Gebelikte Proteinin Önemi

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gebelikte Proteinin Önemi



Gebelikte Proteinin Önemi
protein nedir - gebelikte protein ihtiyacı - hamilelikte beslenme - hamileler için örnek beslenme listesi

Protein; Et ve türevleri, süt ve türevleri, yumurta, kuru baklagiller, proteinden zengin gıdalardır Uterusta gelişmekte olan fetus protein depolar ve gelişim süreci sonunda ( 37 - 40 hafta ) 925 gr protein biriktirmiş olur Bu nedenle gebenin hem bu depolomaya cevap vermek ve hem de kendi ihtiyacını karşılayabilmek için protein gereksinimi fazladır

Gebelikte gerekli besin ihtiyaçlarının karşılanması için hazırlanmış günlük bir örnek yemek listesi ;

Sabahleyin ;

Domates veya salatalık : 1 adet
İyi pişmiş yumurta : 1 adet
Peynir veya çökelek : 1 kibrit kutusu kadar
Çavdar ekmeği : 1 dilim
Bal veya reçel : 1 tatlı kaşığı
Şekersiz süt : 1 bardak

Öğle :

Etli sebze yemeği : 1 tabak
Yoğurt : 1 Kase
Yeşil salata : İsteğe bağlı
Çavdar ekmeği : 2 dilim

İkindi ;

Elma, şeftali, portakaldan : 1 adet
Pestil, bastık, kuru yemiş : 1 adet

Akşam ;

Kıymalı, cevizli kepekli makarna : 1 tabak
Yoğurtlu havuç veya kabak salatası : 1 kase
Meyve : 1 tane
Ekmek : 2 dilim

Yatarken ;

Süt : 1 su bardağı
sütlü tatlı : 1 kase

Hamilelikte üzerinde önemle durulması gereken konulardan biride ne kadar su içilmesi gerektiğidir Çünkü hamile kadının temel ihtiyaçlarından birisi de sudur Vücudumuzun yüzde 70'ini oluşturan suya olan gereksinim hamilelikte çok daha artar Su plasenta içindeki sıvıda yaşayan bebek ve böbreklerini daha süratlı bir biçimde temizlemek zorunda olan anne için vazgeçilemez bir ihtiyaçtır Bu nedenle de hamilelik sırasında ne kadar su içilirse o kadar faydalıdır

Besinlerin hazırlanmasında dikkat edilecek kurallardan bazıları ;

Besinlerin hazırlanmasında, pişirilmesinde, saklanmasında ve servisinde sağlık kurallarına uyulmalıdır Besinlerle alınan zararlı öğeler gebelikte fetüse, emzikliklikte de süt aracılığıyla bebeğe zarar verebilir

Tarım ürünlerinde haşere öldürücü ilaçlar atıldığından, özellikle sebze ve meyveler yıkanmadan yenmemelidir Hazırlama ve pişirmede besinlerin besin değerini azaltıcı işlemlerden kaçınılmalıdır Besinler uygun koşullarda saklanmalıdır Besinleri kirleten mikroorganizma ve kimyasal öğeler anneye zarar vermeyebilir, fakat fetüs ve bebek için çok tehlikeli olabilir Sofrada iyotlu tuz kullanmaya özen gösterilmelidir


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.