Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenme, diş, doğrudan, güzelliği, ilişkilidi, sağlığı, sağlığında, vitaminler

Diş Sağlığında Vitaminler Beslenme diş sağlığı ve güzelliği ile doğrudan ilişkilidi

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Diş Sağlığında Vitaminler Beslenme diş sağlığı ve güzelliği ile doğrudan ilişkilidi



Diş Sağlığında Vitaminler


Beslenme diş sağlığı ve güzelliği ile doğrudan ilişkilidir Bunun nedeni hem beslenmenin ağız ve diş yoluyla yapılması, hem de beslenme sayesinde hücre dokularının sağlıklı olmasına neden olan besinlerin alınmasıdır İnsanların sağlıklı yaşamaları büyümeleri ve çoğalmaları için gerekli sentezleri organizmada yapılmayan, dışarıdan eser miktarda alınması gereken organik bileşiklere vitamin adı verilir


İnsanda vitamin eksiklikleri yetersiz alış, barsak absorbsiyonunundaki bozukluk yada alışa oranla ihtiyacın artması sonucu meydana gelmektedir


Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak ikiye ayrılır;


A VİTAMİNİ: Yağda erir Şalgam, ıspanak ve karnabahar gibi bitkilerin yeşil pigmentlerinde bulunur A Vitaminin eksikliği osteoblast ve odontoblast aktivitesini azaltarak kemik ve diş büyümesini yavaşladır Ağız kavitesi ve mukozasında keratinizasyon görülür Tükrük sekresyonu azalır veya tamamen ortadan kalkar Ağız kuruluğu sonucunda diş etleri ve ağız mukozasında çatlamalar meydana gelir Ağız sağlığına özen gösterilmediğinde mikroorganizmalar bu çatlaklara yerleşerek enfeksiyonlara neden olur Bu nedenle ağız dokusunda meydana gelen iyileşmelerde gecikir


A Vitaminin eksikliğinde: Kollejen liflerde dejenerasyon meydana gelir ve periodontal aralık genişler Yine bu vitaminin eksikliğinde hipersementoz ve diş sürmesinde gecikme meydana gelebilir


A Vitamininin fazlalığında: Hipervitaminozunda epitelde dejenerasyon, iyileşmede gecikme, osteoporosiz, alveol kemiğinde belirgin kemik rezorbsiyonları, deride pigmentasyon, soyulmalar ve kaşıntılar, menstürasyon bozuklukları meydana gelir


D VİTAMİNİ: Kemiğin normal mineralizasyonunu sağlar Büyüme çağındaki çocuklarda, gebelerde ve emzikli kadınlarda vitamin D'nin günlük dozu 400 UI'dır Bu dozun büyük bir kısmı güneş ışınından sağlanmaktadır Vitaminin kalsuyumdan ve bağırsaktan emilimi ile hizmet verir Vitaminde kemik oluşumunda gereklidir


Vitamin D'nin eksikliğinde: Çocuklarda reşitizme, erişkinlerde osteomalezi hastalığına neden olur


E VİTAMİNİ: Soya fasulyesi, mısır, pamuk yağı, taze yeşillikler ve sebzelerde bulunur Günlük gereksinme duyulan miktar 12-12 IU'dır Yumurta ve ette de bulunur Vitamin E bir antioksidantdır Vitamin E hücre elemanları için esas olan oksidasyonu oksidasyonunun toksik ürünlerini önler E vitaminin bulunduğu durumlarda eritrositlerin hidrojen peroksid içinde hemolize olmalarına karşı dirençleri artmıştır Plasentadan vitamin E'nin geçişi sınırlıdır Bebekler süt ile yeterli düzeyde E vitamini alabilirler


E Vitaminin eksiliği: Hücre epitalinde dejerasyon meydana getirebilmektedir E vitaminin eksikliğinde çocuklarda kas gelişiminde düzensizlik meydana getirir Diş eti hastalığı olan kişilerde E vitamini uygulamasının iltihap olayını etkilemediği gözlenmiştir


