|  | Çayın Yararları |  | 
|  06-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Çayın YararlarıÇayın Yararı Çokmuş    Amerikalılar hesaplamış  Aldıkları kalorinin yüzde 21"i içeceklerden geliyor  Yani sıvılar da obezite suçlusu  Daha düne kadar suç payının yüzde 10 olduğu tahmin ediliyordu  ABD"deki yeni hesap üzerine hemen, uzmanlar paneline bir sağlıklı içecek piramiti hazırlatılıyor  Lipton çaylarını üreten Unilever Sağlık Enstitüsü finanse ediyor çalışmayı  ABD"nin önde gelen beslenme uzmanlarının hazırladığı piramit, sıvı tüketiminin kalori ve sağlık bilinciyle yapılmasını amaçlıyor  Piramidin önemli bir mevkiine çay oturtuluyor  Amerikalılara şimdi fincan fincan çay empoze ediliyor  Çünkü sadece geçen yıl yayınlanan bin kadar araştırma, çayın alzheimer ve parkinson"dan kansere, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kemik erimesi ve kolesterole karşı müthiş bir antioksidan olduğunu gösteriyor  Şimdi yine Unilever finansmanıyla dört Türk uzman, sıvı piramidinin Türk versiyonunu hazırlıyor  Tamamen bizim alışkanlıklarımıza göre  Ve ellerinde önemli bir avantaj da var  Bardak bardak çay deviriyor olmamız  Naftalinli kocakarı lakırdılarını çıkarın sandıktan  Çünkü hepsi doğruymuş, çay gerçekten de her derde devaymış  Sadece yeşili değil, bizim bardak bardak içtiğimiz kara çay da öyle  Hele limonlusu  Bir zamanlar C vitamininin sıcak suyla birleşmesi asla tavsiye edilmezken, şimdi bilimsel bir yenilik olarak limon da giriyor çayın içine  Yani, şekerli içimi hariç, çay alışkanlığımız çok yerinde  Hani İngilizler, çayı kaynamış suyla fazla haşlayarak demliyorsunuz diyordu ya, bilim o konuya pek karışmıyor  Peki İngiliz usulü sütlü çay? Hayır hiç tavsiye edilmiyor  Çünkü süt, sindirimi geciktiriyor, lüzumsuz kalori oluşturuyor   Dünyada sudan sonra en çok içilen sıvının çay olduğu hesaplanıyor  Siyah çayın da yeşili kadar antioksidan etkisi bulunuyor  Bir de şarabın antioksidan etkisi vardı değil mi? Evet, 60 litre içince gayet iyi antioksidan oluyor  Çayın ise günde beş fincanı yetiyor  ABD"deki araştırmalarla ilgili küçük bir not; şarap içenler çay içmeyi pek sevmiyor  Çayı daha çok, üst gelir grubundaki beyazlar (çoğunluğu kadın) içiyor  Bunları Amerikan Tarım Bakanlığı"ndaki Dördüncü Uluslararası Çay ve İnsan Sağlığı Bilimsel Sempozyumu"nda öğreniyoruz  Toplantıda Türkiye"den dört bilim adamı da var  Prof  Dr  Ekrem Sezik, Prof  Dr  Sevinç Yücecan, Prof  Dr  Gülden Pekcan ve Prof  Dr  Tayfun Ersöz  Unilever Sağlık Enstitüsü"nün sponsorluğundaki Türk tipi içecek piramidini onlar hazırlayacak  Aynı Amerikan sıvı piramidini hazırlayan uzmanlar gibi bağımsız bir kurul sıfatıyla  Türk tipi piramit, standart sıvı rehberi olacak   Farelerin Beyni Çayla Tazelendi Neydi bizim kocakarı lakırdıları? Çay zihni açar, yüreği ferahlatır, harareti alır, hazmı kolaylaştırır vs  Bakanlıktaki toplantıda Japon"undan İsrailli"sine bilim adamlarını dinlerken, bakıyorum bilimsel çay literatürü bizim kocakarı jargonunun çevresinde dönüyor  Farklı ülkelerden uzmanlar deney sonuçlarını açıklarken, çayın sindirime ve kilo kontrolüne faydasını, anksiyeteyi bastırdığını, iyi bir serinletici olduğunu da anlatıyorlar   New York Üniversitesi"nden nörolog Prof  Dr  John Foxe, çayın içerdiği "teanin"in beyindeki etkisi sonucu dikkatin yoğunlaştığını söylüyor  Teanin bir amino asit  Yeşil, siyah ve oolong çay türlerinde bulunuyor  Bu madde beyindeki alfa dalgalarını güçlendiriyor  Alfa ritmi, zihnin daha