![]() |
Yöresel lezzetler diyeti ile 1 ayda 5 kilo |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yöresel lezzetler diyeti ile 1 ayda 5 kiloYöresel lezzetler diyeti ile 1 ayda 5 kilo Sevdiğimiz lezzetlerden çok uzakta durmak, sağlıklı beslenmek anlamına gelmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() • Özellikle İskenderun, Adana ve Gaziantep bölgesine özgü olan ve ülkemizin her yerinde severek yenilen içli köfte ve kebap ile kilo verebileceğinizi hiç düşündünüz mü? • Bulgur ve kıymanın muhteşem birleşimi, hem dengeli beslenmeye örnek hem de doyurucu bir lezzet ![]() ![]() • Eğer içli köftenizin içerisinde az miktarda kıyılmış maydanoz ve bol ceviz ekler, fırınlar ya da haşlarsanız bu güzel lezzetten mahrum kalmadan kilo verebilirsiniz ![]() ![]() İşte günlük menünüz Kahvaltı: 1 adet kepekli tost (1 dilim peynir ve 2 dilim ekmekle hazırlayabilirsiniz), bol domates, salatalık, maydanoz, adaçayı veya ıhlamur (açık ve limon dilimli) Öğle: 1 adet içli köfte (haşlama veya fırınlanmış), 1 kase yoğurt veya 1 kase süzme cacık, 1 porsiyon Tike kebap tavuk eti , 1 kase çoban salatası (az yağlı) veya az yağlı taze kekikli salata veya 1 adet zeytin yağlı dolma, 1 su bardağı Fark Etmeden Diyet Detoks Ayranı, bol közlenmiş tatlı kırmızı biber İkindi: 1 adet orta boy meyve Akşam: Yarım porsiyon, ızgara veya haşlama tavuk göğsü , 1 dilim ince ekmek, bol salata (az yağlı) veya 1 porsiyon patlıcanlı mutebbel, 1 porsiyon terbiyeli şiş, 1 dilim lavaş, 1 porsiyon mevsim meyveleri ![]() Ara: Yarım su bardağı süt 2 ![]() • Nohut ve tahin karışımından hazırlanan, İskenderun, Antakya yöresine ait olan humusu, yemeklerinizin yanına tüketerek sağlıklı kilo verme şansınız çok fazla ![]() ![]() ![]() • E ve B grubu vitaminlerini de içeriyor ![]() ![]() ![]() • Nohutla birleşince biyolojik değeri de yüzde 70 artmış olur ![]() ![]() İkinci gün menüsü Kahvaltı: 1 su bardağı taze sıkılmış greyfurt veya elma suyu, 1 yemek kaşığı lor peyniri veya çökelek veya 1 dilim tuzsuz beyaz peynir, 1 ince dilim yulaf veya çavdar ekmeği, domates, salatalık, yeşil biber ![]() Öğle: 2 yemek kaşığı humus, 4 yemek kaşığı tavuk sote, 1 ince dilim yulaf veya çavdar ekmeği, çoban salata (az yağlı) veya Yarım porsiyon az yağlı pastırmalı humus, 1 porsiyon Tike çöp şiş, 1 dilim lavaş, roka salatası ![]() İkindi: Yarım adet orta boy meyve ![]() Akşam: 1 adet karnıyarık, 1 ince dilim ekmek, bol domates dilimleri veya Közde soğan-sarımsak, 1 porsiyon Tike beyti kebap, 1 dilim lavaş, 1 porsiyon az yağlı gavur dağı salatası ![]() Ara: Yarım su bardağı süt veya 1 yemek kaşığı dolusu siyah kuru üzüm ![]() 3 ![]() • Kurutulmuş meyvelerin başında daha önceleri üzüm, incir, kayısı, gelirken artık günümüzde, bunlara dut, erik, elma, ananas, armut da eklendi ![]() • İçerindeki suyun güneş ışığı ile alınması ve böylece bozulmaya elverişli