06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ekonomik imkânların daralması ve stres yükünün artması krizin en önemli sonuçları
Ekonomik imkânların daralması ve stres yükünün artması krizin en önemli sonuçları olarak karşımıza çıkarken, sağlığımızda bu durumdan etkileniyor İşte krizde sağlıklı beslenme için 5 öneri:
ÖNERİ 1: NAR, ELMA VE HAVUÇ?
Kriz dönemlerinde sebze tüketiminde tam bir patlama yaşanıyor Sebze ve meyvelerin tazelerini tüketmeye, hormonsuz, katkısız olanlarını satın almaya çalışın Çiğ yenilen sebzelerin vitamin ve mineral bakımından daha etkili olduğunu unutmayın Taze sebze ve meyveler yemeye bakın Ispanak, lahana, karnabahar, domates, biber, kereviz, havuç, salatalık ve yer elması kriz döneminin de favori sebzeleri Bunlara soğanı, sarımsağı da eklemeyi ihmal etmeyin Meyvelere gelince Nar, elma, portakal, mandalina, greyfurt her kış olduğu gibi bu yıl da birinciliği kaptırmıyor Patatesin sakinleştirici etkisi var Haşlanmış ya da közlenmiş patatesten iyi bir stres savar olabilir
ÖNERİ 2: ÇORBADAN ŞAŞMAYIN!
Beslenmenizi mümkün olduğu kadar çeşitlendirin Farklı yiyecek ve içeceklerle değişik kombinasyonlar yapın Tahıl, bakliyat, süt ve et grubu yiyeceklerden, meyve ve sebzelerden değişik yemekler, salatalar ve özellikle de çorbalar hazırlayın Çorbalar kriz dönemlerinin favori yemekleri Hazırlanmaları kolay Maliyetleri ucuz Besleyici değerleri yüksek Özellikle sebze çorbaları çok ucuz ve sağlıklı seçimler Hazır çorbalardan uzak durun tuz oranları yüksek, yağ içerikleri fazla, fiyatları pahalı
Fazla yağlı yiyeceklerden uzak durun Özellikle doymuş yağları (iç yağı, kuyruk yağı, margarinler) azaltın Süt ve süt ürünlerinin yağ oranları düşük olanlarını satın alın Yoğurt krizde de mükemmel bir seçim Süt ürünlerinin en değerlisi olan bu sağlıklı besinden krizde daha sık yararlanın
|
|
|