![]() |
Yunus Emre Efsanesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunus Emre EfsanesiÇağlar boyunca Halk Edebiyatı ve folklor bakımından Eskişehir ve çevresinin yaşantısına kuş bakış bakılırsa, bu açının gerek eser, gerek şahsiyet, gerekse çeşitli örnekler bakımından büyük bir alanı kapsadığı görülür ![]() Halk Edebiyatımızın biricik siması Yunus Emre, çağlar boyunca bu topraklardan seslenmiştir ![]() Sarıköy’de ekincilikle geçinen ve gayet yoksul olan Yunus Emre, bir kıtlık yılında buğday istemek üzere, Suluca Karahöyük’te Hacı-Bektaş Veli Dergahı’na giderken, eli boş gitmemek için dağdan alıç toplayıp götürür ![]() - Buğday mı verelim, nefes mi? Yunus: - Nefesi ne yapayım bana buğday gerek ![]() Hacıbektaş: - Buğday gerekse verelim ![]() ![]() Yunus yine: - Nefes neme gerek, der ![]() Hünkar bu kez de: - Buğday gerekse verelim ![]() ![]() Yunus bu söze karşı dayatır ![]() ![]() - Ben nefesi neyleyim? İhsan ederlerse bana buğday versinler, der ![]() Hünkar’ın emriyle öküzünün götürebileceği kadar buğday yüklenir ![]() ![]() - Eyvah ben ne olmayacak iş ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diyerek dönüp dergaha gelir ![]() ![]() - Erenler bana himmet ettikleri nasibi versinler, der ![]() Halifeler bu hali hünkar’a bildirirler ![]() - Bundan artık bu iş burada olmaz ![]() ![]() ![]() Yunus tekrar yola düşüp Sarıköy’e gelir ![]() ![]() ![]() - Safa geldin, kadem getirdin ![]() ![]() ![]() - Yunus kırk yıl Tapduk Emre’ye canla başla hizmet eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunus’ta böyle bir art düşünce yoktur ![]() ![]() ![]() - Bunlar ne düzgün odunlar ![]() - Var amma kapınızdan içeri eğri girmez ![]() ![]() Soru da cevabı da aslında, o yersiz düşünce ve dedikodulara karşıdır ![]() Bir gün dağda hazırladığı odunları sarmağa elindeki kıldan ip yetişmez ![]() ![]() ![]() ![]() Tapduk, Yunus’un doğruluğunu biliyor, ondan şüphe etmiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunus yıllar yılı şeyhine hizmet etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kimin yüzü suyu hürmetine dua ettin? Yunus: - Önce siz söyleyin, dedi ![]() - Tapduk Emre’nin kapısında kırk yıl hizmet eden erin yüzü suyu hürmetine dua ederiz ![]() Yunus bu cevabı alınca koşa koşa tekkeye dönüp Tapduk Emre’nin karısına sığınır: - Beni bağışlat, diye yalvarır ![]() Ana Bacı : - Tapduk birazdan sabah namazına abdest almak için kalkar ![]() - Bu kim? diye sorar ![]() Ben: -Yunus, derim ![]() - HangiYunus, diye sorarsa bil ki gönlünden çıktın ![]() ![]() - Yok, bizim Yunus mu, derse ayaklarına kapan kendini bağışlat ![]() Yunus, Ana Bacının dediği gibi yapar ![]() Tapduk’tan: - Bizim Yunus mu? Sözünü işitince davranıp ayaklarına kapanır, kendini bağışlatır ![]() Tapduk elindeki asayı uzağa doğru fırlatıp atar ![]() - Git asayı nerede bulursan oraya yerleş, der ![]() Yunus yola çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme Seni sıygıya çeker bir Molla Kasım gelür Beyitine gelince aymış ve Yunus’un mertebesini anlamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine rivayet olunur ki; Mevlana bir gün yanındakilere: - Manevi mertebelerden hangisine vardımsa Türkmen kocasını önde buldum ![]() Diyerek Yunus’u övmüş, kadrini yüceltmiş ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|