Nefes Darlığına Faydalı Bitkiler Hangi Bitkiler Nefes Darlığına İyi gelir? Bol miktar |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nefes Darlığına Faydalı Bitkiler Hangi Bitkiler Nefes Darlığına İyi gelir? Bol miktarNefes Darlığına Faydalı Bitkiler Hangi Bitkiler Nefes Darlığına İyi gelir? Bol miktarda havuç rendelenerek veya mikser yardımıyla sıkılarak elde edilen bir bardak suyuna yarım bardak kaynatılmış süt ilave edilerek içilir Bu terkib günde üç kez taze hazırlanarak kullanılır İsteğe göre sütün yerine bir tatlı kaşığı süzme bal kullanılabilir * Bir litre suyun içine birer tatlı kaşığı anason, havanda dö*vülerek toz haline getirilmiş olan hardal tohumu, kimyon, kişniş ve kerâviye, 250 gram çemen, yarım kilo kuru incir katılıp ka*rıştırarak kaynatılır Kahvaltıdan önce bu karışımdan bir çorba kaşığa bir tatlı kaşığı sirke ilavesiyle kullanılır * Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış tıbbi karakafes otu katılıp kaynatıldıktan sonra süzüle*rek eşit aralıklarla günde üç çay bardağı içilir * Bir bardak soğuk suyun içine iki tatlı kaşığı limon suyu ka*tılıp bir tatlı kaşığı nöbet şekeri ile birlikte iyice kaynatılıp ince kıyılmış bir çay kaşığı sinirli ot katılarak demlenmesinin ardından ve her defasında taze yapılmak suretiyle günde üç kez kullanılır * Eşit oranda (ağırlık olarak) ebegümeci çiçeği, lavanta çi*çeği, devetabanı yaprağı ve civanperçemi dövülmek suretiyle toz haline getirilip, iyice harman edildikten sonra; bir çay finca*nı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp dem*lenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra günde iki kez sa*bah ve akşamlan yatarken birer çay fincanı içilir * 1,5 litre suyun içine, iri bir baş soyulmuş sarımsak, birer çorba kaşığı lavanta ve gelincik çiçeği, yer sarmaşığı, kekik, bi*rer tutam maydanoz, nane ve dere otu ilave edilip kaynatıldıktan sonra süzülerek sabahlan aç karnına bir çay fincanı içilir * İki su bardağı soğuk suyun içine bir çay kaşığı ince kıyılmış melek otunun kök saplarından konup bir saat bekletildikten sonra kaynatılıp, süzülmesinin ardından gün içinde aralıklarla içilir * Havanda dövülerek toz haline getirilmiş yarımşar çay bardağı ısırgan tohumu, keten tohumu ve bir çay bardağı anason tohumu, şalgam tohumu ile bir çay bardağı toz karanfil iyice karıştırıldıktan sonra bu karışımı macun haline getirecek kadar, süzme bal katılıp temiz bir kavonoza boca ettikten sonra, sabah kahvaltılarından yanm saat önce bir tatlı kaşığı yenir * Havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan yarım kahve fincanı kırkdamar otu tohumu ile bu tozu macun haline getirecek kadar süzme bal ile karıştırılıp iki gün içinde eşit aralıklarla tüketilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı nane ka*tılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek sabahlan aç karnına bir çay fincanı içilir Ayrıca gün içinde ara*lıklarla taze nane çiğnenebilir * Bir miktar taze ayı sanmsağı ince kıyıldıktan sonra bir şi*şenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf al*kol eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta bo*yunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir Gerek*tiğinde bir kahve fincanı suyun içine günde üç kez 10-12 damla damlatılarak kullanılır * Bir çay fincanı kaynar suyun içine havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çay kaşığı hardal tohumu katılıp dem*lenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek sabahlan aç karnına bir çay fincanı içilir * Bir litre suyun içine birer tatlı kaşığı ince kıyılmış rezene, kişniş, günlük, kâkula ve sinameki katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek, arzuya göre şekerle birlikte sabahlan aç karnına bir çay fincanı içilir * Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış izlanda yosunu katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek eşit aralıklarla günde üç çay bardağı içilir * Yanm litre inek sütünün içine 10 adet soyulmuş sarımsak katılıp kaynatıldıktan sonra sıcak halde içine bir çorba kaşığı tuzsuz tereyağı ve süzme bal ilave edilip macun kıvamına gele*ne ve içindeki sarımsaklar ezilene kadar karıştırılır Hergün aç kamına iki tatlı kaşığı yenir * Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış mersin ağacı meyvesi katılıp kaynatıldıktan sonra sü*zülerek eşit aralıklarla günde üç çay bardağı içilir * Birbuçuk litre suyun içine yanm kahve fincanı ayva çekirde*ği, ince kıyılmış birer avuç hatmi çiçeği ve ciğer otu katılıp kayna*tılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Bir çorba kaşığı üzerlik tohumu havanda dövülerek toz haline getirildikten sonra bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek macun kıvamını alana kadar karıştırılır ve günde aralıklarla üç tatlı kaşığı yenilir * Bir litre suyun içine iki çorba kaşığı ada çayı iki çorba ka*şığı sığır kuyruğu ve bir çorba kaşığı anason katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek günde üç öğün aç karnına birer çay fincanı içilir * Bir