![]() |
Ana Baba Hakkı İle İlgili Kıssalar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ana Baba Hakkı İle İlgili KıssalarBir gün Hz ![]() "Ya Resulullah! Bir genç ölmek üzere ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ?Namaz kılıyor muydu?? diye sorar ![]() ?Evet, diye cevap verince Resulullah (asm) ile birlikte kalkarak o gencin yanına giderler ![]() ![]() ?La ilahe illallah de, diye telkinde bulunur ![]() ?Söyleyemiyorum, gücüm yetmiyor ![]() ![]() ![]() ?Niçin?" diye sorunca, orada bulunanlardan birisi: ?Annesine isyan ediyordu? diye cevap verir ![]() ![]() ?Annesi yaşıyor mu?? diye sorar ![]() ?Evet!" derler ![]() ![]() ![]() ?Bu senin oğlun mu?? ?Evet ![]() ?Kızgın alevlerle yanan kocaman bir ateş gördüğünde sana: ?Eğer oğlunu sen bağışlarsan biz de bırakırız, yoksa onu gördüğün bu ateşe atacağız denilse bağışlamaz mısın?? ?Ya Resulullah! Öyleyse onu affediyorum ![]() ?Ondan razı olduğuna dair Allah'ı ve beni şahit tut ![]() ?Allah?ım! Sen ve Peygamberim şahidimsiniz, oğlumdan razıyım? dedi ![]() Hz ![]() ?Ey Delikanlı ?La ilahe illallahü vahdehü la şerike leh ve Eşhedü enne Muhammeden Abdühü ve Rasülühü? de, diye telkinde bulunur ve delikanlı bu kez söyleyebilir ![]() ?Şefaatim sebebiyle onu ateşten kurtaran Allah'a hamd olsun, der ![]() Annesini sırtına alıp tavaf ettiren sahabe ?Hac sırasında bir sahabe hasta annesini omzuna alarak Kâbe?yi tavaf ettirmişti ![]() ?Ya Resulallah, annemi sırtımda taşıyıp tavaf ettirerek hakkını ödedim mi?" diye sorunca, Resülullah (asm): ?Hayır, sana hamile iken alıp verdiği bir nefesin hakkı bile değildir ![]() (Kütüb-i Sitte) Annesinin duası ile Hz ![]() Musa (as) ?Ya Rabbi bana cennetteki arkadaşımı göster!? dedi ![]() ?Filan şehrin, filan çarşısına git ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ?Ey genç, misafir için, yanında yer var mı?? buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ?Bu yaptıkların nedir?? buyurdu ![]() ?Bu benim annemdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ?O esnada annenizin dudaklarını kımıldattığını gördüm? buyurdu ![]() ?Ya Rabbi oğlumu cennette Musa?ya (as) arkadaş eyle? diye dua eder? dedi ![]() ![]() ?Gözün aydın olsun, Musa benim ve benim cennetteki arkadaşım sensin? buyurdu ![]() Annesine hakaret ettiği için eşek suretine çevrilen adam Havşeb oğlu Avvam (ra) der ki; ?Günün birinde, bir yerde konaklamıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ?Şu ihtiyar kadını görüyor musun?? diye seslendi ![]() ?Nesi var?? dedim ![]() ?O adamın anası!? ?Bu nasıl oldu (meselenin aslı nedir)?? ?Adam içki içiyordu ![]() ![]() ?Yavrum Allah?tan kork! Daha ne zamana kadar içeceksin bunu!? deyince, adam anasına: ?Sen ancak eşeğin anırması gibi anırıyorsun? diye karşılık verirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ?Bunu ne için yaptığını anlayamadık ![]() ![]() ?Annem hurma ağacı özü istemişti ![]() ![]() Veysel Karâni Hazretleri?nin (ra) annesine olan yüksek hürmeti ?Yemen illerinde ömrünü geçiren Veysel Karâni Hazretleri daima Rasûlü Kibriya?yı (asm) dünya gözü ile görmek isterdi ![]() ![]() ![]() ?Yâ ana! İznin olursa Hazret-i Muhammed (asm) Efendimizi görmeye gideceğim ![]() ![]() ?Elbet izin veriyorum, yalnız bir şartla; Rasul-i Kibriya?nın (asm) mübarek evlerinden kapısından başka yere gitmeyeceksin ![]() ![]() ![]() Anasının iznini alan Üveys (ra), Rasul-i Kibriya?nın (asm) kapısına gitti ![]() ?