![]() |
Erkan Ocaklı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erkan Ocaklı1949 yılında Trabzon’da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() XXXXXX Erkan Ocaklı vefat etti Karadenizli sanatçı 59 yaşında hastalığına yenik düştü ![]() ![]() ![]() 16 ![]() ![]() ROPÖRTAJ Erkan Ocaklı, otuz beşinci sanat yılında Söyleşi: Aytekin Akay [Sadece kayıtlı kullanıcılar linkleri görebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yaş Otuz beş, yolun yarısı demek ‘Misiri kuruttun mi, Ula Ula Niyazi’ gibi Karadeniz klasiklerine imza atan Erkan Ocaklı, derin bir inzivadan “Kurtlar Sofrası” adlı albümle uyandı ![]() ![]() ![]() ![]() “İki tane yavrum olsun, biri Sevda, biri Barış Özgürlüğün yollarında yarış Ocaklı yarış ![]() Denizlerden karalara ulaş sevdam, ulaş sevdam Barış dolu bir dünyada, dolaş sevdam, dolaş sevdam” diyor ![]() Türk Halk Müziği’ne verdikleri ve vermedikleriyle her dönemde adında söz ettirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doktor olmak istedim - Sondan başlayalım isterseniz, Erkan Ocaklı neler yapıyor? Türkücü Erkan Ocaklı, 56 yaşına girmesine rağmen hala türkü imal etmeye çalışıyor ![]() ![]() - Çok bilindik bir hikaye ama müzikle yolunuz nasıl kesişti? Babanız ormancıydı, siz müzik adamı oldunuz ![]() ![]() ![]() Ben bir bağlama sanatçısıyım aslında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hangi yıllar arası Harika Plak’tan albümleriniz çıktı? 1971-91 arası ![]() ![]() ![]() ![]() - Plaktan cdye geçiş döneminden sonraki değişiklikler, müzik piyasasını nasıl etkiledi? Plakta ancak iki eser okuyabiliyordunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 80’lerde Karadeniz pop! - Trabzonspor’a plak mı yaptınız? Evet, 1975’te… Trabzonspor 1 ![]() ![]() ‘Yeşil sahaları yıktık uşaklar yıktık ![]() Yaşasın Trabzonspor, 1 ![]() ![]() Ardından 80’li yıllar ve radyo günlerim ![]() ![]() ![]() ![]() - Yani kemençenin yanına bas formatı dediğimiz diğer enstrümanlarla o yıllarda müzikler yaptınız yani… Evet, en az yirmi sene önce biz Karadeniz-pop yaptık ve o zaman da tutmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - 90’lı yılların ikinci yarısından itibaren yeni yüzler ortaya çıktı ![]() ![]() Plak şirketi… İyi bir plak şirketiyle çalışmak, üreteceklerinizden daha önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() - Kim onlar ve sizi nasıl engellediler? Buna cevap veremem ![]() ![]() ![]() - Kim ayırdı sizi ve bunun sanat camiasında dışarıda tutulmanızla ne ilgisi var? Çok ilgisi var ![]() ![]() ![]() Plak şirketim, korsan - Erkan Bey, anlamadığım noktalar var ![]() ![]() İsim veremem ama bu mafya grupları MESAM ve Kültür Bakanlığı’ndan 40 bin kasetimi alıp, “Erkan Ocaklı 40 bin sattı’ dedirtiyorlar ![]() ![]() ![]() - Gizli satış nedir? Korsan… - Korsan, bir ülke gerçeği efendim… Benim firmam yaptırtıyordu korsanı ![]() - Hangi firma? İsim vermek istemiyorum ![]() - Efendim, buna mecbur değilsiniz ama, insanların haber alma hakkını da görmezden gelemezsiniz… Karadeniz Müzik Üretim… Adnan Yilmaz’in şirketi…Babam yıllar önce bana, ‘Oğlum, malını hırsıza emanet et, çalınmaz’ demişti ![]() ![]() ![]() - Sizin geri plana itilmenizde, bizim anlamadığımız, sizin de anlatmak istemediğiniz çok değişik şeyler var ![]() Bir misyonum vardı ve o birilerini rahatsız etti ![]() ![]() ![]() - Trabzonspor’dan da dışlandığınızı söylüyorsunuz ![]() Nedenini ve kimler olduğunu siz bulursanız, bana da söyleyin… - Efendim, biz böyle bir şey var demiyoruz ![]() ![]() İlk çıktığımdan bu yana, planlı bir şekilde benim üzerime oyunlar oynandı ![]() ![]() - Dediğiniz gibi sizin bu camiadan silinmenize karar verilmişse, yerinize birilerini ikame etmiş olmaları lazım… O kişinin kim olduğu bellidir ![]() - Yakın zamanda size, ‘Erkan abi, gel seni eski günlere döndürelim’ diye bir teklif geldi mi? Yoo, bana böyle bir teklifle gelemezler ![]() ![]() ![]() ![]() Hesap vaktim gelecek - Siz, planlı bir şekilde arka plana itildiğinizi ifade ediyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() Hayır, yanılıyorsunuz ![]() ![]() - Bu sevgi elbette vardır ama kaç kişinin bundan haberi var… O tür gecelerde medya