06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Altınbaşak
Altınbaşak
Altınbaşak (Solidago virgaurea), hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda ve ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir Yöresel olarak yahudi otu ve altınasa adıyla da bilinir Tüylü ve altın sarısı çiçeklerle bezeli sapı 80 cm kadar yükselebilir Ağustos'da, çiçeklenme başlangıcında, bitki sapının orta bölümünden kesilir Gölgelik ve havadar bir ortamda yüksek bir yere asılır ve iyice kurumaya bırakılır Saplarla birlikte çok ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır Eterli uçucu yağlar, tanen, Saponin, flavonoids ve astringnet principle içerir İdrar artırıcı, gaz söktürücü ve antiseptik özelliği vardır Altınbaşak, bağırsak hastalıklarında ve kanamalarında kullanılır Ama, her şeyden önce böbrek hastalıklarına karşı olağanüstü bir şifalı bitki olarak övülür Bitkinin çiçekleri ve yaprakları serinletici bir etkiye sahiptir Bitki, bedendeki fazla sıvıyı atabilme yeteneğine sahip oldugu için, her tür böbrek ve mesane hastalığında önerilir
Kullanım Biçimleri :
Çay hazırlamak: Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür Günde 2-4 bardak çay, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan içilir Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir
Tentür: Günde 3-5 kere, 10-15 damla D1 inceltisindeki tentür doğrudan dil üstüne veya yarım kahve fincanı suya eklenerek alınır Çay olarak kullanıldığı her yerde tentür olarak da kullanılabilir
Üçlü Çay Harmanı: Sarı ballıbaba, altınbaşak ve yoğurtotu eşit oranda karıştırılır Bu karışımdan yarım tatlı kasığı dolusu , orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür Gün boyunca 2-4 bardak içilir
|
|
|