|  | Vurgun yemek nasıl olur? |  | 
|  06-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Vurgun yemek nasıl olur?İnsanlar yüzyıllardır su altına sadece zevk veya merak için değil, inci, mercan, sünger gibi şeyleri çıkarıp, geçimlerini sağlamak için de dalmışlardır  Deniz seviyesinde hava basıncı l atmosferdir  İnsan vücudunun solunum ve dolaşım sistemi bu basınca ayarlıdır  Ancak suyun içinde, derine gittikçe, her 10 metrede basınç l atmosfer daha artar  30 metre derinlikte su basıncı 3 atmosferdir, yani bu derinlikte vücudumuzun her santimetrekaresine suyun yaptığı basınç, yüzeye oranla üç mislidir  Hiçbir gereç kullanmadan, 30 metre derinliğe inildiğinde, akciğer kapasitesi dörtte birine düşer, kan basıncı artar, vücut ısısı düştüğünden kalbin atış hızı artar, bilinç bulanıklığı başlar  Bu nedenle yardımcı gereç kullanmadan 30 metrenin altına inmek tehlikelidir  Ancak tüple dalışın da kendine özgü sorunları vardır  Derinde dış basıncın yüksek olmasından dolayı tüpten solunan havanın içindeki oksijen, azot gibi gazlar, dokulara daha küçülmüş bir hacimle dağılırlar  Eğer su yüzeyine süratle çıkılırsa, basıncın azalmasıyla bu gazlar da süratle genleşir  Oksijen dokularda kullanıldığından sorun yaratmaz, ama özellikle azot gazı damarlarda süratle genleşerek, damar tıkanıklığı, akciğer yırtılması ve hatta felç gibi önemli vücut hasarlarına yol açar  Bu şekilde vurgun yiyenler, süratle basınç odalarına alınırlar  Burada tekrar vurgun yediği derinlikteki basınç verilir ve dengeli olarak azaltılır  Bir başka önlem de vurgun yiyeni, aynı derinliğe tekrar indirmektir  Vurgun yememek için yüzeye yavaş çıkmalı, hatta belirli de-, rinliklerde beklenmelidir  İdeal çıkış hızı dakikada 20 metre olup, pratikte eğitmenler bunu dalgıç adaylarına 'yüzeye gelen en küçük bir hava kabarcığından daha hızlı çıkma' şeklinde öğretirler  | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |