Kral Öldü |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kral ÖldüKRAL ÖLDÜ ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyanın bütün babalarını; Ve hatta bütün ata babalarını, benim babam geçerdi ![]() ![]() Babamdı, bir duvar kadar sert, bir yiğit kadar mert, bir diktatör kadar asi, bir aktör kadar kendini gizlemesini bilen, saklanan, bilinmez bir yolda giden, benim babamdı![]() ![]() ![]() Dağ gibiydi, taş gibiydi, yıkılmaz bir duvar, yenilmez bir güreşçiydi![]() ![]() Dünyanın bütün dağlarını geçerdi, hatta ağrı dağını, ve hatta everesti![]() ![]() ![]() Kraldı, kral gibi yaşadı ![]() ![]() Dünyanın bütün krallarından fazla kraldı, o benim babamdı![]() ![]() ![]() Kral öldü, krallar da ölürmüş, ama benim babam baharda öldü, ağaçlar çiçek açınca, demiştim, biliyordum; baharı bekliyordu nefesini de vermek için, çiçeklensin istiyordu bahçemiz, çağlalar olsun, erikler tomurcuklansın, çimenler büyüsün, bahar gelsin diye bekliyordu ![]() ![]() Krallar baharda ölür, ben biliyorum siz bilemezsiniz; çünkü sizin babanız bana benzemezdi, benimki bana benziyordu, baharı severdi, çok severdi; sizin babanız benim babamı geçemezdi krallık üstüne, bahardanlık üstüne![]() ![]() Benim babam kraldı, baharda öldü ![]() ![]() ![]() Öldü benim babam ![]() ![]() Şimdi yok, artık dağın başındaki toprağın altında gözleri, oradan bakıyor evimize, evine, oradan gözetliyor hepimizi; sanki şimdi haykıracak; sanki şimdi çıkıp gelecek, annemi dövecek, annem çığlıklarla acıtırken geleceğimizi, o yumruklarıyla yıkacak geçmişi; biz altı küçük yürek, kendimize saklanacağız yine, içeriye; çok içeriye kaçacak gözlerimiz, korkudan büzüşecek kalplerimiz, babam şimdi yeniden gelecek, hiç kapı çalmadan, öksürmeden, dimdik, duruşuyla yıkacak merdivenleri, her adımda uzaklaşacak, sanki babam hiç ölmeyecek![]() ![]() Sanki babam gelecek, gelişiyle hiç gitmeyecek ![]() ![]() ![]() Benim babam çoktan öldü aslında, çok olmuştu öleli ![]() ![]() Gözlerinden ilk damlalar akmaya başladığında, yüreği pamuk kadar yumuşadığında, ‘benim güzel kızım’, demeye ilk başladığında ölmüştü, kendinden başkasına dönüştüğü ilk gün ölmüştü aslında, o gün kral çökmüştü![]() ![]() İlk torun sevgisi yüreğine yerleştiğinde, her ayrılığın arkasından ağlamasıyla vermişti son nefesini![]() ![]() Her gözyaşı biraz son’dur aslında![]() ![]() Sonun her başlangıcı bir damladır, düşer yüreğine; bitiş başlar, tükenişinin önünü kesemezsin![]() ![]() Benim babam duvarlarını yıktığında ölmüştü aslında, o da biliyordu, çoktan ölmüştü, baharı bekliyordu, ağaçlar çiçek açsın, çağlalar biraz olsun, gidecekti temelli![]() ![]() ![]() Benim babam öldü! ![]() ![]() O ölürken ben gidiyordum, yola çıkmıştım; beni göndermedi;’ bekle, öleyim de öyle git’ dedi![]() ![]() Beni çağırmıştı, işten izin alıp da gitmiştim, ona gitmiştim, sanki bir şeyler söylemek istiyor gibiydi gözleri![]() ![]() ‘Allah,’ de baba, dedim, dedi mi demedi mi anlaşılmadı birşeyler söylemeye çalıştı, gözleri üzerimdeydi, sevinmiştir belki geldiğime![]() ![]() Sevinmiştir belki bahçemizdeki ağaçların çiçeklendiğine, çağlaların olgunlaştığına![]() ![]() Çok acı çekmişti yatağa düşeli beri, hele de annem ona bakalı beri, sessiz bir hasta göze dönüşmüştü bedeni, sadece gören, konuşmayan, söylemeyen![]() ![]() ![]() Yakışıklı adamdı benim babam ![]() ![]() Ölürken de yakışıklıydı, gülümsüyordu sanki, dimdik duruyordu, hiç ölmemiş gibi, ayağa kalkıverecek gibi, çocukluğumdaki babam gibiydi, beyazlar giyinmişti, dik duruyordu, tek farkı yatıyordu, gözleri kapalıydı![]() ![]() O benim babamdı, öldü ![]() ![]() ![]() ![]() Benim babam öldü, kral öldü diyorum, duymuyor musunuz! ![]() ![]() Artık yok, kara gözlü oğluna seslenemeyecek, çok sevdiği paralarını sayamayacak, çünkü mezara onları da gömemedi, elinde olsaydı gömerdi![]() ![]() Cenazesine okuttuğu , yardım ettiği onca insan, dostları katıldı, neredeyse bütün herkes oradaydı![]() ![]() Bütün herkes oradaydı, ben de oradaydım, ellerim titriyordu, çok titriyordu; tutsun istemiştim, bir kez olsun tutsun istemiştim ellerimden; tutmamıştı, tutamadan gitti![]() ![]() ![]() Kraldı benim babam, iyiydi, mertti; sadece bizden ; altı küçük yürekten saklamıştı gülümsemelerini,iyiliğini![]() ![]() Ne olurdu kral olmayaydı, ne olurdu, kralın bahçıvanı olaydı, çiçekleri iyi sulasaydı, ne olurdu cenazesinde üç beş kişi olaydı da ; sadece ailesi olaydı; o benim babamdı, başka babam mı vardı?![]() ![]() ![]() Babamdı, babacığım diyemediğim, göğsüne yaslanıp ağlayamadığımdı, arkama alıp güç alamadığım, sevgimi gösteremediğimdi; ama o benim babam dı ![]() ![]() ![]() Dağ gibiydi; taş gibiydi, yıkılmaz bir duvardı, yıkıldı ![]() ![]() Yenilmez bir güreşçiydi; yenildi ![]() ![]() Bir kraldı, öldü ![]() ![]() ![]() ![]() Onu seviyordum ![]() ![]() ![]() O benim babamdı ![]() ![]() ![]() ferkul |
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|