Gebelikte Proteinin Önemi |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gebelikte Proteinin ÖnemiGebelikte Proteinin Önemi protein nedir - gebelikte protein ihtiyacı - hamilelikte beslenme - hamileler için örnek beslenme listesi Protein; Et ve türevleri, süt ve türevleri, yumurta, kuru baklagiller, proteinden zengin gıdalardır Uterusta gelişmekte olan fetus protein depolar ve gelişim süreci sonunda ( 37 - 40 hafta ) 925 gr protein biriktirmiş olur Bu nedenle gebenin hem bu depolomaya cevap vermek ve hem de kendi ihtiyacını karşılayabilmek için protein gereksinimi fazladır Gebelikte gerekli besin ihtiyaçlarının karşılanması için hazırlanmış günlük bir örnek yemek listesi ; Sabahleyin ; Domates veya salatalık : 1 adet İyi pişmiş yumurta : 1 adet Peynir veya çökelek : 1 kibrit kutusu kadar Çavdar ekmeği : 1 dilim Bal veya reçel : 1 tatlı kaşığı Şekersiz süt : 1 bardak Öğle : Etli sebze yemeği : 1 tabak Yoğurt : 1 Kase Yeşil salata : İsteğe bağlı Çavdar ekmeği : 2 dilim İkindi ; Elma, şeftali, portakaldan : 1 adet Pestil, bastık, kuru yemiş : 1 adet Akşam ; Kıymalı, cevizli kepekli makarna : 1 tabak Yoğurtlu havuç veya kabak salatası : 1 kase Meyve : 1 tane Ekmek : 2 dilim Yatarken ; Süt : 1 su bardağı sütlü tatlı : 1 kase Hamilelikte üzerinde önemle durulması gereken konulardan biride ne kadar su içilmesi gerektiğidir Çünkü hamile kadının temel ihtiyaçlarından birisi de sudur Vücudumuzun yüzde 70'ini oluşturan suya olan gereksinim hamilelikte çok daha artar Su plasenta içindeki sıvıda yaşayan bebek ve böbreklerini daha süratlı bir biçimde temizlemek zorunda olan anne için vazgeçilemez bir ihtiyaçtır Bu nedenle de hamilelik sırasında ne kadar su içilirse o kadar faydalıdır Besinlerin hazırlanmasında dikkat edilecek kurallardan bazıları ; Besinlerin hazırlanmasında, pişirilmesinde, saklanmasında ve servisinde sağlık kurallarına uyulmalıdır Besinlerle alınan zararlı öğeler gebelikte fetüse, emzikliklikte de süt aracılığıyla bebeğe zarar verebilir Tarım ürünlerinde haşere öldürücü ilaçlar atıldığından, özellikle sebze ve meyveler yıkanmadan yenmemelidir Hazırlama ve pişirmede besinlerin besin değerini azaltıcı işlemlerden kaçınılmalıdır Besinler uygun koşullarda saklanmalıdır Besinleri kirleten mikroorganizma ve kimyasal öğeler anneye zarar vermeyebilir, fakat fetüs ve bebek için çok tehlikeli olabilir Sofrada iyotlu tuz kullanmaya özen gösterilmelidir alıntı |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|