Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
amacı, başarılı, ile, karşısındaki, kdv, kurumlar, okutulmasının, olarak, reklam, vergisi, ücretsiz, yeri, öğrencilerin

Reklam Amacı İle Başarılı Öğrencilerin Ücretsiz Olarak Okutulmasının KDV ve Kurumlar Vergisi Karşısındaki Yeri Nedir?

Eski 06-25-2012   #1
Şengül Şirin

Reklam Amacı İle Başarılı Öğrencilerin Ücretsiz Olarak Okutulmasının KDV ve Kurumlar Vergisi Karşısındaki Yeri Nedir?

Soru: Reklam Amacı İle Başarılı Öğrencilerin Ücretsiz Olarak Okutulmasının KDV ve Kurumlar Vergisi Karşısındaki Yeri Nedir?

Cevap: Özel öğretim kurumlarında başarılı öğrencilerin ücretsiz olarak okutulması mümkündür Çünkü bu tip başarılı öğrenciler Özel Öğretim kurumlarının reklamını yapmak amacıyla kayıt edilmiş olup öğrencilere yapılan giderler ticari kazancın elde edilmesi ile ilgilidir Bir nevi reklam gideridir Özel öğretim kurumlarında başarılı öğrencilerin 625 sayılı kanun dışında reklam amacı ile ücretsiz öğrenci okutulması KDV kanununun 17 Maddesi kapsamına girmediğinden KDV'ye tabidir
Gelir/Kurumlar vergisi açısından ise, öğrencilerden alınması gerektiği halde alınmayan eğitim öğretim bedelleri bir taraftan gelir olarak kaydedilmesi gerekirken diğer taraftan da reklam gideri olarak muhasebeleştirilebilecektir Ancak bu durumun ispat edilebilmesi için ücretsiz okutulan öğrenci başarılı öğrenci olması gerekir Ayrıca başarılı öğrencilerin ücretsiz okutulacağına ilişkin olarak verilen gazete ilanlarına ilişkin evraklar da yevmiye maddesinin ekinde fatura ile birlikte kayıtlarda saklanması gerekmektedir

Konuya ilişkin muhasebe kaydı da aşağıda belirtildiği gibi olmalıdır
Uygulama: (X) Özel okulu başarılı gördüğü bir öğrenciyi ücretsiz okutmaya karar vermiştir Söz konusu okulda yıllık eğitim bedeli ise 5000 TL’dir

------------------------------------------------/---------------------------------------------------
760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri 5900
600 Yurt İçi Satışlar 5000
391 Hesaplanan KDV 900
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ancak, bilindiği gibi KDV Kanununun 58 Maddesi verginin gider olarak kaydedilemeyeceği ile ilgilidir Dolayısıyla KDV ye ait olan 900 TL ayrıca nazım hesaplarda takip edilmelidir

---------------------------------------------------/------------------------------------------------
901 Borçlu Nazım Hesaplar 900
902 Alacaklı Nazım Hesaplar 900
Tam ücretsiz okutulan başarılı öğrencilerin ücret tutarlarının
KDV’lerinin KKEG olarak dikkate alınması
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Koray ATEŞ
SMMM-E Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM LtdŞti

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com