Bitkisel çay nasıl hazırlanır |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bitkisel çay nasıl hazırlanırBitkisel çay nasıl hazırlanır Adaçayı: Güneybatı Anadolu'da ve özellikle Muğla çevresinde "adaçayı" (Salvia triloba) bitkisinin yapraklı dalları çay hazırlamada kullanılıyor Bitkiye ve hazırlanan çaya adaçayı adı veriliyor Adaçayı, Batı ve Güney Anadolu'daki kahvelerde bildiğimiz çayın yanında yaygın bir şekilde satılıyor Müşteriye iki şekilde servis yapılıyor: Birinde çay gibi demlenip müşteriye böylece veriliyor Ancak tadı biraz acı oluyor Diğerinde ise, küçük bir dal çay bardağına konup üzerine kaynar su ilave ediliyor ve bu şekilde servis yapılıyor Yerel halk buna "dallı" adını veriyor Müşteri istediği renk ve koku ortaya çıkınca dalı çıkarıyor İkinci şekilde hazırlanan adaçayının kokusu daha hafif ve içimi daha hoş oluyor Yaprakları yüzde üç civarında uçucu yağın yanında flavonoitler ve triterpenik yapıda maddeler taşıyor Koku, taşıdığı uçucu yağda bulunan sineol adlı maddeden ileri geliyor Soğuk algınlığında terletici, idrar artırıcı olarak da içilebiliyor Yaprakları veya süzen torbayı hafif sarı renk ve koku saldığında çıkarmakta yarar var Çünkü, fazla tutulursa acı maddeler de suya geçiyor ve içimi zorlaşıyor Adaçayını dal halinde aktarlarda, süzen torbalarda büyük alışveriş merkezlerinde bulmak mümkün Dağ (yayla) çayı: Anadolu'da çay olarak en çok kullanılan bitki gruplarından biri de Sideritis türleri Bu bitkiler Balıkesir çevresinden Kahramanmaraş'a kadar bütün kıyı şeridinde, İç Batı Anadolu eşiğinde, değişik mahalli isimler verilerek, çay olarak kullanılıyor Sideritis türleri, ülkemizde yaygın olarak genellikle orman altında veya orman açıklıklarında yetişiyor Bu türlerden S congesta, yetiştiği yörede kullanıldığı gibi, Ankara ve İstanbul'da da aktarlarda satılıyor Genellikle dağ çayı, yayla çayı olarak isimlendirilen bu bitkiden, çay şu şekilde hazırlanıyor: Bir bardak su içine çiçekli küçük bir dal parçası konup bir süre bekleniyor, bardaktaki suyun rengi sarımsı olunca, dal parçası çıkarılıp içiliyor Bu çay, tadı ve içimiyle son derece hafif olma özelliği taşıyor Anadolu'da çok sayıda Sideritis türü çay hazırlamak amacı ile kullanılıyor Sideritis türlerinde yapılan kimyasal çalışmalarda, diterpenoitler, flavonoitler ve az miktarda da uçucu yağ, iridoitler, triterpenik asitler bulunmuş Bu bitki çayı, soğuk algınlığında ve idrar artırıcı olarak kullanılıyor Kekik: Anadolu'da yetişen kekiklerin bir kısmı halk tarafından taze veya kurutulmuş halde çay olarak içiliyor Halk değişik cinslere (Thymus, Origanum, Thymbra, Corydothymus, Satureja) ait çok sayıda bitkiye kekik adı veriyor Bu bitkilerin en önemli ortak özelliği, kuvvetli veya hafif, karakteristik kekik kokusuna sahip olmaları Kekik, kokusunu, taşıdığı uçucu yağda bulunan karvakrol ve timol adlı maddelerden alıyor İşte bunlar arasında en çok kullanılanları: Zahter: Thymbra spicata' nın kurutulmuş yaprak ve çiçekleri, Güneydoğu Anadolu'da "zater-zahter" adı verilerek çay halinde evlerde ve kahvelerde içiliyor ve özellikle Urfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş çevresinde çay olarak içildiği gibi baharat olarak da yaygın bir şekilde kullanılıyor Zahter yüzde 1-2 arasında uçucu yağ taşıyor Bu uçucu yağın mühim bir kısmı karvakrol adı verilen bir madde Bu madde suda da çözündüğü için, hazırlanan çayda da bulunuyor Mide ağrılarında, soğuk algınlığında, öksürükte kullanılması tavsiye ediliyor Taş, aş ve limon kekiği: Anadolu'da Origanum vulgare'nin değişik alt türleri bulunuyor Bu bitkiler yetiştikleri bölgelerde çay olarak içilmelerinin yanında değişik rahatsızlıklara karşı halk ilacı olarak da kullanılıyor Bunlardan birinin toprak üstü kısımları Isparta civarında Toros dağlarındaki köylerde çay olarak içiliyor Bitkiye de yetiştiği toprak çeşidine ve kullanılışına bağlı olarak "taş kekiği" veya " aş kekiği " adı veriliyor Bir başka alt tür ise "güve otu" veya "güvey otu" adı ile çay gibi içiliyor Anadolu'da köylüler genellikle çevrelerinde yetişen Thymus türlerini toplayarak çay olarak içiyorlar Thymus türleri çoğunlukla karvakrol bulunan bir uçucu yağ taşıdığı için kuvvetli kekik kokusuna sahip Orta ve Güney Anadolu'da yetişen Thymus spyleus ise, taşıdığı limon kokulu uçucu yağdan dolayı diğer kekiklere benzemiyor ve "limon kekiği" adıyla Beyşehir civarındaki köylerde çay olarak içiliyor Halk ilacı çaylar: Anadolu'da çok sayıda Thymus ve Origanum türü yetişiyor Thymus türlerinin önemli bir kısmı halk ilacı olarak kullanılıyor Origanum türlerinden ise, halk ilacı ve çay olarak kullanılanları da bulunuyor Alanya'nın Deretürbenas Yaylası'nda, Origanum saccatum'un toprak üstü kısımları taze iken toplanıp çay olarak içiliyor Bu bitkide de karvakrol taşıyan bir uçucu yağ bulunuyor Origanum saccatum'a dış görünüş olarak çok benzeyen, O spyleum da Orta Anadolu'da, kurutulduktan sonra çay olarak içiliyor Her ikisinden de içimi çok hoş çaylar yapılıyor Yabani nane: Batı Anadolu'da bazı yabani nane (Mentha) türleri de çay gibi içiliyor Bunlardan en ünlüsü, Mentha pulegium Bu bitkiye Batı Anadolu'da "filisgin-filiskin" adı veriliyor ve sulak yerlerde bol miktarda yetişiyor Bitki az miktarda (yüzde 01-02) uçucu yağ taşıyor Bu uçucu yağda yüksek oranda pulegon bulunuyor Bu maddenin kokusu, tıbbi nanede bulunan mentolden daha hafif olduğu için filisginden hazırlanan çayların da kokuları daha hafif ve içimi kolay oluyor Nane ruhu: Kokusu naneye benzeyen bir başka bitki de Ziziphora tauric Bu bitki "nane ruhu" diye isimlendiriliyor ve Isparta, Denizli, Aydın civarında çay olarak içiliyor Bu bitkinin uçucu yağı da pulegon bakımından zengin ve içimi hoş Güney Anadolu'da Stachys lavandulifolia bitkisinin toprak üstü kısımları "tüylü çay" adı altında kullanılıyor Hafif kokusu, taşıdığı uçucu yağdan ileri geliyor |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|