VİTAMİN K: Karaciğerde protrombin yapılmasında kullanılır Yokluğunda kan ile ilgili belirtiler ortaya çıkar Normal olarak barsaklarda bulunan bakteriler tarafından sentezlenir


Vitaminin K eksikliğinde: Kanama pırtılaşma ile ilgili sorunlar ortaya çıktığından bu vitamin vücut için çok gereklidir


SUDA ÇÖZÜLEN VİTAMİNLER


Google Page RankingİDOSİN (Vitamin B6): Bira mayası, karaciğer, pirinç, kepek ve buğdayda, çeşitli sebzelerde bulunur Erişkinlerde günlük gereksinme duyulan B6 vitamini 2 miligramdır PLP amino asit, karbonhidrat ve yağ asitleri metobolizmasındaki çok sayıda enzimin ko-enzimidir


Vitamin B6 eksikliğinde: Yetişkin bir kimsede çeşitli belirtiler ortaya çıkar İlk gözlenen adele güçsüzlüğü, yorgunluk ve uykuya eğilimdir Dudak, burun kıvrımlarında, göz etrafında, yanakların çevresinde alında, kulak arkasında ve ensenin aşağı kısımlarında seboreik dermatit görülür Dilde ve ağızda iltihaplar çıkar Dudak kenarında çatlaklar olur


TİAMİN (Vitamin B1): Yeşil sebzeler, balık, et, meyve ve sütte, baklagillerde ve özellikle bezelyede bulunur Yemek pişirme durumunda ısı 100 derecenin üzerine çıkarsa vitamin özelliğini yitirir Soğukta ve dondurularak saklanan yiyecekler B1 vitamini yönünden kayba uğramazlar Yetişkin bir insan günde bir miligram Tiamin'e ihtiyaç duyar Tiamin vücutta karbonhidrat metobolizması için gereklidir


Tiamin B1 eksikliğinde: Beriberi hastalığı görülür Ağızda görülen sorunlar arasında dilde yanma, tat kaybı, ağız mukozasında aşırı duyarlılık Tiamin ve öteki B1 vitaminleri insan tükrüğünde bulunan bakterilerin büyümesini inhibe eder


RİBOFLAVİN (B2 Vitamini):Süt ve et ürünleri bu vitaminin asıl kaynağıdır Isıya oldukça dayanıklıdır Yemeklerin pişirilmesi sırasında etkisini kaybetmez Güneş ışığı tarafından bozulur Erişkinler günde 1 2 miligram almalıdır Vücuttaki çeşitli metobolizmaları enzim mekanizmalarında etkili olur


Riboflovin eksikliği: Semptomları genellikle dudaklar, dil, gözler ve deride görülür Dudak kenarında iltihap meydana gelir Dil üzerinde pırtıklı ve gıranürlü bir görünüm vardır Çoğrafik dil adı ile anılır Dil üzerine yiyecek ve içeceklerin değmesi ağrı ve yanma hissi meydana getirir Bazı olgularda dil morumsu, kırmızı ya da erguvani bir renk alır


NİKOTİNİK ASİT VE MİKOTİNAMİD: Niasinin rolü riboflavinde olduğu gibi oksidasyon ve redüksiyon olaylarında anahtarlıktır NAD ve NADP bileşikleri olarak, niasin karbonhidrat ve lipid metabolizmasında mitokondrilerdeki elektron transportunun sağlayarak katılırlar


Nikotinik asit ve mikotinamid eksikliğinde: Pellegra adı verilen bir hastalık meydana geliyor Pellegra hastalığında başlıca semtomlar ağız kavitesinde rastlanır Ağız mukozasında yanma hissi, dudak ve dilin yan kısmı kırmızı ve şiştir Daha sonraki dönemlerde dilin üstü kırmızı ve şiş olarak devam eder Diş eti epitelinde de dejarasyonlar görülür Diş eti iltihabı dişetleri arasındaki papillalarda ülserler tükrük bezlerinin büyümesi tükrük salgısında artış gelir Bu vitamin et, karaciğer, bira mayası ve yer fıstığı bulunur


Biotin: Bira mayası ve yumurta sarısında bulunur Vücuttaki çeşitli enzim mekanizmalarında rol alır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.