Daha İyi Yanıl |
07-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Daha İyi YanılDaha İyi Yanıl Yazısı - Daha İyi Yanıl Tuna Kiremitçi - Tuna Kiremitçi Yazıları O kadar zaman boş yere aşka inandım diyorsun: “Az aptal değilmişim!” “O şirkette yıllarımı harcadım” diye kendini yiyorsun: “Ah benim eşek aklım!” Halbuki akıllı bilinirsin Her konuda fikrin var Etrafında aşk acısı çekenlere ve yatırım yapacaklara aklı sen verirsin Siyaset desen, senden sorulur Haliyle, yanıldığın için kızıyorsun kendine Bu durumu kendine yakıştıramıyorsun Halbuki mesele o değil, biliyorsun Asıl mesele yanılman değil “Yeterince iyi” yanılmamış olman Daha iyi yanılmış olsaydın, her defasında dövünmek yerine yanıldığına şükrediyor olurdun, değil mi? Seni amaca bir adım daha yaklaştırdığı için Hani Berthold Brecht “Tekrar dene, tekrar yenil Daha iyi yenil” demiş ya Biz de onun müsaadesiyle “Tekrar dene, tekrar yanıl” diyelim: “Bu sefer daha iyi yanıl” “Yanılgının da iyisi-kötüsü olur mu?” demeyelim, oluyor Yanılgıdan yanılgıya fark var Piyasada “Şahane Hatalar” diye bir kitap var Sanki bunu göstermek için yazılmış Eline aldığında kitabın sadece okuru değil, kahramanı da oluyorsun Kitap sürekli seçenekler sunuyor Sana düşen, okları takip ederek, kendi maceranı yaşamak Adı üstünde, bol bol “hata” yapmak Ama bir de bakmışsın, bazı hata sandıkların sonradan çok şahane olaylara vesile olmuş “Her işte bir hayır var” der ya büyükler, biraz o hesap Öyle ya, kim bilebilir bugünkü yanılgımızın sonradan gelecek bir zaferin yolunu yapmadığını? Başarısızlık saydığımız deneyimlerin büyük planın içinde gizli görevleri olmadığını? “Hayat verdiğimiz bir konserdir” der bazıları: “Ama şarkıyı hep sahneye çıktıktan sonra öğrenirsin” Haliyle, yaptığımız her hata bizi bir adım daha yaklaştırır şarkının en kusursuz yorumuna Yanılıp da bastığımız her nota, mükemmel sonuca doğru bir adım Asıl mesele de burada: Şarkıyı kusursuz çalmayı öğrendiğimizde ne olacak? Konserden sonra hayat var mı? Yoksa tam işi bitirdik derken yeni bir şarkıya mı başlayacağız? Belki de en iyisi, hayatı yanılgılarımızı daha kaliteli hale getirdiğimiz bir macera olarak görmek Yanılgılardan korkmayıp onları dost edinmek Yine denemek, yine yanılmak Ama her defasında daha iyi yanılmak Umudu kaybetmeden Bunu ben de biliyorum, sen de biliyorsun Hayat da zaten böyle bir şey Tabii yanılmıyorsak tatlı Sözlük Hatırlatma: Direnmek de yeteneğe dahildir Tuna Kiremitçi |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|