![]() |
Besin zehirlenmelerine dikkat! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besin zehirlenmelerine dikkat!Besin zehirlenmeleri birçok nedenle ortaya çıkmakla birlikte yaz mevsiminde zehirlenmelerden korunmak için özellikle doğru besin seçimine ve besinleri doğru şekilde saklamaya özen gösterilmesi gerekir ![]() ![]() Yaz sıcaklarının artması ile birlikte özellikle protein içeriği yüksek olan süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, yumurta ve içeriğinde yumurta bulunan yiyecekler, et ve et ürünleri yüksek risk taşır ![]() ![]() ![]() Besin zehirlenmelerinden korunmak için bu tür protein kaynaklı besinler beslenme döngüsünden çıkarılmamalıdır ![]() ![]() ![]() Besin zehirlenmelerinden korunmak için 10 altın kural: — Güvenilir besin satın alın: İster marketten kapalı bir ürün satın alıyor olun, isterseniz et ürünleri gibi paket edilmemiş ürünleri satın alıyor olun ![]() ![]() ![]() — Besinleri ve mutfağınızı temiz tutun: Besinleri depoladığınız, hazırladığınız ve pişirdiğiniz ortamların temiz olduğundan emin olmalısınız ![]() ![]() ![]() — Besin sıcaklıklarına dikkat edin: Pişirilmiş hiçbir besin oda sıcaklığında 2 saatten uzun süre tutulmamalıdır ![]() ![]() — Dondurulmuş besinleri doğru şekilde çözdürün: Dondurulmuş besinleri kalorifer üzerinde, sıcak suda veya oda sıcaklığında çözdürmek besin zehirlenmelerine neden olabilir ![]() ![]() ![]() — Çözdürdüğünüz besinleri yeniden dondurmayın: Besin zehirlenmelerine yol açan ve en sık tekrarlanan hatalardan biridir ![]() ![]() ![]() ![]() — Doğrama tahtanızı her uygulama sonrası temizleyin ve mümkünse tahta malzemeden doğrama tahtası kullanmayın: Tahta malzemede bakteri üremesi çok daha hızlı gerçekleştiğinden, doğrama tahtalarınızın polietilen malzemeden yapılmış olmasına özen gösterin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Mangal yaparken “çiğ-pişmiş” kuralını unutmayın: Evde veya piknikte besin zehirlenmesinden korunmanın bir yolu da çiğ ve pişmiş besinleri aynı ortamda bulundurmamaktır ![]() ![]() — Buzdolabınızı doğru strateji ile kullanın: Buzdolabınızda pişmiş besinlerin üst rafta, çiğ besinlerin ise alt rafta durması gerekir ![]() ![]() ![]() — Sıvıyağ ile baharat veya sarımsak karıştırdıysanız hemen tüketin: Sos olarak hazırladığınız bu karışımı tek seferlik hazırlayın ve hazırladığınız gibi tüketin ![]() ![]() — Dışarıda doğru besinleri seçin: Yaz aylarında dışarıda besin tüketirken çabuk bozulabilen et, balık, tavuk, yoğurt, mayonez, yumurta, peynir, makarna, pirinç-bulgur pilavı, yağlı ve yumurtalı sosları tercih etmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diyetisyen Gizem Tutar |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|