temsilcileri olsa, herkesin haberi olurdu ![]() - Şimdilerde, daha çok Volkan Konak, Kazım Koyuncu, Fuat Saka gibi Karadeniz müziğini batı enstrümanlarıyla başarıyla uygulayan sanatçılar ön planda… Ben, bu dediğin sanatçıların yaptığını, on beş sene önce yapıyordum ![]() ![]() - Bundan sonra, kendiniz adına bir yol haritanız var mı? Allah, bedenime, sesime zeval vermesin ![]() ![]() ![]() - Sanatçıya yakışır üreterek bir hesaplaşma olacak sanırım… Tabii, dediğiniz gibi sanatçıya nasıl yakışıyorsa öyle olacak… - Bir dönem Kanal 7’ye de program yapıyordunuz ![]() Bıraktırdılar… - Kim onlar? İsim veremem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - En son hangi albümü çıkardınız? İki ay kadar önce Kurtlar Sofrası adlı albümüm piyasaya çıktı ![]() - Hangi plak şirketinden? Karadeniz Müzik ![]() ![]() ![]() - İsmail Türüt bir zaman, İbrahim Tatlıses ile birliktelik yapınca asıl sıçramayı yapmış ve halkın zihnine kazınmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Olabilirdi aslında ![]() ![]() - Sizin hakkınızda, ‘yaşı ilerledi, artık kenara çekilsin’ diye bir düşüncenin sadır olduğunu düşünüyor musunuz? Bu tür düşünceler, basit insanların düşüncesi ![]() ![]() ![]() - Sahne sanatlarını tümünü düşünün; eskile bugün arasında ne farklar var ![]() Eskiyle kıyaslanmayacak şekilde imkanlar çok rahat ![]() ![]() - Karadeniz müziğinin geldiği noktada, iyi ya da kötü emeği olanlar kimler? En büyük katkıyı Meltem Tv yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sizin katkınız nedir? Yumuşak geçişle kemençeyi geniş halk kitlelerine sevdirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Karadeniz’in geleneksel çalgısı kemençe; daha doğuda tulum var ![]() ![]() ![]() Erkan Ocaklı, kemençeyi sildi’ diye çok üzerime gelinmişti ![]() ![]() ![]() ![]() - Kemençenin Karadeniz’den başka mesela Yunanistan’da çokça çalınıp dinlenmesini nasıl açıklayacaksınız? Yunanlılar’ın çalıp dinlediği kemençe değil, buzukidir ![]() ![]() - Sizinle karşılaşınca mutlaka soracağım dediğim bir soru var aklımda: ‘Ula ula Niyazi’ türkünüzdeki Niyazi, gerçek biri mi? Evet, gerçek biridir, öldü tabii ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kara kedi Şenol - Bir gün her şeyi bırakıp Maçka’ya dönmeyi düşünüyor musun? Hayır, asla! Gerek Maçka’da, gerekse asıl vatanım olan Artvin Arhavi’de yerimiz yurdumuz var ancak oralara dönme gibi bir niyetim yok ![]() - Aslen Artvinli’siniz? Laz’mısınız? Evet ![]() ![]() ![]() - Kazım Koyuncu da mohdi? Evet, tanıyorum ama daha tanışmadık ![]() - Futbol ve Trabzonspor hiç konuşmadık ![]() ![]() Bak, o zamanın Trabzonspor’unun, ona buna yol vereyim diye bir düşüncesi olmazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - O dönemden hangi futbolcular yakın arkadaşınızdı? Hüseyin Tok, Ali Kemal Denizci, Şenol Güneş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Mevcut Trabzonspor ne yapar? Başkanı çok beğeniyorum, Trabzonspor’u yakışır biçimde temsil ediyor ![]() ![]() ![]() - Kaçıncı sanat yılınız? Otuz beş ![]() ![]() ![]() - Kırkıncı sanat yılınızda görkemli bir gala yapayım diye bir düşünceniz var mı? Yok, gala dilencilik gibi geliyor bana ![]() ![]() - Teşekkür ederim, bize vakit ayırdınız ![]() ![]() ![]() Ben teşekkür ederim ![]() ![]() ![]() ![]() Spt- Erkan Ocaklı, Trabzonspor 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ‘Yeşil sahaları yıktık uşaklar yıktık ![]() Yaşasın Trabzonspor, 1 ![]() ![]() x EZANLAR BİZİM İÇİN Kara kara topraklar seni elimden aldı Şimdi bana hatıra yırtık bir resmin kaldı Bu kadar genç yaşında toprak olmayacaktın Gönlüme doğan güneş ah sen batmayacaktın Ezanlar bizim için okunuyor sevdiğim Göz yaşım mezarıma dökülüyor sevdiğim Bu kara topraklarda ah senmi yatacaktın Sen benim tek gülümdün hani solmayacaktın x HAPİSHANE İÇİNDE Hapishane içinde Volta vuramıyorum Aç kapıyı gardiyan Burda duramıyorum Hapishane içinde Kara kara günlerim Ne oldu bana dostlar Niye böyle inlerim Görüyorsun gardiyan Dertlerim bini aştı Aç kapıyı gardiyan Ölüm vakti yaklaştı Bırakın şu dünyada Seven seveni alsın Elveda kardeşlerim Dünya sizlere kalsın |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|