Cevizli Sucuk Yapımı - Bandırma Yapımı |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Cevizli Sucuk Yapımı - Bandırma Yapımıcevizli sucuk - bandırma yapımı - cevizli sucuk nasıl yapılır - resimli cevizli sucuk yapımı anlatımı - resimlerle bandırma nasıl yapılır anlatım Yaz nazikçe elveda derken, olgunlaşan yaz üzümleri de toplanıp, pekmez , cevizli sucuk, lokum ve sirke olmayı bekler Adana?nın Pozantı ilçesine bağlı yayla köylerinden olan Fındıklı?dan ?Bandırma Yapımı" Pekmez için, toplanan yaz üzümleri yıkanır ve torbalara doldurulup sıkılır, sıkılan üzüm suları pekmez toprağıyla karıştırılıp ısıtılır ve süzülür Süzülen topraksız üzüm suyu ara sıra karıştırılarak pekmez kıvamına gelene kadar kaynatılır Bandırma, yani cevizli sucuğun ise, işi biraz daha çok Tabiatta öylesine güzel bir uyum var ki, üzümle aynı zamanda olgunlaşan cevizler toplanıyor ve iplere dizilip kurutuluyor iki- üç gün öncesinden Daha önceden hasatı yapılan buğdaylardan yapılan nişasta da hazır, torbalarda bekliyor Sonrasında ise iş, pekmezin yapılıp, içine uygun miktarda nişasta konup, kaynatılmaya ve iplere dizilen cevizlerin bandırılmasına kalıyor Fındıklılı hanımların düzenlediği pekmez ve bandırma atölyesine hoş geldiniz Dalından bir salkım üzümle başlamak istedim Bir tarafta üzümler yıkanırken, bir tarafta da önceden sıkılmış ve toprağından süzülmüş üzüm suyunun kaynayıp pekmez olacağı ateş ve gözleri yakan dumanı ? Hanımlar köylerde teknolojinin bütün nimetlerinden yararlanmalarına rağmen, pekmez yapımında üzüm sıkma makinalarını kullanmıyorlar Bunun sebebi ise üzümler sıkılırken çekirdeklerin kırılıp üzüm suyunun tadını değiştirmesi Bu yüzden, ezmeye devam? Bu suyun tadı inanılmaz güzel Hanımlar hiçbir şeyi israf etmemeye çalışıyor Posa da(haşve deniyor yörede) sirke oluyor yada kurutulup hayvanlara yem olarak veriliyor Pekmezin olmazsa olmazlarından: pekmez toprağı Bu toprak, pekmeze ne katıyorsa bilinmez yüzlerce yıldır kullanılıyor İlla ki bu odun ateşi ? Artık pekmezimiz hazır ve evde hazırlanmış buğday nişastası ile üzüm suyu karıştırılıp, pütürsüz bir kıvama getirilir ve pekmeze katılıp, karıştırarak kaynatıldıktan sonra bir saat karıştıra karıştıra dibini tutturmadan koyulaşması sağlanır Bandırmanın dibini tutmaması için kullandıkları tahtadan yapılmış karıştırıcıya kürek deniyor ve her babayiğit onu kullanamaz diyorlar Bir saat bu şekilde kaynatmaya devam? İplere dizilmiş cevizler gelmek üzere, Yeniyılın cevizi olmasının daha iyi olduğu bir gerçek, tazelik açısından İmece işte böyle birşey olsa gerek Bandırmaya başlıyoruz devam Bandırmalar kazandan çıktıktan sonra biraz bir başka kabın üstünde bekletiliyor, akanlar boşa gitmesin diye Altta bandırmaların lezzet ortağı cevizlerle beraber kurumaları için askıda yerlerini almışlardır Bandırmalar askıda Güneşleniyorlar |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|