uyanık ve soğukkanlı olmasını sağlıyor  Yani teanin zihni açıyor   Dr  Foxe ve ekibi, bir denek grubuna 250"şer mg teanin, bir gruba da plasebo verdikten sonra, teanin alan grupta konsantrasyonun arttığını tespit ediyor  Çay içtikten 20 dakika sonra başlayan etki üç-dört saat sürüyor  Teanin-kafein (tein) kombinasyonunda ise etki daha da fazla  Bu durumda çay daha gevşetici olduğu için çay-kahve sinerjisi zihin için birebir  Bir fincan çayda 20-25 mg teanin bulunuyor   Araştırmalar, meyve sebzelerin içerdiği flavonoid"in antioksidan mekanizmaları harekete geçirerek beyin sağlığı üzerinde etkili olduğunu gösteriyor  Şimdi dünyanın dört bir yanından toplanan epidemiyolojik verilere göre de, çayın içerdiği flavonoid grubu "kateşin"ler yaşlanırken beyinlerimize destek çıkıyor   İsrailli Dr  Silvia Mandel"in 10 yıllık araştırma sonuçları yeşil çayın parkinson ve alzheimer"li farelere iyi geldiğini gösteriyor  Parkinson"lu farelere her gün, iki-dört fincan yeşil çaya eş değerde saf EGCG (kateşin) veriliyor ve beyinde hücre ölümlerinin engellendiği görülüyor  Alzheimer"li farelerde ise beyinde lezyonlara yol açan bileşimler azalıyor  Dr  Mandel"e göre EGCG beyindeki hücrelerin ölümünü engellemekle kalmıyor, hasar görmüş nöronları da kurtarıyor  Oysa bugüne kadar, hasarlı beyin hücrelerinin onarımının mümkün olmadığı düşünülüyordu  Şimdi geriye tek mesele kalıyor; acaba insanlar da fareler kadar şanslı mı? Bunu belirlemek için daha hayli araştırma gerekiyor  Kalbe de Kansere de İyi Geliyordur Kalp-damar hastalıklarıyla bazı kanser türlerinde ise çay içicilerin şanslı olduğu insan deneyleriyle tespit edilmiş durumda  Günde üç fincan veya üzerinde çay içildiği zaman kalp hastalıkları, kalp krizi ve inme riski azalıyor  Japonya"da 40 bin kişiyle yapılan çalışmaya göre, günde iki fincan yeşil çay içenlerde kalp-damar hastalıklarından ölüm riski erkeklerde yüzde 22, kadınlarda yüzde 33 oranında azalıyor  Erkeklerdeki etki azlığının nedeni onların daha çok sigara içmesi  Birçok çalışmanın birlikte analizi sonucunda kalp krizi oluşma sıklığında yüzde 11 azalma hesaplanıyor  Hollanda"daki bir çalışmanın sonucunda günde dört fincandan fazla çay içenlerde damar sertliği riskinin yüzde 69 oranında daha az görüldüğü saptanıyor  Çay, bazı kanser türlerinde risk azalmasını da sağlıyor  Kuzey Carolina Üniversitesi"nin çalışmasına göre günde 2  5 fincan ve üzerinde çay tüketimi rektum kanseri riskini kadınlarda yüzde 60 oranında azaltıyor  Kolon kanseri riski de yüzde 42 oranında düşüyor  Prostat, akciğer, idrar yolları ve kadınlarda yumurtalık kanser riski de özellikle yeşil çay tüketimi ile azalıyor  Amerikan Tarım Bakanlığı"ndaki sempozyumda çayın yanı sıra meyve ve sebzelerin antioksidan etkisi de önemle vurgulanıyor ve kahve aralarında çay ile ananas, üzüm, kavun ikram ediliyor  Deneyin, iyi gidiyor   Bilimsel çay sözlüğü Antioksidan: Hücrelere zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirerek kansere ve erken yaşlanmaya neden olabilecek zincirleme reaksiyonları önleyen moleküller  Çay, meyve ve sebze tüketmek gerekir   Flavonoid: Çaydaki antioksidan maddenin adı  Kateşin: Çay ile bazı meyve ve sebzelerde bulunan antioksidan etkili flavonoid grubu   Tein: Diğer adıyla kafein  Çayda, kahvenin yarısı kadar kafein bulunur  Günde sekiz bardak çay, ihtiyaç duyulan kafeini karşılar  Teanin: Sadece çayda bulunan amino asit  Rahatlatır, konsantrasyon sağlar | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |