Boldo Boldo Hakkında Bilgi |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Boldo Boldo Hakkında BilgiBoldo, Boldo, Peumus boldus Familyası: Monimiengillerden, Monimiengewaechse, Monimioceae Drugları: Boldo yaprakları: Boldo folium Boldo tentürü: Boldo Boldo yaprakları çay ve tentür, ekstresi ise natürel ilaç yapımında kulanılır Çok ve uzun süre kulanılması zehirlenmelere sebep olur Botanik: Vatanı Şili ve Peru gibi güney Amarika ülkeleri olup buraların kurak , güneşli, dağlık ve tepelik bölgelerinde kendiliğinden yetişen bir çalı ve bazen bir ağaç görünümünde olan Boldo bu yörelerde çok olup adeta maki oluştururlar Akdeniz ikliminin Şili iklimine çok benzemesi nedeniyle bu bitki İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde yetiştirilmektedir Türkiyede henüz yetiştirilmemektedir, fakat Türkiyenin Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirmek mümkündür Yaprakları 4-7 cm uzunluğunda 2-4 cm eninde kenarları bütün ve hafif geri kıvrık, üst yüzeyi parlak yeşil, atl yüzeyi mavimsi yeşil renkte olup, oval veya yumurta şeklindedir Çiçekleri dal uclarında veya yaprak koltuklarından çıkan bir sap üzerinde 6-10 çiçeği bir arada ve her çiçek narin beş adet beyaz oval taç yapraktan oluşur ve ortasında sarımsı dölenme tozlukları vardır Hasat zamanı: Kışın yapraklarını dökmediğinden yılın hemen her mevsiminde yaprakları toplanıp kurutulur Yaprakları kuruturken 40 dereceyi geçmemesine dikkatedilir Zira sıcaklık bu oranı gçerse birleşimindeki eterik yağlar (ucucu yağlar ) yok olur Birleşiminde: Tesir şekli: Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmıştır, ve bu araştırmalara göre pekte etkili olmadığı anlaşılmıştır Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2 sınıf bir şifalı bitkidir Boldo yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır Örneğin boldo yerine nane kulanılabilir b-) Boldonun birçok özelikleri, hatta kokusu hafif naneye bezer Güney Amarikada boldo yaprakları karaciğer, mide ve bağısaklara tesir eder Şilide ayrıca bağırsak kurtlarına karşı karşı kulanılır Çay: Bir tatlı kaşığı boldo yaprağı demliğe konur üzerine 250-300 ml kaynarsu doldurulur ve 5-10 dakika dinlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir Uzun süre ve çok miktarda içilmesi mahzurludur Çay harmanları: Yantesiri: Boldo yapraklarının uzun süre veya çok miktarda çay olarak içilmesi merkez sinir sisteminine zarar vererek önce kulak çınlaması ve görme bozuklukları sonra dengede kalamama ve aptallaşam gibi rahatsızlıklara sebep olur Uzun süre kulanılması halinde ise kişide renkleri ve sesleri karıştırma vede konuşma anaormalikleri görülür Aslında enginar yaprağı, devedikeni tohumu, zerdeçalkökü, kırlangıçotu, şahtere, gibi bitkiler 1 sınıf bitkiler veya Gökçek İksir varken baldoya gerek yoktur Hatta nane dahi baldodan daha faydalı ve yantesiri çok az olan (küçük çocuklar hariç) bir bitki olması nedeniyle nane tercihedilir Burada bu bitkiden bahsetmemeiz bazı Türk yazarlarının bu bitki hakkında abartılı bilgi vermeleri ve okuyucuyu yanıltmalarındandır Alıntıdır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|