litre suyun içine 100 gram ada soğanı ve 100 gram kekik tohumu katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek günde bir çay fincanı içilir * Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış at kestanesi katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer kahve fincanı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çay kaşığı tere tohumu katılıp demlen*mesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez, sabahlan ve akşamlan yatarken, bir silme yemek kaşığı süzme bal ilavesiyle birer çay fincanı içilir * Küçük bir baş soğan ince kıyıldıktan sonra üzerine 2 çor*ba kaşığı bal ilave edilip 12 saat bekletilir ve günde üç kez birer çay kaşığı kullanılır * Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış hünnap katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek eşit ara*lıklarla günde üç çay bardağı içilir * Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı kantoron katılıp kısa bir süre demlenmesinin ardından sabahlan aç karnına içilir * Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kıyılmış meyan kökü katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek günde üç öğün tok karnı*na birer çay fincanı içilir * Genişçe bir havanın içine birer adet meyan ve gülhatmi kökü, yarımşar kahve fincanı ada çayı, anason ve ince kıyılmış çam yaprağı katılıp iyice dövülüp harman edildikten sonra; bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katı*lıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir * Havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan kuru baldı*ran otu yaprağı az miktarda su ile birlikte bir toplu iğne başı ka*dar günde üç kez, sabahlan, öğleden sonra ve akşam yatarken alınır Bitki zehirli olmasından ötürü doktor kontrolü ve tavsiye*si olmadan kullanılmamalıdır * Genişçe bir tencerenin içine yeteri miktarda su doldurul*duktan sonra bol miktarda manisa lalesi atılarak kaynaması bek*lenir Kaynamasının ardından kısa bir süre sonra ocağı kısık ate*şe getirerek başta bir havlu olmak üzere tencereden çıkan buhar teneffüs edilir * Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı sedef çiçeği ve bir tutam dereotu katılıp kaynatıldıktan sonra günde üç Öğün bir çay fincanı içilir * Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ve kurutulmuş elma kabuğu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer su bardağı içilir * Bir pipoyu dolduracak kadar kurutulmuş ve tütün gibi kı*yılmış boru çiçeği içilir * Günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere yanm tatlı ka*şığı ufalanmış boru çiçeği kızgın kor üzerine azar azar dökülerek yapılan tütsü koklanır * Bir pipoyu dolduracak kadar kurutulmuş ve tütün gibi kı*yılmış karabaş otu içilir * Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış deve tabanı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çorba kaşığı içilir * Bir miktar taze çörek otu ince kıyıldıktan sonra bir şişe*nin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf zey*tinyağı eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir Ha*vanda dövülerek toz haline getirilmiş olan birer çorba kaşığı ar*dıç tohumu ve nöbet şekeri ile yukarıda tarifi verilen iki çorba kaşığı çörek otu yağı ile kanştınlıp günde bir tatlı kaşığı alınır * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşı*ğı fesleğen katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez, sabahları ve akşamlan yatarken, bir silme yemek kaşığı süzme bal ilavesiyle birer çay fincanı içilir * Dövülerek toz haline getirilmiş birer tatlı kaşığı kabak ve kavun çekirdeğinin içi, badem içi, ayva çekirdeği, kitre, menek*şe çiçeği, ve arap zamkı, nişasta unu, miyan balı ve bu kanşımı macun haline getirecek kadar süzme bal iyice karıştırılıp her sa*bah birer tatlı kaşığı kullanılır * Bir çay fincanı soğuk suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı oranında ökse otu katılıp demlenmesi için on iki saat bekletildikten sonra, süzülerek ılıtılmak için içi kaynar su dolu olan bir başka kabın içine ihyana kadar bırakılıp ardından, gün*de iki kez, sabah ve akşam olmak üzere içilir * İki avuç dolusu ince kıyılmış taze öksürük otu su kaynayan bir tencerenin üzerine konulmuş bir süzgecin içine bırakılır Buharda pişmeye başlayan bitkiler yumuşayınca, başa bir havlu alarak, süz*gecin üzerine doğru eğilip bitkiden gelen buhar teneffüs edilir * Bir miktar taze öksürük otu yıkanıp temizlendikten sonra nemli bir halde mikserden geçirildikten sonra bir tülbent yardımıyla suyu sıkılıp bir bardak sütün içine bir tatlı kaşığı katarak içilir * Bir litre suyun içine bir çay kaşığı akasya çiçeği katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer kahve fincanı içilir * Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşı*ğı kokulu sarı çiçek katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendik*ten sonra süzülerek günde iki kez, sabahlan ve akşamlan yatarken, bir silme yemek kaşığı süzme bal ilavesiyle birer çay fincanı içilir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|