Kekik ve faydaları

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kekik ve faydaları



Kekik ve faydaları


KEKİK VE FAYDALARI




Kekik dostumuzla yakından tanışıyorsunuzdur Yüzyıllardır süre gelen bir gelenek gibidir kekik kullanmak Aromatik yapıları biz insanları hep çekmiştir Kekik uçucu yağının halk arasında kullanımı baya yagındır Kekik suyu kullanımı (aslen bu su kekiğin yağ altı suyudur) bu senelerde daha da artmıştır Özellikle bayanlar kilolarını muhafaza etmek biraz daha zayıflamak amaçlı kullanmaktadırlar


Doğanın şifalı elinin her zaman üstümüzde olduğunun küçük bir göstergesi kekik Hangimizin mutfağına girmemiştir, salatalarımıza yemeklerimize aramasıyla hoşluk katmamıştır Eminim herkesin mutfağında ufakta olsa bir yeri vardır Özellikle et yemeklerinde, sebzelerden de kabak yemeğine ne de güzel yakışır Salata sosuna karıştırılan bir tutam kekik damağımızda ne de hoş bir tat bırakır


kekik sıcak bir bitkidir doğasıyla Hepimizin içine aramosını yayarYapısı gereği de güneşi ve sıcağı seven bir bitkidir Sıcak topraklarda yetişir Bodur bir bitkidir Türkiye'nin her yerinde yetişebilen bir bitkidir Her yörenin kekiği farklı yapıdadır İçeriğindeki kimyasal maddelerin oranı yetişme yerine göre değişmektedir ama genel özellikler aynıdır


Kekik çok rahat bulunabilen bir bitkidirOrmana çıktığınızda toplayabileceğiniz, pazardan yaş halde alıp kurutabilir ya da marketlerden kurutulmşunu alabilirsinizEvinizde saksınızda bile yetiştirebilirsiniz



Elimizin altındaki dostumuzun faydaları nelermiş;


Çayının yapımı çok kolay ve ferahlatıcı bir etkisi var, sinirleri yatıştırıcı, mideyi rahatlıcıdır Boğaz tahrişi, öksürük, gribal enfeksiyonlarda kullanılmasını tavsiye ederim


Sabahları bir bardak kekik çayını içtiğinizde vücudunuzda iyi ve güzel şeylerin harekete geçtiğini hissedeceksiniz Özellikle soğuk havalarda şifa niyetine hasta olmasanızda için bence


Gargara biçiminde de kullanabilirsiniz kekiği Bronşit ve öksüreğe iyi gelir Ağız yaralarını geçirmeye birebirdir Mutlaka deneyin faydası olacaktır İster çay gibi için, ister gargara yapın Günde iki üç bardak içimi yarayı iyileştirir Ders çalışanlara tavsiye, zekanızı açmak için kekik kullanabilirsiniz Çayını normal demleme şeklinde yaparsanız daha güzel olur


Alkol bağımlılığına karşıda kullanımı vardır sara hastalığında kullanılabilinir


Kekik romatizmal ağrılara da iyi gelir zayıf ve solgun Çocukara kekik banyosu yaptırılabilir, yetişkinlerde banyosunu yapabilirler




UYARILAR : Kekik Çayı, içerisindeki en etkili madde olan eterli uçucu yağın (Thymol) yitirilmemesi için hiçbir zaman kaynatılmaz! Hamilelerin (Düşükleri kolaylaştırır ve bebeğin rahimden çıkmasını çabuklaştırır) kullanmaması tavsiye edilir Önerilen dozlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur Fakat kekik yağının içten kullanımında aşırılığa kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir Bu nedenle guatr hastalarının kekik yağını kullanmaması tavsiye edilmektedir Kekik çayı içimi ise böyle bir duruma yol açmaz



Kullanım biçimleri:




Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulup, ince kıyılmış kekik,orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapatılarak 8-10 dakika demlendirilir ve süzülür Günde 2-3 bardak yeni demlenmiş olarak, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan ve yudumlanarak içilir




Kekik Banyosu: 70-100 gr kurutulmuş kekik bir tülbentin içine gevşekçe bağlanarak 2-3 litre soğuk suya eklenir Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra (kaynatılmaz), üstü kapalı olarak 15 dakika demlendirilir Tülbentteki posa iyice sıkıldıktan sonra sıcak banyo suyuna (Küvet) eklenir Banyo suyu sıcaklığı 37-38 derece arasında olmalıdır ve banyo süresi 15-20 dakikayı aşmamalıdır Bu süre boyunca küvet içerisinde oturularak yapılan banyodan sonra üşütülmemeli ve bir bornoza sarılınarak yatakta bir süre dinlenilmelidir




Kekik Tentürü : Öğlen güneşinde toplanmış ve ince kıyılmış çiçekli dallar, gevşekçe, bir şişenin boğazına kadar doldurulur, üstüne konyak veya 35-40 derecelik etil alkol, bitkilerin üstüne çıkana kadar eklenir14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak, güneşli ve sıcak bir ortamda bekletilir, sonra tülbentten geçirilerek süzülür Koyu renkli şişelerde, serin bir ortamda saklanmalıdır




Bitki yastığı: Öğlen güneşinde toplanıp kurutulmuş çiçekli dallar, ince kıyılarak keten bezinden yapılmış bir yastığa doldurulur ve ağzı dikiliryatmadan önce sıcak, kuru hava ile (Örnek : Kaloriferin üzerinde veya saç kurutma makinası kullanılabilir) ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur




Kekik Yağı: Aynı tentür işlemi gibidir, konyak yerine, sızma zeytinyağı kullanılır Bir şişenin içine doldurulan çiçeklerin üstüne sızma zeytin yağı eklenerek, 10 gün güneşte bekletilir ve kullanılacak kadarı süzülür




Karışım: Öksürüğe karşı, 2 ölçü kekik, 1 ölçü sinirliot, 1 ölçü ezilmiş anason iyice karıştırılır Bir tatlı kaşığı bitki "Çay Hazırlamak" başlığı altında belirtildiği şekilde demlenir ve balla tatlandırılarak, küçük yudumlarla içilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.