|  | Teşbih(Benzetme) |  | 
|  06-24-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Teşbih(Benzetme)Teşbih Anlatımı güçlendirmek amacıyla,aralarında ortak nitelik bulunan iki varlık ya da kavramdan,ortak nitelik yönünden güçlü olandan zayıf olana aktarma yapılmasıdır   Benzetmenin dört öğesi vardır : 1  Benzeyen ( B ) : Özellikçe zayıf olan 2  Kendisine Benzetilen ( KB ) : Özellikçe güçlü olan 3  Benzetme Yönü ( BY ) : Aktarılan özellik 4  Benzetme Edatı ( BE ) : gibi,kadar,sanki,güya,misal,andırmak … Bunlardan ilk ikisi benzetmenin asıl öğeleridir  Benzetme yönü ve benzetme edatı yardımcı öğelerdir  Yardımcı öğeler kullanılmadan da benzetme gerçekleştirilebilir  ÖRNEK " Cennet gibi güzel vatan " KB BE BY B Bir benzetmede bu dört öğe her zaman bir arada bulunmayabilir  Benzetme,kullanılan öğeler bakımından çeşitlere ayrılır: 1  Ayrıntılı (Tam) teşbih : Dört öğesi de bulunan benzetmedir  ÖRNEK "Ah bu türküler,köy türküleri Ana sütü gibi candan Ana sütü gibi temiz  " Benzeyen : Köy türküleri Kendisine benzetilen : Ana sütü Benzetme yönü : temiz ve candan olması Benzetme edatı : gibi 2  Kısaltılmış teşbih : Benzetme yönü bulunmayan benzetmedir  ÖRNEK "Kutu gibi bir dairede oturuyor  " KB BE B 3  Pekiştirilmiş teşbih :Benzetme edatı bulunmayan benzetmedir  ÖRNEK "Bir siyah kadındır kaldırımlarda gece " BY KB B "Yollar köyleri saran eskimiş çerçeveler " B BY KB 4  Yalın teşbih (teşbih-i beliğ) : Benzeyen ve kendisine benzetilenle yapılan benzetmedir  ÖRNEK " Gül tenli sevdiğim " KB B " Selviler içinde bir alevdir Emir Sultan " KB B "Unutmakta haklısın kömür gözlüm/Haklısın…Bu sözüm sana sitemdir" KB B UYARI ! Tam teşbihte mecaz yoktur  Çünkü bütün sözcükler gerçek anlamlarını korumaktadır  Benzetme kısaldıkça anlatım güçlenmekte,mecaz hava- sı oluşmaktadır  Mecaz,pekiştirilmiş benzetmede başlar,teşbih-i beliğde iyice güçlenir  Aşağıdaki örnekleri bu açıdan inceleyiniz  "Annem melek gibi temiz ruhlu bir insandı  " (tam teşbih,mecaz yok) "Annem iyilikte,bir melekti  " (Pekiştirilmiş benzetme,mecaz var; çünkü,"anne" aslında melek değildir;"melekti" sözcüğü mecazdır  ) "Melek annem,cennete doğru yola çıktı  " ("Melek annem" sözü teşbih-i beliğdir  Mecaz iyice güçlenmiştir  Özellikle "melek" sözün- de yoğun bir mecaz anlam vardır  ) Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz  1  "Ovadan bakılınca çelikten dev bir testere ağzını andıran tepeler, yaz kış ışıl ışıldır  " 2  "Bütün gece vagondan vagona un çuvalları taşımış hamallar gibiyiz  " 3  "Büyük sahra denen bu kum denizinde daha günlerce hamallık edeceğiz  " UYARI ! Benzetmelerde "benzemek,andırmak,dönmek" gibi fiiller ve bunlardan türetilmiş fiilimsiler edat yerinde kullanılabilir  "Saçların tarumar,gözlerinde nem/Ateşe benzerdin,küle dönmüşsün  " KB BE KB BE "Tepegöz gök gürültüsünü andıran bir sesle kükredi  " B KB BE BY 4  "Erciş sapağında,Van Gölü mavi bir çarşaf gibi önüme serildi  " 5  "Beş altı araba,gelin alayı gibi sıralandı  " 6  "Fırtınada bir deniz feneri kadar yalnızdım  " 7  "Rujlu dudakları açık bir yarayı andırıyordu  " 8  "Köpek leşi gibi uyuyor şehir  " 9  "Ağzımda bal gibi tatlı bir türkü…" 10  "İyi sözler söylenmiş bir kadın gibi güzelleşiyor dünya  " 11  "Sürüklenen bir kış ölüsüdür zaman  " 12  "Biliyorum / Şiir bir pencere kuşudur  " 13  "İnsan bir ormandır derdim sana hep  " 14  "Bir bakışı vardı Esma'nın / Kavak yelleri gibi pırıl pırıl  " 15  "Kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner aşarım  " 16  "Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik  " 17  "Durmuş bir saat gibiydi durup geçmeyen zaman  " 18  "Şiir bir cennet bahçesi / Girmeyene anlatılmaz  " 19  "Gözlerimiz kurşun,elimiz bıçak/Severek öldürdük güzellikleri  " 20  "Garibanlar yolunuyor kaz gibi/Hangi kuşun neresini yazayım  " 21  "Gördüm deniz dedikleri bin başlı ejderi  " 22  "Acep beni anar m'ola / O kaşları keman şimdi  " 23  "Ve çobanlar gibi dallar yaktık  " 24  "Kul Mustafa karakolda gezerken /Gülle kurşun yağmur gibi yağarken  " 25  "Yıldız gibi doğdukça güzel her akşam  " 26  "Gözleri çıkarılmış bir âmâ gibi evler  " 27  "Ben kendi varlığı içinde taşan / Uçsuz bucaksız bir denizim  " | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |