![]() |
Bal |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bal![]() İnsan tarafından bilinçli olarak üretimi M ![]() ![]() ![]() ![]() Çeşitli bitki türlerinden elde edilen ballar genel olarak içeriğindeki maddeler nedeniyle insan bünyesinde sağlık ve enerji kaynağı olarak önem kazanırken, her bir çeşidinin farklı etki alanlarının bulunduğu bazı özel durumlar da bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgılanan glüko oksidaz enziminin glikozu okside etmesi ile balın içerisinde oluşan Glükonik asit'in ve hidrojen peroksit'in (H2O2) balın antibakteriyel bir etkiye sahip olmasını sağlamasının yanı sıra, kaynağını oluşturan bitki türüne bağlı olarak değişen oranda balın antibakteriyel etkisi artabilmektedir ![]() İnsan beslenmesinde alınması zorunlu görülen enerjinin çay şekeri olarak bilinen sakkaroz yerine balla alınması sağlık açısından ayrı bir öneme sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bal karaciğerde glikojen düzeyini yükselterek metabolik olayların hızlanmasına detoksik etkisinin artmasına neden olmaktadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bal |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() BalPolen Çiçeklerin erkek organları tarafından erkek üreme birimi olarak üretilen polen, arılar tarafından arka bir çift bacakta bulunan ve polen sepeti olarak adlandırılan özel yapılar yardımıyla kovana taşınır ![]() ![]() ![]() Şekil ve yapıları bitki türlerine bağlı olarak genellikle oval veya küreseldir ![]() ![]() Arıların beslenmesinde protein kaynağı olarak önem taşıyan polen ayrıca bileşimindeki vitamin ve mineral maddeler nedeniyle de son derece değerli bir besin maddesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Üretildiği anda %25-30 dolayında nem içermesi nedeniyle çok çabuk bozulan polen kurutularak veya pudra şekeri ile karıştırılarak derin dondurucuda saklanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Polenin besin değeri ve yararlılığı toplandığı bitki türlerine önemli derecede bağlıdır, Bu nedenle toplandığı bitki türü ve çeşitliliği polenin değerini artırır ![]() ![]() İnsan beslenmesi ve sağlığı açısından genel olarak polen, özellikle vücut direncini arttırmada, yani bağışıklık sisteminin geliştirilmesinde, organ ve sistemlerin ve bunlarla ilgili bütün salgı sisteminin daha uyumlu ve verimli çalışmasını sağladığı için büyüme, enerji, sağlık, üreme, zihinsel ve psikolojik problemler açısından organizmaya büyük katkı ve yararlar sağlamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Arıların polene katkısı sabit olmakla beraber, polenin bitki türlerine bağlı olarak bileşiminde bulunan maddelerde veya bunların miktarlarında büyük farklılıklar görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aktivitesi korunmuş polen, arının katkıları ve bitkilerden gelen bazı maddeler nedeniyle özellikle sindirim sistemi ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan Eschericnia colı ,Salmonella anteridis ve Proteus vulgaris gibi gram negatif bakteriler üzerinde antibakteriyel etkiye sahiptir ![]() Kullanım amaçlarına göre polenler toplandıkları bitki türlerine göre ele alınacak olursa ; antibiyotik olarak okaliptüs; iştah açıcı olarak lavanta ve biberiye; uykusuzluğa karşı akasya, limon ve gelincik; kapillar güçleştirici olarak güvem ve kuşburnu; arterial kan dolaşımı dengeleyici olarak kestane, at kestanesi ve güvem; venöz kan dolaşımı dengeleyici olarak at kestanesi; idrar sökücü olarak vişne ve yabani hindiba; mide çalışmasını düzenleyici olarak akasya; barsak çalışmasını düzenleyici olarak biberiye; vücut genel fonksiyonlarını düzenleyici olarak okaliptüs ve elma; zihinsel faaliyetleri düzenleyici olarak okaliptüs, böğürtlen ve söğüt; karaciğer hastalıklarında kestane; kalp krizi sonrası elma; öksürükte gelincik; damar genişletici olarak yabani kestane ve ülserlerde kolzadır ![]() ![]() ![]() Yapısında bulunan biyolojik aktif maddeler nedeniyle anabolitik etkiye sahip olan polen gelişme bozukluklarında, cinsi olgunluk ve üreme üzerinde önemli etkilere sahiptir ![]() ![]() Polonya’da 8-12 yaş grubu çocuklarda yapılan araştırmalara göre günde 20 g polen verilen öğrenciler ile polen verilmeyen öğrenciler arasında önemli derecede farklılıklar meydana gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Polen vücut organ ve sistemleri üzerinde onarıcı etkilere de sahiptir ![]() ![]() ![]() Apiterapi üzerine çeşitli kongrelerde tartışılan bildiriler ele alındığında polenin kronik sindirim sistemi hastalıklarında örneğin kronik kolit, mide ülseri, mide kanaması, kronik ishal ve kabızlıkta; anemi tedavisinde; beyin sklerozunda; kolesterol, lipid ve trigliserid kontrolünde; prostat bezi hastalıklarında; akut ve kronik hepatitte; doku ve organlarda görülen yapısal veya fizyolojik problemlerde başarı ile kullanılmaktadır ![]() Polen normal beslenme düzenine geçilmiş çocukluk çağının başlangıcından çok ileri yaşlara değin her insanda güvenle uygulanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günlük polen tüketim miktarı küçük çocuklarda 2 çay kaşığından başlamak ve yaş ilerledikçe artırmak suretiyle yetişkinlerde 20 grama değin çıkarılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bal |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() BalArı Sütü ![]() Arıların, ana arı ve larva beslenmesinde kullandıkları harika besin olan arı sütü normal koşullarda 6-15 günlük işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları bir maddedir ![]() ![]() Arı sütü kovan içerisinde kullanım amacına bağlı olarak farklı bileşimde ve dolayısıyla farklı kalitede olabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arı sütü doğal olarak oğul mevsiminde oğul verme hazırlığı içerisinde olan kovanın hazırladığı onlarca ana arı yüksüğü içerisindeki arı sütünün hasadı ile yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arı sütü bileşim itibariyle oldukça karmaşık yapıya sahip bir maddedir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|