İki cihan serverini görmeye izin var mı?? diye seslendi ![]() ![]() ![]() ?Ne yazık ki gayrı yere gidip arayamayacağım gibi, fazla da bekleyemeyeceğim? cevabını verdi ![]() ?Hz ![]() ![]() ?Adım Üveys? buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ?Yâ Aişe! Üveys gelmiş, bana bu fani âlemde enis olmak istemiş ![]() ![]() ![]() ?Veysel Karani Hazretleri ise, annesinin yanına ağlayarak anasının ayaklarına kapandı: ?Yâ ana! Habib-i Ekrem?i (asm) görüp, mübarek ayaklarına yüz süremedim ![]() ![]() ![]() ?Kaygılanma oğul, nasıl olsa onu ahirette göreceksin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ana Baba Hakkı İle İlgili Kıssalar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ana Baba Hakkı İle İlgili KıssalarAna Baba Hakkı İle İlgili Kıssalar Birgün Hasan-ı Basri hazretleri, Kabe'yi ziyaret ve tavaf ederken bir zat gördü ki, arkasında bir zenbil ile tavaf ediyor ![]() - Arkadaş, arkandaki yükü koyup öylece tavaf etsen daha iyi olmaz mı? - Bu arkamdaki yük değil, babamdır ![]() ![]() ![]() - Kıyamet gününe kadar böylece arkanda getirip tavaf eylesen, bir kerre kalbim kırmakla bu yaptığın hizmet havaya gider ve yine bir defa gönlünü yapsan, bu kadar hizmete karşılık olur ![]() - Birisi, sevgili Peygamberimize "aleyhisselam" geldi ve dedi ki: "- Yâ Resûlallah! Benim anam-babam ölmüştür ![]() Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurdu ki: (Onlara daima dua eyle, Onlar için Kur'ân-ı kerim oku ve istiğfar et!) Eshâb-ı kiramdan biri dedi ki: - Yâ Resûlallah bundan fazla yapılacak bir şey var mı? - (Onlar için sadaka verin ve hac eyleyin ![]() Biri çıkıp dedi ki: - Anam-babam çok şefkatsizdirler, onlara nasıl itaat eyleyeyim? Sevgili Peygamberimiz buyurdu ki: (- Anan seni dokuz ay karnında gezdirdi, iki sene emzirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Musa aleyhisselâm, Tûr-i Sina'da Hak Teâlâ hazretlerine: - Yâ Rabbi! Âhirette benim komşum kimdir? diye sordu ![]() Allahü teâlâ buyurdu ki, - (Ey Musa? Senin komşun falan yerde, falan kasaptır ![]() Musa aleyhisselâm kasabın yanına giderek: - Beni misafir edebilir misin? dedi ![]() Yanında misafir oldu ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu senin neyindir? - Annemdir, ihtiyar olup bu hâle girdi ![]() ![]() Kasap annesine yemek verirken, o zayıf ve âciz annesi, oğluna dua ederek, "- Ey Rabbim, oğlumu Cennette Musa aleyhisselâma komşu eyle!" dediğini Musa aleyhisselâm dahi işitti ![]() ![]() Bir insan, gaflet ve şaşkınlığa kapılarak ana-babanın kalbini kırarsa derhal onların rızasını almaya çalışmalı, yalvarmak, onların gönlünü almalıdır ![]() ![]() ![]() Evliyanın büyüklerinden birisi, hacca gitmek üzere yola çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Şimdi Sevgili Peygamber Efendimizi rüyada gördüm ![]() ![]() Bunun üzerine o zat geri döndü ve bütün hayatı boyunca annesine hizmet edip duasına kavuştu ![]() Bir gün Sevgili Peygamber Efendimizin huzuruna bir zat gelip der ki: - Ey Allah'ın sevgilisi! Sizinle beraber Allah yolunda savaşa katılmak istiyorum ![]() - Annen ve baban var mı? - Var, Ya Resûlallah! - Onların yanında bulun, senin cihadın budur ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|