Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydaları, omega, omeganın, yararları

omega 3 faydaları, omega 3 yararları, Omeganın Yararları, Omeganın Faydaları Omega

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

omega 3 faydaları, omega 3 yararları, Omeganın Yararları, Omeganın Faydaları Omega



omega 3 faydaları,

omega 3 yararları,



Omeganın Yararları,

Omeganın Faydaları

Omega yağlarının dengeli alımı vücudu pek çok hastalıklardan koruyor


omega Kalp hastalıklarına karşı koruyor


Kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırıyor Düşük kolesterol seviyesini normal değere çıkartıyor Kalp krizinde etken bir rol oynayan trigliserid seviyesini azaltıyor Kanın akışkanlığını sağlayarak, kalp tarafından kolayca pompalanmasına yardımcı oluyor Böylece damar tıkanıklığı (tromboz) ya da damarlara yağ birikimini (arterioskelerosis) önlüyor Kalp krizi riskini en aza indirgiyor Kalp hastalıklarının bir sebebi de ırsidir Bu nedenle ailesinde kalp hastalığı olanların küçük yaşlardan itibaren dengeli omega yağı almaları ilerki yaşlarda kalp riskini azaltabiliyor


omega Kansere karşı etkili

Vücudumuzda bulunan kötü huylu hücreleri baskı altında tutabilmek ve yok edebilmek için bağışıklık sistemi omega yağlarından güç alıyor Yapılan araştırmalarda göğüs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünde omega yağ asitlerinin yararlı olduğu gözlendi


omega Kangreni önlüyor

Kanı inceltip damarları koruyor ve pıhtılaşmayı önlüyor Kanın tüm vücutta dolaşmasını sağlayarak parmak ucu hissizleşmesini, el ve ayak parmaklarının dolaşıma bağlı üşümesini önlüyor veya azaltıyor


omega Diyabeti geciktiriyor

Yapılan son araştırmalar balıkta bulunan Omega-3 yağ asitlerinin insülinin işlevini artırarak ve diyabette özellikle de tip II diyabetlilerde hastalığı geciktirdiği ortaya çıktı


omega Yaşlanmayı durduruyor

Omega yağ asitleri serbest radikallere karşı savaşarak cilt hücrelerinin yaşlanmasını engelliyor Hücreleri yenileyip cildi güzelleştiriyor


omega Migrene iyi geliyor

Kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını sağlayarak migren tipi ağrıları önlüyor


omega İltihabi hastalıkları önlüyor

Güçlü bir bağışıklık sistemi için omega yağları çok önemli Başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere, sedef, romatoit artartrit, astım ve alerji gibi hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor


omega Depresyonu tetikliyor

Yeni Zelanda, Kanada ve Almanya gibi Omega-3 yağının Omega-6 yağına oranla daha az tüketildiği toplumlarda depresyon vakaları, dengeli Omega-3 yağı tüketen Japonya'dan 5 kat daha fazla



Omega Yağları En Çok Kimlere Gerekli?


Hamile kadınlar ve bebekler

Omega, anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem bir yağ asidi Beyin, kalp, damarlar ve gözlerin sağlıklı gelişmesinde önemli rol oynuyor İnsan beyni doğumdan önceki son üç ayda hızla büyür,doğumdan sonraki ilk 12 haftada bu büyüme hızı 3 kat artıyorBu nedenle hamile ve emzikli annelerin Omega-3 ve Omega 6 içeren gıdaları yeterince ve dengeli biçimde almaları çok önemliOmega-3 ve 6 dengesiyle beslenen annelerin bebeklerinde beyin,sinir sistemi ve görme yetenekleri sağlıklı gelişiyorOmega yağları ayrıca,çocuğun matematik zekasını geliştirip,okuma,telaffuz ve yazma beceresini arttırıyorEksikliği halinde çocuklarda davranış bozukluklarına(hiperaktivite,dikkat eksikliği gibi)yol açıyor


