?it, hatta akci?er kanseri önlenmi? öluyor Süt, insan ya?amynyn her döneminde bir ihtiyaçtyr Bebeklikten gençli?e ve gençlikten ya?lyly?a kadar insanyn her dönemde süte ihtiyacy vardyr Bebeklik Döneminde , Gençlik döneminde ve Ya?lylyk döneminde insanlaryn neden süte ihtiyaçlary oldu?unu ö?renmek ister misiniz? Çocukluk döneminin ilk birkaç yylynyn bir çocu?un gelecekteki sa?lyklyly?y üzerinde hayati bir önemi vardyr Gydalar ve gydalaryn önemli besin ö?eleri kuvvetli kemik ve di?, syky kas ve sa?lykly doku olu?turmaya yardym eden maddelerdir Yyi bir diyet ayryca günlük hastalyklary da önler Süt, anne sütünden kesilen çocu?un diyetinin önemli bir parçasy olmaya devam eder iki ya?yn altyndaki çocuklara tam ya?ly süt verilmelidir Çünkü sütteki ya?yn sa?layaca?y enerji ve Vitamin A’ya ihtiyaçlary vardyr 2 ya?yndan sonra daha çe?itli gydalarla beslenmeye ba?ladyklaryndan diyetlerine yava? yava? yarym ya?ly süt girebilir Süt ve süt ürünleri diyette en zengin kalsiyum kaynaklary arasyndadyr (kalsiyum kemik ve di?lerin kuvvetlenmesini sa?lar) Bu ya?larda kemikler çok hyzly büyüdü?ü için çocuklar yapylarynyn küçük olmasyna ra?men yüksek kalsiyum miktaryna ihtiyaç duyar ½ lt süt yakla?yk 650-700mg Kalsiyum içerir, böylece örne?in 2 ya?yndaki bir çocu?un kalsiyum gereksinimi günde en az ½ litre süt içerek kar?ylanabilir Çocu?un sade süt içmeye ilgisi azalyrsa aromalandyrylabilir veya aromaly süt verilebilir Ergenlik ça?ynda besinlere ihtiyaç oldukça yüksektir 12-15 ya? arasynda erkek çocuklar daha hyzly büyürler ve yylda 10cm’e kadar boylary uzayabilir Büyüme hyzy kyzlarda biraz daha azdyr Gençler için sa?lykly bir diyet, mümkün oldu?unca besleyici de?eri yüksek olan çe?itli gydalary içermelidir Ergenlik ça?ynda kalsiyum ihtiyacy kemiklerin büyüme ve geli?mesine ba?ly olarak özellikle çok yüksektir Günde 500ml süt veya e?de?er miktarda peynir veya yo?urt gençlerin kalsiyum ihtiyacyny kar?ylayacaktyr Küçük bir kase yo?urt veya küçük bir parça peynir bir bardak sütün yerine geçebilir Ya?syz veya yarym ya?ly süt dü?ük ya? ve kalori içerir fakat tüm protein, kalsiyum ve vitaminlerin ço?unun içerir Tüm di?er süt ürünleri gibi dü?ük ya?ly süt ürünleri de (ya?syz yo?urt, dü?ük ya?ly peynir gibi) iyi kalsiyum kaynaklarydyr Süt ayny zamanda, enerji, protein ve çe?itli vitaminleri de sa?lar ve yemek arasy içecek olarak di?leri de korur Ya?lylyk dönemi Süt ve süt ürünlerini uyumlulu?u çe?itlili?i ve besleyici olmasy, bu ürünleri ya?lylar içinde de?erli kylmaktadyr Ya?ly kimselerin besin ihtiyaçlary genellikle daha genç yeti?kinlerin ihtiyaçlary ile benzerdir ve Vitamin D dy?ynda 65 ya?yn üzerindeki ki?iler için spesifik bir tavsiye yoktur Enerji alymy azaldy?ynda, di?er besinlerin alymy da dü?ecektir ve yetersiz beslenme riski artacaktyr Çe?itli besinleri baz alan dengeli bir diyet önemlidir Süt ve süt ürünleri gydalara ilgisini kaybeden ki?iler için özellikle önemlidir Süt çe?itli gydalarda çe?itli pi?irme ?ekilleri ile kullanylabilir Soslarda, puddinglerde, kahvaltylarda veya so?uk ve sycak içeceklerde kullanylabilir Süt ve peynir besleyicili?i arttyrmak için di?er gydalara eklenebilir (Çorbalar, püreler gibi) Yeti?kinlerin ya?syz veya az ya?ly süt tüketmelerinde yarar vardyr Ya?syz sütte de bol miktarda kalsiyum ve sa?ly?a yararly maddeler bulunur Sütü yemeklerden önce için Sütü tek ba?yna içerseniz, sütün içerdi?i maddeler di?er besinlerin maddelerinden etkilenmezler Böylece süt daha yararly olur ve sütteki protein molekülleri, beyindeki maddeleri daha iyi bir ?ekilde harekete geçirerek konsantrasyonumuzu arttyryr Yki ya?yndan küçük çocuklary az ya?ly sütle beslemeyin Sütün ya?y yararlydyr ve çocuklaryn ishal olmalaryny engeller Süt, herkesin tansiyonunu dü?ürmezBu yüzden, tansiyon hastalarynyn sadece süte güvenmemeleri gerekir Bazy ki?iler sütün içerdi?i laktoz maddesini sindiremezler ve a?yry derecede mide rahatsyzlyklaryna yakalanabilirler Süt, bazy besinlerle birlikte tüketildi?i taktirde ishal gibi ba?yrsak sorunlaryna da yol açabilir Sütün ya?y, bazy ki?ilerin kolestrollerini yükseltebilir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|