Et Konservesi |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Et KonservesiEt Konservesi Et Konservesi Tarifi - Et Konservesi Nasıl Yapılır - Et Konservesi Malzemeleri İnek, dana, koyun, kuzu ve öbür çiftlik hayvanlarının konserveleri aynı usulle yapılır Konserve için kullanılacak etler büyük parçalar halinde kesilir Hayvanların butları, pirzola ve biftek bölümleri konserveye en uygun parçalardır Etler konserve edilinceye kadar temiz ve soğuk yerlerde saklanmalıdır Et konservesi ; 1 — Büyük et parçaları temiz ıslak bir bezle silinir Sonra kemiklerinden ayırılır Bu kemikleri çorba için veya et suyundan başka işlerde yararlanmak için bir kenara koymak gerekir 2 — Fazla yağ, et konservesinin yapımını güçleştirdiğinden etlerdeki gereksiz yağlar kesilip bir kenara ayırılır 3 — Etler kavanozların veya kutuların boyu kadar kesilir Etin dokuları kavanoz boyunca uzanmalıdır Etler, önceden steril hale getirilmiş kavanozlara doldurulurken boşluklar küçük parçacıklarla doldurulur 4 — Kavanozlara gereği kadar su koyduktan sonra bunlar, içinde su bulunan tenceredeki ızgaranın üstüne aralıklı olarak yerleştirilir Tenceredeki suyun kavanozların ağzından 5 - 6 santim aşağıda olmasına dikkat edilmelidir Tencerenin ağzı da kapatıldıktan sonra alttan ısıtılarak içindeki su yavaş yavaş kaynatılır 5 — Konserve termometresi kavanozun ortasına kadar yerleştirilir Orta yerdeki ısı 75 santigrat derecesini bulunca konserve kavanozunun durumuna bakılır Kavanozun ağzında iki santimden fazla boşluk varsa kaynar su dökerek bu boşluk doldurulur 6 — Kavanozlar özel maşalarla tenceredeki kaynar sudan çıkarılırlar 7 — Her kavanoz tencereden alınınca önce temiz ve ıslak bir bezle ağzı silinir Sonra kapağı örtülür 8 — Ağzı kapanan kavanozlar hemen otoklavın sepetine yerleştirilir Otoklavın içindeki kaynar suyun 7 - 8 santim yüksekliğinde olmasına dikkat edilir Eğer su bu kadar değilse sepet yerine yerleştirilmeden önce kaynar su katılarak su istenilen seviyeye yükseltilir 9 — Otoklavın kapağı gerektiği biçimde kapatılmalı, buhar musluğu ise açık bırakılmalı On dakika kuvvetli bir buharın çıkması beklenmeli Sonra buhar musluğu kapatılmalı 10 — Otoklavın manometresindeki basınç 0,77 atmosfer (10 pounds) olunca saate bakmalı, ateş ayarlanmalı, basıncın aynı yerde kalması temin edilmeli 1 litrelik kavanozlar için 100 dakika, yarım litrelik kavanozlar için 75 dakika beklenmeli Bu süre sonunda otoklavın ateşini söndürmeli 11 — Otoklavdaki basınç sıfıra düşünce bir - iki dakika daha beklemeli ve buhar musluğunu yavaş yavaş açmalı Ondan sonra da otoklavın kapağım, açanın aksi yönündeki ucunu havaya kaldırarak çıkarmalı 12 — Kavanozları otolavdan çıkarıp aralıklı olarak tahtaların veya kuru bezlerin üzerine oturtmalı ve ağızlarını sıkıştırmak, soğumaya bırakılmalı 13 — Soğumuş kavanozların kapaklarını bir daha kontrolden geçirdikten sonra etiketlemeli ve serin, rutubetsiz bir yere kaldırmalı |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|