Stresi Lavanta Yağıyla Yenin

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Stresi Lavanta Yağıyla Yenin



Dünyada üretilen 15 önemli uçucu maddeden biri olan lavanta yağının, stresle başa çıkmada etkili olduğu, sinir sistemini yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği bulunduğu belirtildi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) Müdürü Prof Dr Hasan Baydar, yaptığı açıklamada, Isparta’da yaygın olarak üretilen lavanta yağının, sinir sistemini yatıştırıcı, uyku verici, sakinleştirici özelliği bulunduğunu belirterek, bu nedenle lavanta yağının stresle başa çıkmada önemli bir yer oluşturduğunu kaydetti


Lavanta yağının çok güçlü antiseptik (mikrop öldürücü) ve antibiyotik (bakteri öldürücü) etkiye de sahip olduğunu vurgulayan Prof Dr Baydar, kurutulmuş lavanta tomurcuğundan yapılan bitkisel çayların, insan vücuduna rahatlatıcı etki yaptığını ifade etti


Dünyada her yıl 1500 ton kadar lavanta yağı üretildiğine ve bu yağın 50 milyon dolar civarında pazarı bulunduğuna dikkati çeken Prof Dr Baydar, "Dünya piyasalarında bir kilogram lavanta yağı, kalitesine göre 15 ile 60 dolar arasında alınıp satılmaktadır Türkiye’nin lavanta yağı ithalatı ise her geçen yıl artmaktadır" dedi


Keçiborlu'da lavanta tarımı yapılmaya başlandı


Isparta’nın Keçiborlu ilçesinin Kuyucak yöresinde lavanta tarımı
yapılmaya başlandığını da anlatan Prof Dr Baydar, yörenin özellikle sulanamayan, kıraç ve eğimli arazilerine lavantanın iyi uyum sağladığını bildirdi


Prof Dr Baydar, Kuşcular, Aydoğmuş, Çukurören ve Ardıçlı köylerinde yaklaşık 2 bin dekar alanda lavanta üretimi yapıldığını ve her yıl temmuz ayında biçilen lavantadan 500 ton kadar taze saplı lavanta elde edildiğini kaydetti


Isparta’da üretilen lavantanın tamamının damıtılması halinde yılda 10 tona yakın lavanta yağı üretilebileceğini ve bu miktarın Türkiye’nin tüm lavanta yağı ihtiyacını karşılayacağını belirten Prof Dr Baydar, halen bölgede üretilen lavanta yağının başta parfüm, kozmetik, aroma terapi ve ilaç sanayisinde değerlendirildiğini söyledi


Prof Dr Baydar, Isparta’da lavantanın temmuz ayında çiçeklendiğini ve mavi renge bürünen lavanta vadisinin hem turistlerin ilgisini çektiğini hem de aromatik ve şifalı bal üreten arılar için bol nektar ve polen kaynağı olduğunu ifade etti


Prof Dr Baydar, GÜLAR olarak, Isparta bölgesi için daha verimli
ve kaliteli lavanta yağı üretimi amacıyla, özellikle Lavandula Vera
türüne ait çeşitlerin üretimi ve damıtma teknikleri üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.