Tirşik çorbası |
06-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tirşik çorbasıTirşiğin Tanımı : Tirşik dediğimiz yeşilbir bitkidir Bu bitkinin sapı uzun, yaprağıBu bitki sıcak yörelerde, kış mevsimine doğru en fazla narenciye tarlalarındave fundalık bölgelerde yetişir Soğuk bölgelerde ise ilkbahar aylarında çıkar Bu bitkinin adınapancar yaprağı da denir Malzeme Tirşik (pancar) dövme,ayran un, sarımsak, tuz Hazırlanışı : Tirşik önce saç teliinceliğinde kıyılır Kıyıldıktan sonra iyice yıkanırBüyük bir kazan veyatencereye konur Ve üzerine yeteri kadar su ilave edilir Yeteri kadar dövme, yeteri kadar tuzkonduktan sonra, yarım saat kadar kaynatılır Daha sonra bir bez üzerine tencereyikoyarız ve soğumasını bekleriz Ilık bir hale geldiğinde içerisine bir su bardağı kadar ayrankatılır ve karıştırılır Daha sonra bir tabak içerisinde un alınarak tencerenin, yanitirşiğin üzeri iyice hava almayacak şekilde bu un ile kapatılır Daha sonra bir adet bez ile tencereninüzeri bastırılır Bu işlem sabah yapılmış ise akşam, akşam yapılmış ise sabah tekrar ateşinüzerine konur Ancak ateş üzerine konmadan tencerenin üzerine ekmiş olduğumuz unu bir kaşıkile almalıyız Bu çok önemlidir Daha sonra tencere kaynamaya başlar İyicekaynadıktan sonra pişmiş mi diye bakılır Eğer pişmemiş ise, iyice pişirilirİyi pişmemiş tirşik ağzımızıgıdıklar Pişen bu tirşiğimizin içerisine bolca sarımsak ezilerek konur ve karıştırıldıktansonra servise sunulur |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|