Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydaları, kokulu, otu, otunun, yetiştiriciliği, yoğurt

Kokulu Yoğurt Otunun Faydaları yoğurt otu yoğurt otu yetiştiriciliği yoğurt otu

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kokulu Yoğurt Otunun Faydaları yoğurt otu yoğurt otu yetiştiriciliği yoğurt otu



Kokulu Yoğurt Otunun Faydaları

yoğurt otu

yoğurt otu yetiştiriciliği

yoğurt otu nedir



Kökboyasıgiller familyasındandır Diğer adlan Kokulu yapışkanotu, Orman ecesi Güzel yıldız, Yıldız otu, ince otu, isviçre çayı


(Galium, Yunanca ?süt? anlamına gelen gala sözcüğünden gelir Bitkinin çeşitli türlerinin sütü koyuiastırıcı özelliği vardır, Türkçede ?yoğurt otu? denmesinin sebebi budur Odoratum ya da odorata ise ?kokulu? demek) 30-40 cm boylarında, karemsi, narin, dik gövdeli, yan dallan olmayan, çok yıllık, otsu bir bitkidir


Belli aralıklarla gövdeye halka şeklinde tutunan parlak yeşil yaprakları; nisan-mayıs aylarında, sap uçlarında açan, küçük, beyaz, topluca şemsiyemsi bir görünüm alan çiçekleri vardır Bitkinin meyveleri sert kıllar ve kıvrık kancalarla kaplıdır Meyve kuruyunca ikiye ayrılır; tazeyken az kokarken, kuruyunca hoş kokunun yoğunluğu artar


Bitkinin anayurdu Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika?dır Ülkemizde en çok Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde, 900-2000 metrelerde gölgelik yerlerde, özellikle kayın ormanlarında yetişir


Kültürü mümkündür Tohumlar, yarı gölgeli ve nemli, humuslu topraklara yaz sonunda ekilir Ancak bitkinin çiçeklenmesi bitince, ana gövdeden ayırarak çoğaltmak daha kolay sonuç verir


Çiçekli dallar Ortaçağ?da (5-1 5 yy) kiliseleri süslemede kullanılmıştır Keşişler kalitesiz şarabın ekşiliğini gidermek için bu bitkiye başvurmuştur


Bitki koku vermesi için bira, şarap, rakı, likör, esans, çay, tütün, salata ve tatlılara eklenir


Güzel kokusundan dolayı çelenklere, şiltelerin, yastıkların içlerine; odalara hoş koku ve görüntü sunması için hazırlanan potpuri tabaklarına konur


Dallar tomurcuklandığında toprak üstü kısımları kesilerek toplanır Çiçekleri solmuş dallar alınmamalı, kökten çıkarılmamalıdır Toplanan bitki temizlenip, gölge, havadar bir yerde hızla kurumaya bırakılmalıdır


Almanlar kurutup öğüttükleri bu bitkinin acılığını pek sever, et yemeklerinin lezzetini bununla artırırlar Ayrıca bu bitkiden Mayıs şarabı adıyla anılan bir şarap yaparlar


Bileşiminde kumarin, acı ve sakız maddeleri, mikrop öldürücü cevherler, özellikle de yapraklarda C vitamini bulunur


Sakinleştirici, güçlendirici, idrar söktürücü, yumuşatıcı, bağırsak spazmlarını, ishali giderici, karaciğer ve sarılık hastalıklarına karşı iyileştirici etkileri vardır


Bunun için iki-üç çay kaşığı kıyılmış bitki bir çay bardağı soğuk suya bırakılır, sekiz saat bekletildikten sonra günde birkaç seferde içilir


Dikkat, kumarin zehirleyici olduğu için doz aşımından kaçınmak gerekir!


Bitki dışardan güve benzeri haşerata karşı kullanılır


Lapası yara ve çıbanlara uygulanır


Son dönemlerde, yoğurtotu {Galium) türlerinin genel olarak kansere karşı etkili oldukları belirtilmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.