Körler Okulu |
01-09-2011 | #1 |
Şengül Şirin
|
Körler OkuluKörler okulu Körler okulu, ilkokul ve ortaokul öğreniminin yanı sıra, yardımcı sanat çalışmalarına da yer vererek görmeyen çocukları özel yöntemlerle üst öğrenime yetiştiren ya da yaşama hazırlayan eğitim kurumu Bu konuda ilk girişim, istanbul'da Ticaret mektebi müdürü Grati Efendi tarafından yapıldı ve körlük ile sağırlık aynı türden sayılarak bu iki grup için Ticaret mek-tebi'nde bir bölüm oluşturuldu Öğretim süresi dört yıl olan bu okulun körler kısmı 1895'te, sağırlar kısmı da 1908'de kapatıldı 1910'da izmir'de Alber Karamona tarafından sağır ve dilsizler için açılan özel okul, 1923'te Sağlık ve sosyal yardım bakanlığı'na geçti 1927'de aynı okulda körler için de bir bölüm açıldı Bu okul, 1951'de Milli eğitim bakanlığı'na bağlandı; körler ile sağırlar bölümleri ayrılarak Körler okulu Ankara'ya taşınırken, Sağırlar okulu izmir'de bırakıldı 1954'te Gaziantep'te de bir körler okulu açıldı Körler okulunda okuma-yazma öğretimi için braille" yazısı uygulanır Gözleri görmeyen okul çağındaki çocuklara yönelik bu kurumlar dışında, 18-35 yaşları arasındaki körleri meslek sahibi yapmak amacıyla 1974'ten bu yana istanbul'da ve 1986'dan sonra Ankara'da etkinlik gösteren iki rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır
Görünüm Modları |
|