![]() |
Atatürk'ün Çocukluk Anısı: Rum Çocuk Çetesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Mountain
|
![]() Atatürk'ün Çocukluk Anısı: Rum Çocuk ÇetesiATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUK ANISI: RUM ÇOCUK ÇETESİ Mustafa'nın dayısı Hüseyin Ağa akşamüstü çiftliğe geldi ![]() ![]() Hüseyin Ağa: " Millet duydunuz mu? Karşı Rum köyünden çocuklar beş-altı kişilik bir çete kurmuşlar, sağa sola saldırıyorlarmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hüseyin Ağa'nın Karısı: " Yazıklar olsun! Veli'den ne istemişler? Kendi halinde, saf, iyi yürekli bir çocuk o ![]() Zübeyde Hanım: " Ben bu Rumları hiç sevmem, çünkü her Rum, Türk düşmanı olarak doğar ![]() ![]() ![]() Hüseyin Ağa: " Mustafa, artık bakla tarlası işi de yatar ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa: " Dayıcığım, bu mümkün değil ![]() ![]() Odada gülüşmeler çoğalınca Hüseyin Ağa, ben ellerimi bir yıkayayım, deyip dışarı çıktı ![]() ![]() ![]() Mustafa ise, korkmakla bir yere varılamayacağını, söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zübeyde Hanım: " Cesaretin böylesini alkışlarım ama tarlaya yalnız gitmeni istemiyorum ![]() ![]() Hüseyin Ağa: " Boş ver be Mustafa ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa: " Evet, dayıcığım, gerekirse evet ![]() Mustafa ertesi gün daha güneş doğmadan yatağından kalktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa bakla tarlasına vardığında güneşin ilk ışıkları ortalığı aydınlatmaya başlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa tarlanın ortasında bulunan kulübenin yakınlarında dururken ilerideki tarlanın kenarından yürüyerek gelen birkaç kişi gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beş Rum çocuğundan dördü tarlanın kenarında kaldı ![]() ![]() ![]() " Hey arkadaş! Sen heykel gibi dimdik durmak ![]() ![]() ![]() " Doğrudur bu ![]() ![]() ![]() " Dur arkadaş! Farz et ki, önünde büyük engel, aşamadın engeli ![]() " O zaman, engeli yıkar geçerim ![]() " Vay be! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rum çocuklar gittikten sonra Mustafa bir süre oralarda gezindi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah uyanınca Mustafa'nın yatağının boş olduğunu gören dayısı, Mustafa'yı aramaya çıkmıştı ![]() ![]() " Neden böyle yaptın Mustafa, erkenden tarlaya geldin? Biraz önce Rum çocuklarını gördüm ![]() ![]() ![]() " Bende kırık - çıkık yok da, çete reisiyle kısa bir tartışmamız oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SON Mustafa Kemal Atatürk - Ezgi Yayınları - Yayın Yılı: Aralık 1994 |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Atatürk'ün Çocukluk Anısı: Rum Çocuk Çetesi |
![]() |
![]() |
#2 |
Mountain
|
![]() Cevap : Atatürk'ün Çocukluk Anısı: Rum Çocuk ÇetesiARKADAŞ DEDİĞİN BÖYLE OLUR Bazı günler Mustafa Makbule’yi bakla tarlasında yalnız bırakıp çevrede gezmeye çıkıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan yarım saat geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoban çocuk: “ Tabii gel gel, buyur şöyle “ dedi ![]() ![]() ![]() Mustafa çocuğun yanına oturdu ![]() ![]() ![]() ![]() Çoban çocuk: “ Köylük yerde böyle eften püften işleri öğreten olmaz “ dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Peki arkadaş, çoban olarak yaşamını sürdüreceğini söylüyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Ne yalan söyleyeyim, söylediklerinin bazı yerlerini tam olarak anlayamadıysam da çoğunu anladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Bak arkadaş, hayatta insanın eline birtakım fırsatlar geçer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Tabii ki, isterim istemesine de, becerebilir miyim dersin okuma-yazma öğrenmeyi? “ “ Becerirsin, becerirsin ![]() ![]() Mustafa daha sonra konuşmasının bir bölümünde Selanik’te Şemsi Efendi’nin İlkokulunda okuduğunu fakat babası Ali Rıza Efendi’nin ölümü üzerine, annesi ve kız kardeşiyle dayısının yanına geldiklerini anlattı ![]() ![]() ![]() Mustafa fırsat buldukça Çoban Ali ile bir araya geldi; ona okuma-yazma öğretebilmek için çırpınıp durdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoban Ali, kendisine uzatılan dost eli sevgiyle sıktıktan sonra: “ Seni subay olmuş yürürken görür gibi oluyorum, Mustafa ![]() ![]() ![]() ![]() SON ATATÜRK'ÜN LİDERLİK SIRLARI Tutku Yayınevi 7 ![]() Sayfa 40 - 53 YAŞAMA YÖN VERENLER Atatürk'ün Çocukluk Anıları Ata Yayıncılık - Ankara 2012 Sayfa 15 - 36 |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Atatürk'ün Çocukluk Anısı: Rum Çocuk Çetesi |
![]() |
![]() |
#3 |
Mountain
|
![]() Cevap : Atatürk'ün Çocukluk Anısı: Rum Çocuk ÇetesiATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUĞU Mustafa bir gün bakla tarlasında otururken canı sıkıldı ve gezmeye çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa kafasını sağa çevirip baktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa, adamın saygılı bir şekilde uzattığı eli içtenlikle sıktı: “ Ben de Mustafa ![]() ![]() Daha sonra Nihat Bey ile Mustafa, yakındaki bir mağaranın önüne gidip oturdular ![]() ![]() Nihat Bey: “ İnsanlar iyi şeyler düşünmeli, iyi işler yapmalı, iyi insan olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa: “ Alelade insana örnek verebilir misin? “ Nihat Bey: “ Sert, kaba ve kırıcı sözler söyleyendir ![]() ![]() Nihat Bey: “ Okumak, zekâyı geliştirir, cehaleti eleştirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa: “ Bazı insan çok okuyor, iyi de bir insan, erdem sahibi kabul ediliyor ama çekilmiş köşesine ![]() ![]() Nihat Bey: “ Erdemli insan, üstün insandır ![]() ![]() ![]() ![]() Nihat Bey: “ Yıldızlar gökyüzünün gözleridir ![]() ![]() ![]() Mustafa: “ Gökyüzüne insan dersek, gözlerimiz yıldızlar oluyor ![]() Nihat Bey: “ İnsan gökyüzüne oranla küçük ve iki yıldız yetiyor ![]() ![]() ![]() Nihat Bey: “ Savaş iyi bir şey değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa: “ Barışı çok istemene karşın, barıştan uzaklaştırılırsan, savaşmak zorunda bırakılırsan? “ Nihat Bey: “ Eğer vatanın tehlikedeyse savaşırsın, yenilgiyi düşünmezsen, kazanırsın ![]() ![]() ![]() Nihat Bey: “ Uygarlık önemli, gelecek gizemli ![]() ![]() Mustafa: “ Sevgisiz uygarlık olmaz diyorsun ![]() Nihat Bey: “ Öyle olmaması gerekir ![]() ![]() Nihat Bey’in yanından ayrılan Mustafa, bakla tarlasına geri dönerken, onunla yaptığı görüşmeyi faydalı buluyor ve iyi ki, göl kıyısına gittim, diye düşünüyordu ![]() SON TÜRKÇE 6 ![]() Hepsi 1 Arada TUDEM YAYINLARI - 29 ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|