Doğadan gelen şifa: Salep

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Doğadan gelen şifa: Salep



Doğadan gelen şifa: Salep






Mide dostu salep olarak tanımlanırken, tarçınla tüketiminin ise üst solunum yolları ve bronşite iyi geldiği bildirildiTamamıyla doğal olarak toplanan ve kilosu aktarlarda 120 YTL?ye satılan salep mide dostu olarak tanımlanırken, tarçınla tüketiminin ise üst solunum yolları ve bronşite iyi geldiği bildirildiSadece birkaç ilde?

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Menşure Özgüven, orkidenin salep elde edilebilen türlerinin Türkiye?de sadece bir kaç ilde yetiştiğini ve dağlardan doğal olarak toplandığını söyledi


Salebin içecek olarak kullanılmasının yanı sıra bileşiminde bulunan nişasta ve diğer kıvam artırıcılar dolayısıyla dondurma yapımında da değerlendirildiğini belirten Özgüven, salebin normal metotlarla bahçelerde yetiştirilmesinin ise çok zor olduğunu söyledi


Yetişme döneminde bolca tüketilmeli

Salebin, az bulunduğu için aktarlardaki fiyatının 120 YTL?ye kadar çıktığını anımsatan Özgüven, ?Salep sadece içimizi ısıtan, lezzetli bir içecek değil aynı zamanda çok sayıda yararı var Yetişme dönemi olan bu aylarda bolca salep tüketilmeli? dedi


Salebin halk arasında yapışkan olarak bilinen müsilaj özelliğinin, sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu ifade eden Özgüven, şunları söyledi: ?Salebin müsilaj özelliği dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar, bir nevi dokunun üzerine katman oluşturuyor, koruyor ve rahatlık veriyor


Mide rahatsızlığına bire bir?

Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor Bunun yanı sıra tarçınla tüketiminde ise özellikle üst solunum yollarında etkili oluyor Öksürük ve bronşiti tedavi ediyor?


Bilinçsiz toplama, neslini bitiriyor

Salebin, yer orkidelerinin toprak altında bulunan yumrularından elde edildiğini belirten Özgüven, bilinçsiz toplamanın salep neslini

tehlikeye soktuğunu söyledi Salep elde edilen orkidelerde bir kaç yumru bulunduğunu belirten Özgüven, ?Çok toplayınca, yumruları, yani üreme organları ortadan kalkıyor, nesli tüketiyor Bir bitkinin altında 2 -3 tane yumru vardır, bunlardan biri alınırsa bitki önümüzdeki yıl da çoğalır ancak, hepsi alındığı takdirde o bitki bir daha ürün vermez? dedi


Toplanan yumruların yıkanıp, kurutulmasının ardından dövülerek toz haline getirildiğini ve salep elde edildiğini belirten Özgüven, 6-10 gram salebin ise bir kilo süte kıvam verebildiğini sözlerine ekledi


Barış Gündoğan /Milliyet

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.