Yetişkinler

Zamanla bu yağ asidinin azalması bellek kaybı,bunama ve depresyon gibi sorunlara yol açıyorBunama hastalığı olarak bilinen alzheimer üzerinde yapılan araştırmalarda hastalığın balık yemeyen toplumlarda daha sık rastlandığı ortaya çıktıOmega yağları ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok ölümcül hastalığın tedavisinde de önemli rol oynuyor


Omega-3 üzerine yapılan araştırmalar

Değerli bir Omega-3 kaynağı olan balıkyağı, ilk kez 1752 yılında Dr Samuel Kay tarafından romatizmal ağrılar ve kemik hastalıkları tedavisinde kullanıldı Viktorya döneminde gut, verem, bronşit, kronik cilt hastalıkları ve raşitizm gibi hastalıkların iyileşmesinde etkili olduğu saptandı Uzun yıllar balık yemenin sağlığımıza yararlı olduğu bilindi bilinmesine de

hangi alanda iyileştirici etkisi olduğu henüz tam olarak saptanmamıştı Ta ki 1912 yılında vitaminlerin sağlığımız üzerindeki

önemi keşfedilene kadar Balık yağının en zengin A ve D vitaminleri kaynağı olduğu anlaşıldıktan sonra bu konuda araştırmalar hızlandı 1976 yılında Eskimolar üzerinde yapılan bir araştırma bilim dünyasını şaşkına çevirdi Aşırı hayvansal yağla beslendikleri halde Grönland Eskimolarının kanlarındaki kolesterol oranı çok düşüktü Koroner kalp hastalıkları, kanser ve romatoit artrid hastalıklarının oranı diğer toplumlara göre çok azdı

Bunun üzerine Eskimoların beslenme alışkanlıkları araştırıldı ve günde ortalama 400 gr yağlı balıklar ve deniz ürünleri yedikleri ortaya çıktı Etkin faktörün bu hayvanlarda bulunan Omega-3 adlı yağ asitleri olduğu anlaşıldı 1980'lerin ortalarında balıktaki kolesterol düşürücü maddelerden birinin Omega-3 yağ asitleri olduğu kesinleşti Hollanda'da yapılan 20 yıllık bir araştırmada günde en az 28 gr balık yiyenlerde, hiç tüketmeyenlere göre kalp krizine bağlı ölüm oranının yarı yarıya azaldığı kaydedildi 1983 yılında kalp krizi geçirmiş erkeklere Omega-3 içeren

bir diyet uygulatarak sonraki

atakların riski araştırıldı ve

yağlı balık yiyenlerin yemeyenlere oranla ölüm oranının yüzde 29 azaldığı anlaşıldıAraştırmalar, bol balıkla beslenen toplumlarda kanser oranının düşük olduğu görüldü 32 ülke arasında yapılan bir incelemede en çok balık yiyen toplumlarda

meme kanseri en düşük oranda görülmekte


Omega yağ asitleri hangi besinlerde bulunuyor?

Omega-3 (Alfa linolenik asit): Yağlı balıklar ve deniz ürünleri (özellikle uskumru, sardalye, hamsi ve somon gibi) ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, keten tohumu yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor


Uzmanların önerisi

* Haftada en az 2-3 kez balık yiyin Balığı kızartmak yerine ızgara ya da buğulama olarak yemeyi tercih edin Eğer ailenizde kalp hastalığı varsa Omega-3 içerikli bir beslenme alışkanlığı edinin ve bunu ömür boyu sürdürün Dengeli omega yağ asidi alımı, sizi kalp krizi riskinden koruyacak


* Hamileler ve süt veren anneler haftada 4-5 kez balık yemeli Balık yemediği günler Omega-3 yağ asitlerini içeren besinleri almalı


* Her sabah kahvaltıda 2-3 ceviz yiyin Balık kadar olmasa da değerli bir Omega-3 kaynağı olan ceviz, kalbi koruyor ve beynin performansını artırıyor


* Orta yaşlılar 'alzhemeir' hastalığından korunmak için bol bol balık yemeli Bu mümkün değilse doktora danışarak balıkyağı hapları almalı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.