Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydaları, nelerdir, zeytinyağının

Zeytinyağının Faydaları - Zeytinyağının Faydaları Nelerdir

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zeytinyağının Faydaları - Zeytinyağının Faydaları Nelerdir



Karaciğere, sarılığa, kötü kolestrole iyi geliyor Kan pıhtılaşmasını yok ediyor Beyin fonksiyonlarını düzenliyor




Şekerinden, zeytin çiçeği kolonyasına, salatasından sabununa kadar birçok ürünü bulunan zeytin, sağlığımızın da en güçlü koruyucularından Birçok hastalığı önleyici etkisi olduğu kadar tedavi edici özellikleri de tıp dünyşası tarafından onaylanıyor

ZEYTİNYAĞININ TÜRLERİ
1-Riviera zeytinyağı: Rafine ve Naturel zyağının belli oranda karışımı ile elde edilir Özellikle yemek ve kızartmalarda tercih dedilir Asit oranı en fazla %1′dir 2-Rafine zeytinyağı: Zeytinyağı asit oranı yüksek olduğundan rafine edilmesi gerekir Fiziksel rafine işlemi sonrasında elde rafine zeytinyağı hemen hemen sıfır asit oranına sahiptir Rafine yada Light zeytin yağı daha çok zeytin yağının kuvvetli lezzetine alışık olmayan kimseler tarafından tüketilir 3-Naturel zeytinyağı: Sızma ve naturel olarak ikiye ayrılır Sızma zeytinyağının asit oranı en fazla %1′dir Zeytinyağı içinde en makbulü sızmadır Çiğ olarak salata ve soslarda tüketilir Naturel zeytiyağı yada extra extra zeytinyağında asit oranı %1-2 arasındadır

İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
*Bugün dünyanın en önemli kanser ilacı köpek balığı kıkırdağıdır Köpekbalığından çikan sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur Günde 100 cl zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınır Zeytinyağı kanser riskini % 50′ye yakın azaltmaktadır

* Zeytinyağı hücreleri korur Zeytinyağının içinde bulunan Oleiprine adlı madde sayesinde hücreler yenilerek kansere karşı hücreleri korur

*Zeytin yağı üretim aşamasında ısıyla temas etmemesi gerekiyor Bu nedenle sağlıklısı Riveriya değil, Sızma olanıdır Aslında en doğrusu, kokusuna alışıp mümkün olduğunca az veya hiç rafine edilmemişi kullanmaktır

*Zeytin ağacının dalları, yaprakları ve reçinesi olduğu kadar, yağıda yıllardır ilaçların bileşimlerinde yer alan doğal maddelerden birisidir, doğal bir ilaçtır *Yiyeceğin yanısıra merhem olarak da kullanılan zeytinyağı; tahrişin neden olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumuşatıcı özellikleri olan losyondurda

*Zeytinyağı, derinin foliküllerine penetre olabildiği için, gerek internal gerekse eksternal dokuların yara veya iritasyonunda ve enfeksiyonlara karşı faydalıdır

*Sindirim sistemini etkiler; ister soğuk olsun, ister sıcak olsun zeytinyağı mideyi çepeçevre koruyucu bir tabakayla sararak mide asitini azaltır Yemek öncesi veya sonrası alınan bir kaşık zeytinyağı, mide zarını örtüp alkolün işlemesini önleyeceği gibi, karışık içkilerin yol açtığı sarhoşluğuda azaltır

*Gastrit ve ülsere karşı korumada etkin yardım sağlar Hazmı en kolay olan zeytinyağı besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenler Isıtılmış olsun yada olmasın zeytinyağı gastrik asiditeyi azaltabilmektedir Tahriş giderici etkileri ülsere karşı koruma sağlar Bağırsaklardan yiyecek geçişini kolaylaştırmak suretiyle konstipasyona engel olur

*Zeytinyağı safra kesesinin kontraksiyonlarını (kasılma) ve safra salgılanmasını uyararak safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı kolaylaştırır Dalakta taş oluşumunu önler Sarılığa ve karaciğer sancılarına iyi gelir

*Sabah kahvaltıdan önce alınan 1 veya 2 çorba kaşığı zeytinyağı -basit kronik kabızlığa - iyi gelir (daha iyi netice için suyla karıştırılabilir) Basur şikayetlerini giderir

*Anne sütündede bulunan E vitamini ve oleik asit içeriği ile zeytinyağı, normal kemik gelişimine katkıda bulunur Anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin beyninin olduğu kadar, genel olarak sinir sisteminin gelişimini de desteklediğinden, gebe ve emziren annelere özellikle yararlıdır

*Zeytinyağı yaşlanmanın, hem genel olarak doku ve organlar, hemde beyin fonksiyonları üzerinde ki etkilerini geciktirmektedir

*Yüksek tansiyonu düşürür; yaprakları ve dallarından çay yapılır Taze yada kuru zeytin yaprağını 300 gr suda 15 dakika kaynatıp, süzdükten sonra şeker ilave edrek 15 gün boyunca her sabah akşam sıcak içmek faydalıdır

*Kan şekeri seviyesinin düşmesine yardım eder

*Ağrı, romatizma, burkulma ve adale incelmelerinde; zeytinyağı sürülür veya 200 gr taze çiçek ve yaprak, 100 gr sarı papatya ile 1 kg zeytinyağını arada sırada karıştırarak iki saat ‘benmari’ içinde kaynattıktan sonra içindekileri süzüp ağrı veren yerler ovulur Kapalı yanıklarda zeytinyağı sürülerek kullanılır

*Kötü kolesterol LDL’yi azaltırken, iyi kolesterol HDL’yi artırır (Yüksek LDL kolesterolü seviyesine bağlı olarak yükselen kolesterol seviyesinin aterosklerotik kalp hastalığında nedensel rol oynadığı kuşkusuzdurEpidemiyolojik veriler koroner kalp hastalığı vakalarındaki düşüşün total veya LDL kolesteroldeki düşüş ile beraber olduğunu göstermektedir)

*Diyetle alınan doymuş yağ asitlerinin (DYA) total kolesterol seviyesini yükseltettiği iyi bilinmektedir DYA ile tetiklenen kolesterol yüksekliği çoğunlukla LDL kolesterolündeki yüksekliğe bağlıdır DYA ve hayvansal yağdan zengin diyetler HDL kolesterolü ve apo A-1 de de yükselmeye yol açar



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.