ortamdan uzaklaştırılmaları bu meyvelerin daha uzun süre saklanabilmesini sağlıyor ![]() ![]() • Kuruma sırasında bir miktar C vitamini kaybı oluşur ancak yine de A vitamini için son derece iyi bir besin kaynağıdırlar ![]() ![]() • Kuru meyveleri hoşaf, reçel ve komposto yapımında da kullanabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Neyi ne kadar tüketmeli? Kahvaltı: 1 su bardağı az yağlı süt, 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 yemek kaşığı kuru üzüm, 1 yemek kaşığı badem, 1 yemek kaşığı kuru dut ![]() ![]() Öğle: 1 küçük tabak zeytinyağlı sebze yemeği, 1 ince dilim ekmek, karışık marul salatası (az yağlı) Veya Tavuk Külbastı Salata, 1 su bardağı ayran ![]() İkindi: 1 kase kuru dut ve beyaz leblebi karışımı Akşam: 1 dilim sebzeli börek, 1 kase kuru kayısı kompostosu VEYA 1 Porsiyon Tavuk Tike Kebap, 1 su bardağı ayran, 3 ince dilim lavaş ekmeği, ezme salata ![]() Ara: 1 adet orta boy meyve ![]() 4 ![]() • Bu hafta önerilen cevizli sucuk yapımında, pekmez nişasta ile pişirilir, ipliğe dizilmiş ceviz parçacıklarının üzerine dökülür ve kurutulur ![]() ![]() • Pekmez, demir, potasyum ve kalsiyumdan zengin, karotenoidler, flavonoidler ve B grubu vitaminleri içeren pekmez, hemen kana geçer ve iyi enerji verir ![]() ![]() • Bunun dışında ceviz iyi bir demir minerali kaynağı olup, diyet lifi açısından da zengin bir besindir ![]() ![]() ![]() Peyniri ne kadar tüketeceksiniz? Kahvaltı: 1 karper büyüklüğünde peynir, 3 adet kuru erik, 1 ![]() Öğle: 1 tabak etli sebze yemeği, 1 kase cacık, 1 ince dilim tahıllı ekmek, bol salatalık dilimleri veya Kuru patlıcan dolması,1 porsiyon fıstıklı kebap, 1 su bardağı ayran ![]() İkindi: 1/4 adet cevizli sucuk ![]() Akşam: 1 tabak zeytinyağlı nohut yemeği, 1 ince dilim tahıllı ekmek, az yağlı havuç salatası ![]() veya 1 porsiyon fındık lahmacun, 1 porsiyon Zencefilli Tavuk Beyti, 2 ince dilim lavaş ekmeği, 1 top dondurma ![]() Ara: 1 orta boy meyve ![]() Detoks ayranı tarifi • Kebablar söz konusu olduğunda akla gelen ilk içecek hiç şüphesiz ayran ![]() ![]() ![]() ![]() • Üstelik Selahattin Dönmez'in hazırladığı Fark Etmeden Diyet Detoks Ayranı pek çok faydalı özelliğe sahip ![]() ![]() • Ayranınızı yağsız yoğurtla hazırlayabilir ve yemeklerin yanında, pek çok sindirim sorununa yol açan gazlı içeceklere karşı çok lezzetli bir alternatif olarak tüketebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Malzemeler: • Yarım su bardağı az yağlı yoğurt • Yarım su bardağı su • Bir tutam dereotu • Küçük bir tutam maydanoz • Birkaç yaprak taze nane Hazırlanışı: • İnce ince kıydığınız taze otları, yoğurdu ve suyu beraberce blenderdan geçirerek ayranınızı hazırlayabilirsiniz ![]() ![]() Faydaları: Antiseptik, hazmı kolaylaştırıyor, bağırsak gazlarını gideriyor ve aynı zamanda sinirleri yatıştırıyor ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|