![]() |
Ramazanda Beslenme Önerileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazanda Beslenme ÖnerileriInternational Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, ramazan ayında en çok yapılan hataların başında sahura kalkmamanın geldiğini, aç kalınan süre çok uzun olduğu için sadece akşam yemeğiyle oruç tutanların gün içinde çok zorlandığını, bu nedenle ani tansiyon, şeker düşmesi ve kalp krizi gibi risklerle karşı karşıya kalındığını söyledi ![]() İrkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında öğün sayısının azalmasıyla birlikte metabolizmanın da yavaşladığını ve kilo alındığını ifade etti ![]() Ramazan ayında oruç tutanların belki bir yılda yemediklerini iştahlarının açılmasıyla birlikte bir ayda tükettiklerini belirten İrkin, oruç tutmak isteyenlere mutlaka sahur yapmalarını önerdiklerini kaydetti ![]() İrkin, "Ramazan ayında en çok yapılan hataların başında sahura kalkmamak geliyor ![]() ![]() -"AĞIR AKŞAM YEMEĞİ İFTARDA KALP SPAZMI YAPABİLİR"- Akşam yemeğinde yağlı, hamur işi, kızartma türü yiyeceklerin tüketilmesini önermediklerini belirten İrkin, "Bu ağır yiyeceklerin yenmesi, iftarda kalp spazmlarının yaşanmasına, tansiyonun yükselmesine, gün içinde baş dönmesi, tansiyon düşmesi, akşam yemek yenilmesiyle birlikte şeker yükselmesine bağlı baş ağrısı ve mide spazmına yol açabiliyor" diye konuştu ![]() Orucu açma zamanı geldiğinde, birdenbire yemekleri hızlı bir şekilde yeyip masadan kalkmamak gerektiği uyarısında bulunan İrkin, şu bilgileri verdi: "Bütün gün boş kalan mide, tıka basa yenilen yemeklerle doluyor ve hazımsızlık şikayetleri de ortaya çıkıyor ![]() ![]() Çorbadan yarım saat sonra yemeğe devam edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sahurda domates, salatalık tüketmek kabızlığı önlemede etkili olacağı gibi yumurta tüketmek de tokluk hissi verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA ORUÇ- Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Ayhan Demirel de oruç tutacak kişilerin kronik herhangi bir hastalığının (hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları) olmaması gerektiğini belirtti ![]() Okul çağı ve öncesi yaştaki (12 yaş altı) çocukların da oruç tutmamasının gelişimleri yönünden sakıncalı olabileceğine değinen Demirel, "Okul çağındaki çocukların gelişimlerinin devam ettiği düşünülürse, uzun süre aç ve susuz kalmaları gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecektir" dedi ![]() Bu yıl sahur ile iftar arasındaki sürenin ortalama 15-16 saat aralığında olacağını hatırlatan Demirel, şunları kaydetti: "Sıcak yaz günlerini de düşündüğümüzde biraz daha zorlu bir Ramazanın bizi beklediğini söyleyebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() -"SAHUR YAPMAMAK ÇOK TEHLİKELİ OLABİLİR"- Demirel, sıcağın yoğun olduğu ve orucun uzun sürdüğü bu dönemde sahur öğününü atlamanın sağlık yönünden çok tehlikeli olabileceğine dikkati çekti ![]() Bu nedenle susamaya neden olmayacak, hafif, bol lifli, kızartma, kavurma, hamur işleri gibi yağlı yiyeceklerin olmadığı kahvaltıya dayalı yiyeceklerin seçilerek hiç aksatılmadan tüketilmesinin önemini vurgulayan Demirel, "Bu öğünü zamanında da tüketmekte önemlidir ![]() ![]() ![]() Bir aylık oruç döneminde, günde 2 öğün beslenme nedeniyle normal beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçiminde bazı değişiklikler olduğunu, 3 ana öğün olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketiminin arttığını belirten Demirel, şunları söyledi: "Buna karşın sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|