![]() |
Perişanlıklar İkilikten Doğar Mesnevi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Perişanlıklar İkilikten Doğar MesneviPERİŞANLIKLAR İKİLİKTEN DOĞAR Rivayetçiden şu hikayeyi de dinle: Kazvinlilerin adetleridir; Vücutlarına, kol ve omuzlarına, kendilerine zarar vermeksizin iğne ile mavi dövmeler dövdürürler ![]() ![]() Tellak “ Söyle yiğidim; ne resmi döveyim?” diye sorunca “ bir kükremiş aslan resmi döv” dedi; Talihim aslandır, onun için aslan resmi olsun ![]() ![]() ![]() Tellak, iğneyi saplamaya başlayınca yiğidin sırtı acımaya başlayıp, “ Aman usta, beni öldürdün gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslan varsın kuyruksuz olsun ![]() ![]() Usta, “Kavzinliyi kayırmadan, merhametsizce aslanın bir başka tarafını dövmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazvinli “Fena acıyor, iğneyi bu kadar çok batırma, bırak, karınsız olsun” deyince Tellak şaşırdı, hayli müddet parmağı ağzında kaldı ![]() ![]() Kardeş, iğne yarasına sabret ki gavur nefsin iğnesinden kurtulasın ![]() Varlıkların kurtulmuş olanlara felek de secde eder, güneş de, ay da ![]() ![]() ![]() Tanrı; doğması, batması muayyen olan güneş hakkında “Doğduğu ve battığı zaman onların mağaralarına vurmaz; o mağara hiç güneş yüzü görmezdi”demiştir ![]() ![]() Tanrıyı ululamak, yüceltmek, nasıl olur? Kendini, varlığını horlamak, toprak mesabesinde tutmakla ![]() ![]() Varlığını o varlığı meydana getirenin varlığında bakırı kimya içinde eritir, yok eder gibi eritir, yok eder gibi erit, yok et (de altın ol) Sen, sıkı sıkıya ben’e, yapışmış ( yokluğu ve birliğe ulaşmış) sın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|